„Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните“.

Това заяви днес в „Нова телевизия“ правосъдният министър Надежда Йорданова, за да обоснове отново решението на управляващата коалиция да преструктурира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като я раздели на две и ѝ даде разследващи функции.

Реформата ще доведе и до смяна на ръководството на КПКОНПИ, като шефът на комисията Сотир Цацаров изпревари събитията и обяви, че ще подаде оставка и дори вече я внесе в парламента. В същото време обаче от ДАНС отнеха допуска до класифицирана информация на Цацаров, което той определи като атака от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

Вчера КПКОНПИ отказа да съгласува и промените в ГПК, с които процесуалното представителство на държавата по дела се възлага на министъра на правосъдието (повече за измененията виж тук), заради наличие на корупционен риск.

Напрежението между правителството и комисията продължи с днешните изказвания на правосъдния министър. Според Надежда Йорданова един от най-големите източници на злоупотреби в КПКОНПИ е произволната оценка и преценка кога има значително разминаване в имуществото на проверяваните и как се оценява. Тя посочи, че около 62% са уважените искове на КПКОНПИ в съда, но 38% са отхвърлени. Министърът подкрепи и идеята КПКОНПИ да получи разследващи функции при новото бъдещо ръководство, за да може да се ползват в съда доказателствата, събрани със специални разузнавателни средства, а да не стоят в тайни папки.

По повод на изявленията ѝ от антикорупционната комисия реагираха с остра позиция.

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им“, заявиха от КПКОНПИ.

В позицията си комисията посочва, че е получила еднозначни положителни оценки в два поредни доклада на ЕК, а в края на миналата година е подписано споразумение с Европейската прокуратура, с което КПКОНПИ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори. От комисията казват още, че твърденията на министър Йорданова за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикривали намерения за спиране на делата за отнемане на имущество срещу Цветан Василев, Васил Божков и Иво Прокопиев.

„В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите „бухалка“ и „изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри“, отвърнаха от КПКОНПИ на Надежда Йорданова.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Андрей
Андрей
22 януари 2022 21:16
Гост

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им“
По точно от това няма накъде. Колкото и да мраците Цацаров, той е с класи над „умното“ Наде.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2022 10:18
Гост

Посредствените кадри на ГЕРБ може да са били криминално некомпетентни и безгранично нагли във всичко, но поне никога не са повтаряли дословно разни заучени словосъчетания, които се разпространяват от платени интернет тролове. Стигнахе до положение, в което имаме буквален трол за министър…

ШахМат
ШахМат
22 януари 2022 18:36
Гост

Цацаров е класи над Йорданова. Дори в мърсотията си.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2022 19:39
Гост

Само в мръсотията си.

890
890
22 януари 2022 11:10
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Тикво-трол
Тикво-трол
22 януари 2022 11:38
Гост

Замълчете пред величието на Барни Ръбъл, Иван Каскетски и други титани на правната мисъл от ГЕРБ и ДПС! Те са недостижима величина в българската и международна правна юриспруденция, бало хакерство и селски туризъм!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 януари 2022 11:52
Гост

Стига „носталгия“ по миналото. Направят критика към сегашните, веднага предните колко са били зле. Мн се реве, ама Гешев подпука Бобокови и Божков ( който беше считан за недосегаем)…, освен ако считате че са били набедени в престъпления, които не са извършили. Вероятно мотивът действително е неплатен подкуп на предните управляващи. Ок, замислете дали Радев би се осмелил да „чегърта“ истински мафиоти, а не такива които са негови политически противници.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2022 3:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Тикво-трол
Тикво-трол
22 януари 2022 11:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 януари 2022 19:18
Гост

Някой изплиска легена май….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 януари 2022 16:57
Гост

„Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като я раздели на две и ѝ даде разследващи функции.

Реформата ще доведе и до смяна на ръководството на КПКОНПИ..“

Разделяй и владей. Променяй закони, ликвидирай цели институции, за да се отървеш от неудобни ръководители. Изглежда ведомствата не стигат за принципа 10:4:4:3 както надробиха министерствата. Всяка партия да си има владенийце. Чудни сте.

Елементарно, Уотсън
Елементарно, Уотсън
21 януари 2022 16:59
Гост

Едно ведомство, което е доказало неефективността си, следва да бъде закрито или реформирано.

1001
1001
21 януари 2022 17:01
Гост

баш мафиотите много ефективно ги пазеха

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 януари 2022 18:19
Гост

И КЕВР ли ?? Става им навик да демонтират работещи структури като не им изнася. За ВСС няма да коментирам, щото си надскачат възможностите да направят нещо.

прокурор
прокурор
21 януари 2022 15:54
Гост

надежда Йорданова създава впечатление, че следва да се спасят определени лица и накажат други. Ако толкова им е крива методиката по която се правят изчисленията за несъответстващите доходи, просто да я променят, а не за това Цацаров да им е виновен, който си има други кривици, а не тези , които те сочат. И най сетне- ако това са тези на Прокопиев, моля да се даде нужната публичност на неговите дела, за да разберем всички методиката ли е грешна или има нещо друго.
Мисля, че се прекалява със защитата на интересите на Прокопиев

Стига вече
Стига вече
21 януари 2022 16:53
Гост

Специално Прокопиев точно вие дълги години го тричате, но явно няма дори трошичка, за която да се захванете и да го осъдите. Върхът на позора на прокуратурата беше оправдателната присъда на спецсъда (същият този, който винаги играе по свирката на прокуратурата), който в прав текст констатира, че посоченото в обвинителния акт деяние не съсътавлява престъпление. Крайно време е прокуратурата да се превърне в инструмент за справедливост, а не в бухалка за разправа с неудобните на мафията.

Браво
Браво
21 януари 2022 15:11
Гост

Това е комисия за закрила на мафията и разправа с противниците й. Много правилно беше разрита тази кочина.

Е, интересно...
Е, интересно...
21 януари 2022 15:02
Гост

Чух цялото интервю на министър Йорданова – на всеки въпрос за конкретна реформа или как тя би подобрила фунцкиите на КПКОНПИ, тя отговаряше със заучени прокламации… нямаме нужда от преамбюлни овещавания и кухи намерения. На някои може и да не им е симпатичен фактът, че Цацаров е в пъти по-качествен и доказан юрист от повечето изказващите се „реформатори“ (впрочем..за да не бъда разбрах погрешно, мисля че Цацаров е на светлинни години и от Гешев, та не го карам по симпатии). Предните управялващи се бяха самозабравили и доста се срастнаха с властта. Но сегашния А отбор е подел да прави разделението… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 януари 2022 10:22
Гост

Удивително е как троловете на новата власт са толкова импотентни, че дори не се ангажират с мнения, а просто си цъкат минусчета. Сякаш това ще заличи кухата некомпетентност и празнословие на министърката.

Миленов
Миленов
21 януари 2022 14:45
Гост

Абе къде е реакцията на ултиматумът от Ресефесер?

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:38
Гост

Поздравления за Надежда Йорданова! Точно в десятката.

Викториев
Викториев
21 януари 2022 14:42
Гост

Пише се десетка. Няма промеливо я в думата десетка.

Дамаджана
Дамаджана
23 януари 2022 18:51
Гост

Каква десятка бе?!!
Научи се първо да пишеш,купи си една книжка,на нея пише „Буквар“,прочети я десет пъти и тогава заповядай пак да пишеш глупости!

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:31
Гост

Абсолютно прав е министърът. Много точно го е казал.

Сибилов
Сибилов
21 януари 2022 14:32
Гост

Хайде стига с този спам 10 пъти написа едно и също.

Николев
Николев
21 януари 2022 14:22
Гост

Подчинените и лоялните на ГЕРБ още се дърпат от промяната

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:39
Гост

Няма на къде да ходят.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:21
Гост

Пак се захапаха.

Христова
Христова
21 януари 2022 14:21
Гост

Определено трябва да кажем, че Йорданова се справя до тук с поста, който заема. Не и пука много много и не цепи басма.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:40
Гост

И аз храня надежда, че ще продължава в същия дух.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
23 януари 2022 3:29
Гост

Пише се „дотук”, а не „до тук”! Грамотността е conditio sine qua non за юриста!

Друмев
Друмев
21 януари 2022 14:20
Гост

КПКОНПИ ще се защити. Винаги ГЕРБ правеха същото. Те четат по един начин препоръките от ЕС, а опозицията по коренно различен начин.

Мишева
Мишева
21 януари 2022 14:20
Гост

Не е далеч от истината Йорданова.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:40
Гост

Абсолютно права е.

Равиоленска
Равиоленска
21 януари 2022 14:19
Гост

Те и КПКОНПИ са си класически българи – не понасят да им се казват проблемите

Министърката има двойничка!
Министърката има двойничка!
21 януари 2022 14:13
Гост

Изумително е-Надежда има пълна двойничка. Разликата в момента е само в прическата-двойничката явно умилено си смени цвета на косата-което е обратимо, като преди време съвпадаше. съвпада образование, част от кариерата район на местоидване, възраст, визия, начин на изговор, политически възгледи. А и двойничката има амбиции за политическа кариера. Що не покани двойничката за заместник, щото двойничката не може да се успокои с несправедливостта-че не тя е министъра?

Природата се шегува, и ги прави под индиго-за по-лесно. Приликата е смайваща. Даже се чудя на заседание на МС коя от двете се явява.

Темелкова
Темелкова
21 януари 2022 14:09
Гост

Ами права е. Има разминаване в преценката кога и кое е престъпно придобито.

Манолева
Манолева
21 януари 2022 14:08
Гост

Надежда Йорданова е много качествен министър

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:42
Гост

За разлика от предния.

Тикволюб Банкянски
Тикволюб Банкянски
21 януари 2022 15:14
Гост

За Барни Ръбъл или добро, или нищо!

Живко
Живко
21 януари 2022 14:08
Гост

Ситуацията май е извън контрол…

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 14:43
Гост

Така е за съжаление.

Серафим
Серафим
21 януари 2022 14:07
Гост

Хахаха смешно е