Отбелязахме рекорд по най-ниска избирателна активност, при която над 60% от българските граждани не отидоха да гласуват, защото очевидно считат, че за когото и да гласуват нищо няма да се промени и че всички политици влизат във властта да крадат и излизат богати.

Както правилно каза един мой познат – ще повярвам на политик, ако мине през детектор на лъжата на читава международна фирма, който да покаже, че не краде. Затова и по негово мнение никой няма да мине през полиграф.

Да хвърлим поглед на някои от основните играчи.

ГЕРБ имат харизматичен лидер, който се харесва на масовата част от населението. Но когато някой наруши най-важното човешко качество – чувство за мярка, мнозинството се отвръща от него. Поддържането на финансова дисциплина в бюджета и стъпките към Еврозоната са голям плюс за ГЕРБ. От друга страна за последните 5 години Сърбия е построила два пъти повече магистрали от България – въобще ние сме много назад в строителството на магистрали и мостове, вкл. над Дунав. В ГЕРБ има умни млади хора, които са и добри експерти, които заслужават внимание и имат бъдеще. Допускането на дилетантски грешки от управляващите постави ГЕРБ отново на първо място.

Много надежди се възлагаха на „Продължаваме промяната“. Водени от двама добре образовани млади хора – единият с диплома от Харвард за бакалавър, а другият – с MBA, също от Харвард. Около тях имаше кръг от образовани и успели в бизнеса хора, включително честни и надъхани – и добри юристи, и добри икономисти, и супер успял бизнесмен без бизнесът му да е свързан с държавата, който стана министър. Факт е, че в тази част от управляващите, която беше от ПП, корупцията беше по-малка, но пак не се мина без няколко странни консултантски договори, които не бяха за юридически услуги.

Правителството съумя да запази цените на тока за гражданите и да осигури поносими условия за цените на тока за бизнеса. Но имаше и необясними неща, които бият на очи. Как след деклариран успешен бизнес единият от двамата млади хора имаше само една гарсониера? Защо беше назначен шеф на Националната агенция за приходите (НАП), който си беше продал фирмата на малоимотен, а задължението на фирмата му беше над милион и съвпадаше със задължението на фирмата по ДДС. Бяха ни обещани изявени специалисти – но що за изявен специалист беше министърът на културата, който може да е добро момче, но не свърши нищо като министър, а си пусна клип в социалните мрежи, в който видимо изглеждаше като надрусан. Толкова ли беше трудно да се предвиди, че няма как да бъде поддържана самолетна връзка между София и Скопие.

Очевидно за гласоподавателите на „Възраждане“ важен беше лидерът на партията, който донесе удвояване на гласовете ѝ. Това, че част от депутатите излъгаха, че са против ваксините и не са се ваксинирали, а се оказаха ваксинирани, не се отрази на вота за тази формация. Добрите чувства към Русия и критиките към ЕС и НАТО си имат своята аудитория.

„Демократична България“ не допусна съществени гафове при управлението. Изявленията бяха умерени и конструктивни. Но и не се направи нищо съществено. Няма как основната ти кауза – смяна на главния прокурор, да е очевидно конституционно невъзможна при даденото мнозинство. Никой не се вдъхновява от невъзможни каузи. А в правораздаването можеха да се направят много неща. Избор на младшите съдии и прокурори без връзки. Стриктни и точни критерии за повишаване на съдии и прокурори, които не зависят от субективна оценка. Полиграф за редица възлови държавни постове, вкл. в митниците, НАП и Гранична полиция. Съобщения (връчване) на големия брой участници във всякакви видове производства – (напр. на наказваните шофьори) по електронен път на заявен мейл без да се налага да се отваря изпратеното съобщение. Коренна промяна на юридическото образование, което в момента е под критичния минимум, но което бяха направени само козметични промени. Може някой да е страхотен защитник на природата. Но министри на околната среда в държава като България не стават нито бизнесмените, нито екоактивистите, а независими експерти. Затова българите продължават да гинат от най-мръсния мръсен въздух в градовете в рамките на ЕС, а зелените зони, които и без това в България са твърде много, се увеличиха.

Като се знаеха какви са партньорите в последната управляваща коалиция, защо не се формира коалиция, в която да има действен взаимен контрол, а се направи фрапиращо феодално разделение. Дано за в бъдеще това не се повтори.

И като говорим за близкото бъдеще, с което бяхме плашени през цялата кампания, нека да кажем, че България въобще не е заплашена от страшна криза. Ние сме най-големият износител на супер скъп ток на човек от населението в ЕС и трети по нетен износ. Ние сме един от най-големите износители на оръжие за Украйна. Колкото е да е зловеща една война, носеща смърт и разрушения, за България тя носи ползи. Ние внасяме и относително неголеми количества газ. Големите печалби в държавните енергийни дружества гарантират помощ за цената на тока за населението и бизнеса. Поради това страшните приказки за ледена зима в домовете са силно преувеличени.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
plebs
plebs
04 октомври 2022 11:56
Гост

Мнозинството от българите реши, че текущите изборни правила са глупост.

При избори за парламент само при втората коалиция на Станишев активността беше под 50%. При избор хартия/машини беше над 50%. След това тройно се смъкна около 40%, а сега проби надолу и тази граница – очаквасе около 37-8%.

Заза
Заза
03 октомври 2022 17:30
Гост

Не мога да повярвам, че толкова хора са гласували за герберастите.

Бай Мангал
Бай Мангал
03 октомври 2022 17:32
Гост

Имат си постоянен електорат. А и са царе в купуването на гласове.

Лозан
Лозан
03 октомври 2022 17:27
Гост

Изключителна статия!

Тихомиров
Тихомиров
03 октомври 2022 17:29
Гост

Точно в десятката. Хората вече се обезвериха.

Адвокат
Адвокат
04 октомври 2022 0:42
Гост

Малеее, горките хорица, накараха ги да идат няколко пъти до урните през последната една година и се обезвериха. Добре че и дедите ни не са обезверили през 500те години турско…

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 13:07
Гост

Не познавам политик, който да не е станал богат и то точно след като излязъл от политиката. За съжаление голямото мнозинство българи биха направили същото. За още по-голямо съжаление някои политици като ББ нямат чувство за мярка и празнуват всяка кръгла сума с 9 нули. До там са стигнали нещата, че само с детектор на лъжата могат да бъдат подбирани и контролирани. Не че политиците ще го допуснат – иначе как ще могат да крадат!.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 октомври 2022 10:41
Гост

„…включително честни и надъхани – и добри юристи, и добри икономисти“ 😀 😀 😀
Ама наистина ли ? Надъхани за власт и пари да, но чак пък честни, айде по-леко, че става смешно.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 10:19
Гост

Харесва ми как според Лекс единственият проблем на правителството на Продължаваме Промяната са няколко консултантски договора, които не са сключени с правилните хора….

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 13:10
Гост

Доста неща са изброени – и точене на ДДС и поставяне като министри на интимни приятели, и криене на доходи от уж успешен бизнес.

plebs
plebs
03 октомври 2022 9:52
Гост

Мнозинството от българите „гласува“ против машините на Слави, Радев и Сиела.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 13:12
Гост

Именно с машините се спря масовото фалшифициране на протоколите на секционните и районните комисии и купуването на гласове. Е, някои са недоволни от това.

мда
мда
03 октомври 2022 9:43
Гост

Веднъж да се съглася с Марина Илиева. Права е.

Не е време за глупости, да сформират правителство каквото искат и да поставят общия интерес над частния, поне за една година. Ако ще ГЕРБ да е, ако ще политически самоублийства да има, да се вземат в ръце и поне за няколко месеца да спрат да ни обременяват с личното си его всички!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 октомври 2022 10:44
Гост

Това Ристьо Мравояда да го чуе, щото заради него и ината му да поставя неизпълними условия на ИТН в началото, за да спечели повече гласове за Киро, се стигна до серията от избори.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 13:18
Гост

Много точно са си написани нещата в статията! Така е! Хубаво е, че някой ги каза.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 октомври 2022 8:52
Гост

Герб спечелиха и се почнаха с „ма то гласуваха малко хора“, е така става с демокрацията- един път има желаещи, друг път – не. Това са правилата на играта и точка на когото не му изнася, да отива другаде или да мисли по-съвършена система за избиране на депутати. Сега топката е в полето на политиците да съставят правителство, да видим колко е тяхната мъдрост и чувство за отговорност пред нацията и държавата. П.С. „Сърбия е построила два пъти повече магистрали от България“ Нали уж асфалтът не се яде бре? Следва да уточните,че в Сърбия магистралите са платени и са строени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 8:37
Гост

И като никой не заслужава да управлява, какво правим?

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 19:36
Гост

Прост е отговорът – всички политици да минават през полиграф. Тона е разрешението за България. И хората трябва да го искат и да го наложат!

Суворов
Суворов
03 октомври 2022 8:24
Гост

Хампарцумян съобщи новината, че Google cloud отива в Гърция! Това означава, че България губи едно от малкото си предимства – ИТ инфраструктурата и кадрите. И всичко това заради политиците!

Панайотис
Панайотис
03 октомври 2022 8:28
Гост

Гърците са хитри то е ясно, но там има стабилност колкото и да ви звучи гербаджийски, две партии се сменят от десетилетия с малки изключения и всичко си върви добре.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 8:29
Гост

Малко профанско изказване, но има нещо вярно и то е за политическата хитрост, но и национална отговорност на управляващите.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 8:24
Гост

ГЕРБ да поема отговорността, а другите да подкрепят ясна програма с 4-5 приоритета. Големи приоритети. Така и ДБ ще може да си получи реформата, а и ПП да покажат, че не са Слави2.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 8:31
Гост

ПП ще се окажат ИТН съвсем скоро, само гледайте.

444
444
03 октомври 2022 8:22
Гост

25% гласували за путинисти! Това е най-големият срам за България от тези избори.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 8:21
Гост

Македонияяяяя, пак ни изяде главите.

Kotze
Kotze
03 октомври 2022 8:21
Гост

Политически батак и блато ни чакат в следващите години и Андрешко ще затъне в тях.

Z.Z
Z.Z
03 октомври 2022 8:20
Гост

Мнозинството от българите спи от години и това са резултатите.

къде зимуват раците
къде зимуват раците
03 октомври 2022 8:11
Гост

Зимата на макро ниво не е страшна, но на микро ниво – за обикновения гражданин-потребител, може да е, ако същите тези политици, които коментира авторката, не вземат смислени решения в полза на обществото.

Щерев
Щерев
03 октомври 2022 17:39
Гост

Цените скачат яко, а заплатите никой не вдига.