От две до три заплати допълнително се очаква да получат съдиите от силно натоварените съдилищата. Това е прогнозата на комисията по натовареност към Съдийската колегия, която от седмици изчислява натовареността, за да определи размера на допълнителните трудови възнаграждения (ДТВ), които по закон трябва да получат магистратите, научи „Лекс“.

За целта Висшият съдебен съвет (ВСС) е предвидил 9.745 млн. лева. Те ще бъдат разпределени между общите и административните съдилища, съобразно правилата за ДТВ по чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт (ЗСВ), приети от Съдийската колегия преди няколко месеца. Според въпросната разпоредба въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт ВСС определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател.

Изплащането на заплатите „отгоре“ ще започне по всяка вероятност след около месец и половина, два. Причината за това са открити аномалии в статистическите данни на някои районни съдилища. Според тях съдилища като Брезник и Момчилград са с много по-високи показатели за натовареност от Софийския районен съд.

Заради установените отклонения комисията по натовареност ще предложи утре на Съдийската колегия да възложи на Инспектората към ВСС да извърши проверка в около десетина районни съдилища.

Този въпрос вече веднъж беше маркиран от председателя на комисията по натовареност Даниела Марчева на заседанието на СК на ВСС на 31 август 2021 г. Тогава колегията обсъди предложение за искане на техническа помощ от Европейската комисия за обработване и анализиране на статистическите данни от съдилищата във връзка с измерването на натовареността. В тази връзка Марчева обясни, че в комисията са започнали работа по изчисляването на натовареността на съдилищата, за да определят, съобразно степента ѝ, размера на допълнителните заплати. Но излезли „неприятни резултати“ за районните съдилища.

Имахме проблеми в статистическата отчетност, които рефлектираха именно при приложението на правилата за допълнителни възнаграждения и за натовареност. Там, ще ви кажа, че Софийският районен съд излизаше едва ли не на 27-мо място, т.е. втора категория натоварен съд, а районни съдилища като Ардино и Момчилград бяха с по-високи показатели от Софийският районен съд по отношение на същностните дела… Аз лично съм в невъзможност да работя и да участвам във вземането на такива решения, които са абсурдни от типа да се определят допълнителни трудови възнаграждения на база на данни за натовареност, които са абсолютно неверни. Не може Районен съд-Ардино и Районен съд-Момчилград да изпреварват Софийския районен съд по същностни актове. Ние в момента правим повторна проверка и между другото, сме решили, че там, където откриваме едни подобни несъответни на правилата практики за образуване и администриране на делата, и завеждането им, да предложим на Съдийската колегия тези съдилища да не получат допълнителни трудови възнаграждения за натовареност. Но срокът още не е изтекъл. Изпратени са писма до 86 районни съдилища там, където сме констатирали, че е възможно да има проблеми със статистиката“, каза тогава Марчева.

При окръжните, административните и апелативните съдилища не са установени разминавания. Но те ще изчакат проверката в РС и едва тогава тези 9.745 млн. лева ще бъдат разпределени между магистратите от всички нива.

Според правилата при определяне на размера на ДТВ се вземат предвид следните данни при съобразяване на действителната натовареност – средномесечен брой постъпили дела на съдия в общ съд; средномесечен брой приключени с обявени актове дела и средномесечен брой приключени дела с постановен акт по същество. При административните съдии се преценява средномесечният брой постъпили първоинстанционни и касационни дела; средномесечният брой приключени с обявени актове първоинстанционни и касационни дела и средномесечен брой първоинстанционни и касационни административни дела с постановен акт по същество.

Степените на натовареност са изключително натоварен съд, високо, средно и ниско натоварен. За първите се предвиждат до четири заплати „отгоре“, за останалите съответно – до три, до две и по една.

За Върховния касационен съд и Върховния административен съд по презумпция се приема, че са изключително натоварени.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 септември 2021 8:12
Гост

Жив пример как се замазват безобразията в системата. Хвърлят малко пари и хората започват да се изяждат един друг! Погледнете глобално накъде върви системата и независима ли е все още!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2021 8:16
Гост

Шефът на словашката спецпрокуратура- за борба с корупцията осъден на 14г затвfр-за корупция https://dnes.dir.bg/svyat/osadiha-na-14-g-zatvor-bivshiya-slovashki-spetsialen-prokuror-za-koruptsiya Да напомня-в македония шефката на спец прокуратурата, днес закрита беше осъдена за корупция на 7 години. Толкова се борила с корупцията, че и тя почнала да взима. В Турция-спец прокурорът за борба с корупцията още през 2017г го арестуваха, и 4 години е държан на неизвестно място-най-демократично и напълно законно(да сте чули за протести и възражения от ЕС, САЩ по темата), без съд и присъда. В Грузия-пък през 2008г директно закриха цялата прократура, и изпоарестуваха около една пета от инсталираните прокурори там. Днес всички прокурори от… Покажи целия коментар »

безобразие
безобразие
21 септември 2021 7:31
Гост

Висша форма на цинизъм и мидъл фингър, показван на другите работещи в тази държава са предвиденото дефинитивно раздаване на тези пари за върховните съдилища. Заплатите там са около 8000 лв-сумата се получава от основната заплата плюс добавката за стаж(2 прозента на година, но не повече от 40 процента общо, за сравнение-плебсът работи за 0,6 добавка за година стаж). Заплатата е необложена с никакви осигуровки-това малък бонус ли е . А лезотчетните пари за дрехи? А заплатата и полровина за миналата година-долбавка към редовната заплата за ЧНГ? Който се смята за натоварен във Върховните съдилища е свободен да напусне. Може да… Покажи целия коментар »

Айде бе!
Айде бе!
20 септември 2021 21:20
Гост

„За Върховния касационен съд и Върховния административен съд по презумпция се приема, че са изключително натоварени.“

Така ли?
И защо така се счита?
Последните години те се разтовариха от работа значително, но се натовариха с допълнителни бройки.
И докога ще разтваряме ножицата в заплащането?
Вместо да решим съвсем друга задача – да гарантираме на хората нормално и горе-долу еднакво натоварване.
Да не говорим как се надписват бройки и се правят изкуствени дела от нищо на доста места!

!!!
!!!
20 септември 2021 21:18
Гост

Още една недомислица на ВСС, но то не е изненада. Вместо да бяха отстранили големите разминавания в натоварванията, което е тяхна работа, те тръгнали пари да раздават /не от свой джоб, разбира се/, което не гарантира добро качество на силно натоварените. Прекомерната натовареност се решава само с реално разтоване, защото над определен предел човек не може да работи кчествено, а при прекомерност – не може да работи въобще, колкото и пари да му натрупаш. Дори по-големият отпуск не решава реално такъв проблем. Но така е най-лесно – едни бюджетни пари да похарчим, но че работата няма да се реши –… Покажи целия коментар »

BBDKDK
BBDKDK
20 септември 2021 22:26
Гост

И как предлагаш да се разтовариш? Кой е казал, че си по-натоварен от мен, например? Стига с тази мантра за силно натоварените софийски съдилища. аман от вас, честно.

!!!
!!!
21 септември 2021 12:16
Гост

По един ясен на всички начин – с преразпределяне на наличните щатни бройки и премествания на магистрати от ниско към високо натоварени съдилища. Но не е удобно. Политически е некоректно. И ще седърпат уши, ако се направи. Не знам защо се обръщаш към мен – аз не съм от софийски съд. Намирам, че вече сме закъснели с решаването на проблема с натовареността, за което вина има само ВСС. Надприказват се често по незначителни въпроси, а нужната работа така и не я свършиха. Сега най-лесното пак предлагат – да раздават пари на калпак, а това до разтоварване и качествена работа няма… Покажи целия коментар »

Изтрещял
Изтрещял
20 септември 2021 20:43
Гост

Със сигурност ще получа от въпросните пари , но честно казано предпочитам да имам по-малко работа . От толкова бачкане и в момента нямам време да си похарча заплатата . Пия от един голям кашон с лекарства …..и това е положението .

Диана
Диана
21 септември 2021 14:23
Гост

Съгласна съм с теб !
Не мога да разбера точно притесненията на Марчева, установяваща по-висока натовареност на „малки“ РС.
Аз работя в такъв съд, при щатна численост 2 съдии, от които 1 и председател; работим гражданско, наказателно и адм.наказателно право и процес; дежурим по половин месец, което считам за недопустим стрес и ограничаване на правото на личен живот, предвижване и пр.
ВСС, не искам пари !
Не искам да говорите за правосъдието, респ. за натоварването ни, с количествени критерии, „ликвидни“ , „столични“ = на сложни, и „провинциални“ = на лесни, дела и пр.
Искам условия за работа !

Изтрещял
Изтрещял
22 септември 2021 22:21
Гост

Здравето е най-важно ! Аз съм от „голям съд“ , но напълно вярвам , че има „малки съдилища“ с голямо натоварване . Ако в голям съд един съдия го командироват или излезе в майчинство/бащинство , може да настане трагедия ….Както и става де ….

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 17:33
Гост

Стига глупости! Тая няма да стане!

Кисел прокурор
Кисел прокурор
20 септември 2021 16:56
Гост

А вие колега защо не дойдете да работите САМ в някой РС и да пътувате по 50 км за собствена сметка, да не си знаете почивното време /разпити пред съдия в извънработно време, или одобрения на протоколи/ или да се замествате с другия сам съдия. Поне в моя район, и двата съда има само по един съдия за всичко, в единия съд е оставен 1 съдия по всички дела, а в другия от доста време при две бройки, едната е свободна, на командирован в ОС. От единия съд се пътува до другия за заместване на колегата. И ако мислиш че… Покажи целия коментар »

Кики
Кики
20 септември 2021 16:56
Гост

Много добро предложение.

Паричен стимул
Паричен стимул
20 септември 2021 16:57
Гост

Натовареноте колеги трябва да се поощряват.

Съдия
Съдия
20 септември 2021 16:21
Гост

Аз пък си мислих, че в СГС сме натоварени най-много 🤔

....
....
20 септември 2021 16:31
Гост

Проблемът не е в СГС и др.окръжни, а в районните съдилища- там масово се лъже.

магистрат
магистрат
21 септември 2021 21:01
Гост

и как по-точно, че аз не знам

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 14:26
Гост

например в един окръжен съд докарваха бройки дела като всяко възражение по чл. 690 от ТЗ го образуваха в дело под отделен номер. В СГС не се прави, всички такива и над 50 да са, са си в същото дело по несъстоятелност.

звучи честно
звучи честно
20 септември 2021 16:06
Гост

Но също толкова честно е да глобяват слабо натоварените с 1,2,3 или 4 заплати, нали? Макар че те не са виновни за слабото си натоварване. Всъщност вместо да се изравни натовареността на магистратие, се правят опити за запушване на дупки чрез подхвърляне на някакви подаяния. И вместо ВСС да понесе отговорност за поредния провален мандат, се прави кризисен ПР.

СРС
СРС
20 септември 2021 16:32
Гост

Ти като не искаш пари, дай ми ги на мен, аз съм благодарен за всяко усилие да се овъзмезди труда ми.

Петко 2
Петко 2
20 септември 2021 18:57
Гост

Този ВСС, освен че е малоумен, е крайно упорит в малоумието си. Как никой не вижда колко „струва“ тази „идея“ – заплащане, според натовареността. По същата логика повечето пожарникари не трябва да получават пари. Прочее, в Германия заплатите на всички съдии са еднакви. Вероятно защото всички съдии са еднакво натоварени… Просто не мога да повярвам, че всичко това се оббсъжда насериозно.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 16:05
Гост

За Ушев *2.Щото така.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 15:19
Гост

Дано се справят с поставените задачи по-добре. Да се нахъсат

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 15:18
Гост

Добра идея!

Пипи
Пипи
20 септември 2021 15:18
Гост

Щом работят ще получават повече. Така е честно>

Zero
Zero
20 септември 2021 16:59
Гост

Да. А не като колегите им със затлачени дела.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 15:17
Гост

Подкрепям идеята да им се дават повече пари за реално свършена работа

Арсо
Арсо
20 септември 2021 17:00
Гост

Така е честно.

Лелиева
Лелиева
20 септември 2021 15:17
Гост

Ма как в Момчилград ще е по-натоварено бе. Ма какво ме направихте бе.

Moloda
Moloda
20 септември 2021 15:17
Гост

След проверката да не се окаже, че нещо лъжат

СРС
СРС
20 септември 2021 16:34
Гост

Очевдно това е целта на проверката- да ги хванат как лъжат.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 15:15
Гост

Мигат и повече почивни дни да им дават за следващата година. Не всичко трябва да се решава с пари. Може хората да нямат нужда от пари, а от почивка. Да си видят близките. Да се почувстват пак хора.

Лилиив Анова
Лилиив Анова
20 септември 2021 17:02
Гост

Не всичко е пари.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 14:28
Гост

Правилно. Повечето пари не решават въпроса с пренатовареността, стреса и в резултат на това здравословните проблеми.

Bobi M
Bobi M
20 септември 2021 15:15
Гост

Изглежда логично

Десислава
Десислава
20 септември 2021 15:13
Гост

Логично е. Трябва да се стимулират