Над 250 съдии, прокурори и адвокати от България, Гърция и Румъния ще се съберат утре в резиденция Бояна на безпрецедентно съвместно обучение по правата на човека в ЕС. То ще продължи три дни, а заради небивалия интерес ще се наложи част от заявилите участие да го проследят на видеостена в съседна зала.

Магистратите и адвокатите от трите държави в продължение на 30 часа ще обменят опит и добри практики за прилагането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища.

Това събитие е възможно заради проект по програма „Правосъдие” на ЕК, чийто ръководител и автор на основните научни изследвания е конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов.

Тематичните акценти на семинара съответстват на приоритетите на програма „Правосъдие” на ЕК: практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, ограниченията в прилагането на някои разпоредби на хартата („нормите-принципи”) и общият за 3-те държави проблем за правата на бежанците  – по правото на ЕС и специално по хартата.

Основни лектори ще бъдат д-р Анджела Уорд и д-р Катлийн Гутман от Съда на ЕС в Люксембург, реферандери в кабинета на Генералния адвокат Евгени Танчев. Съдии от върховните съдилища на Гърция, Румъния и България ще представят опита и проблемите в прилагането на Хартата в своите страни.

Големият принос на проекта обаче не само в обученията, а и в създаването на мащабен сайт – www.eu-hub.eu, с над 400 научни, обучителни и популярни текста в общ обем над 5 000 страници на пет езика. Материалите са предназначени за текущите и бъдещи обучения на магистрати и адвокати в трите страни, но включват и много голям обем разяснителни текстове за всички граждани за правата им по хартата.

А сайтът се нарича „HUB”, защото партньорите от България, Гърция и Румъния ще могат и за в бъдеще да го допълват със свои нови обучителни материали.

На основата на проекта ще бъде създаден Постоянен българо-румънски юридически форум, подкрепа за който вече са изразили конституционните и върховните съдилища на двете страни, юридическите факултети и адвокатурите.

Всички материали от заключителния семинар – както и всички други материали, подготвени в рамките на двегодишния проект, са свободно достъпни за всеки на сайта www.eu-hub.eu.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анализатор
Анализатор
24 ноември 2019 11:09
Гост

е нещо сайта не работи- избързахте с похвалите

Песимсит
Песимсит
21 ноември 2019 15:00
Гост

5000 страници кой ще ги чете… Не и нашите прокурори, ей в това съм сигурен.

Колега
Колега
21 ноември 2019 15:00
Гост

Какъв опит ще обменят нашите магистрати по Хартата за правата аз лично не знам. Но може пък да научат това-онова, тъй че подкрепям инициативата с две ръце!

Гражданин
Гражданин
21 ноември 2019 14:58
Гост

Дали ще бъде отразена тази новина в централните емисии? Ей такива са важните новини, а не само Гешев, та Гешев от сутрин до вечер!

Юрист
Юрист
21 ноември 2019 14:51
Гост

Евгени Танчев е един от малкото наистина компетентни конституционалисти у нас, радвам се, че се е издигнал до този пост.

Семовист
Семовист
21 ноември 2019 14:51
Гост

Наско Семов пак си направи реклама. Аз още го чакам да уволни Бойко, както се заканиха с Яне навремето, ама той взе че влезе в КС и си смени приоритетите.

анонимен
анонимен
21 ноември 2019 14:25
Гост

Супер. Това е страхотна идея и е от изключителна важност, че са успели да я осъществяват. Дано по-често има такива полезни инициативи.

Румката Радееф
Румката Радееф
21 ноември 2019 13:40
Гост

Е, щом Атанас Семов е там, явно няма да се изложим. Той е известен с научните си изследвания.

Срам
Срам
21 ноември 2019 13:37
Гост

Пак се нас…ме. Да не можеш да посрещнеш всички както е редно, а да гледат на видеостена в съседна зала.

Тишо
Тишо
21 ноември 2019 13:39
Гост

Какво толкова. Нали не са ги подредили на пейки навън. Все пак времето не позволява

Как ще ги стигнем...
Как ще ги стигнем...
21 ноември 2019 13:35
Гост

Хората създават на мащабен сайт за две години, а нашите още обещават, обаче не правят единна система за съдилищата.

Асоциация
Асоциация
21 ноември 2019 13:29
Гост

Говорейка за правата на човека в ЕС се сещам за Истанбулската конвенция.

Киро
Киро
21 ноември 2019 13:31
Гост

И как КС излезе с решение, че Конвенцията противоречи на българската Конституция, защото признавала „трети пол“.

Песимист
Песимист
21 ноември 2019 13:23
Гост

Точно ние не виждам с какви опит и добри практики можем да се похвалим в това отношение. По скоро можем да научим нещо.

Георги Попвасилев
Георги Попвасилев
21 ноември 2019 13:25
Гост

Вече 40 минути футболистите от противниковия отбор играят, а нашите стоят и ги гледат. Нека гледат, нека се учат! За това сме ги пратили.

Вълчев
Вълчев
21 ноември 2019 14:23
Гост

Ние ще представим практики, никой не казва, че трябва да са само добри, а и ще има плурализъм на практиките.

Анонимус
Анонимус
21 ноември 2019 14:25
Гост

То, за тези практики и колегите от Румъния и Гърция могат да говорят. Айде да не се изкарваме пак уникални и в пошлостта си.

анонимен
анонимен
21 ноември 2019 14:27
Гост

Разбира се, кой друг, ако не Бай Ганьо, няма да успее да научи другите на различни мурафети.

Алеко
Алеко
21 ноември 2019 15:21
Гост

Повечето като него търсят само и единствено „келепира” във властта.