Висшият съдебен съвет (ВСС) не се съгласи ръстът на заплатите в системата за следващите три години да бъде само с 5%, както предлага министърът на финансите Валери Белчев в писмо до кадровиците. ВСС настоява да се запази увеличение от 10%, каквато е политиката в последните години. Това стана ясно на извънредно заседание на Пленума на ВСС по повод писмо от финансовото ведомство във връзка с актуализиране на разчетите по проектобюджета за 2022 г. и бюджетните прогнози за 2023 г. и 2024 г.

В писмото е посочено, че политиката за доходите за следващите три години е за 5-процентно увеличение.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е председател на бюджетната комисия, обаче заяви, че комисията не споделя предложението, защото през последните години е налице постоянен ръст на възнагражденията. През 2017 г. беше с 9,7%, през 2018 г. – 9,5 на сто, през 2019 – 12,6%, а през 2020 г. – 12,4 процента. Освен това най-ниската и най-високата заплата в съдебната система са законово фиксирани и съобразно това ВСС определя възнагражденията на останалите магистрати. Затова, обясни Магдалинчев, съветът залага средно по 10% увеличение през следващите три години.

През октомври кадровиците приеха бюджет за 2022 г. в размер на 992 200 000 лв., за 2023 г. – 1 048 000 000 лв., а за 2024 г. – 1 120 200 000 лева.

Днес съветът одобри актуализирани разчети по проектите за следващите три години. Те се налагат по две причини.

Първата е, че от 1 януари минималната работна заплата се увеличава от 650 на 710 лв. Това ще рефлектира върху възнагражденията на служителите и ще са необходими още 529 200 лв. за актуализирането им.

Промяната на МРЗ ще се отрази и на възнагражденията на вещите лица и на съдебните заседатели, затова са необходими още 6 365 900 лв.

Втората актуализация е във връзка с увеличението на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лв. Така сумите на човек се „вдигат“ с 13.33% или със 132 лв., което означава с 8 881 000 лв. допълнително в съдебния бюджет.

Всички разчети ще бъдат изпратени в Министерството на финансите.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
666
666
07 февруари 2022 13:00
Гост

абе, частници, без държавните служители какво ще правите? това, че шефовете ви в частния сектор не ви плащат заплатите и се обогатяват на ваш гръб, си е ваш проблем. стачкувайте, протестирайте и си търсете заплатите. нас не ни мислете. и не ни гледайте в канчето. аман от светнати ванадиеви крушки.

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
30 ноември 2021 20:52
Гост

Кирил Петков е прав за едно нещо, ако искаш кинти, отивай в частния сектор. Хората на държавната хранилка изпълняват публични функции и смисълът на тези длъжности не е личностно облагодетелстване до степен сериозно забогатяване, както е у нас. Навсякъде по света високите заплати са свързани с висок риск и отговорност. В България всичко е наопаки – публичния сектор осигурява стабилни и големи заплати, а частния ( с някои изключения) е хем ниско заплатен, хем хората ги е страх дали ще имат работа.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 22:34
Гост

Айде по-леко с изхвърлянето. Да, в частния сектор са кинтите, но бъркаш нещата. Не говорим за това магистратите да ставаме милионери или нещо подобно. Не обръщай нещата. Няма развита държава в която съдиите и прокурорите да не са високо платени. Със заплати много бас средното ниво. Второ нивото на най-ниските заплати е определено със закон

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 декември 2021 1:08
Гост

Акцентът ми беше върху това,че реално погледнато в частния сектор,ако нямаш реален принос, разбирай иновация и тем подобни, която да води прогрес и печалба, гърмиш. С цялото му уважение, но аз изгонен магистрат заради некомпетентност не съм чул да има. Всичкио влиза в графата „вътрешно убеждение“. В белите държави действително възнагражденията са високи, но там има работещ пазар, възможности за читави хора-бол. Там на държавната служба се гледа като на public service, демек ала обществено полезен труд. Неслучайно у нас службата се свързва с топло сигурно местенце – стоиш и почти никой не ти държи сметка за качеството на работа,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 декември 2021 1:37
Гост

Нагледен, анашохичен пример в този смисъл са ЧСИ-тата и нотариусите. Те са еманация на опорочената правно урегулирана система в тази държава-частно лице, изпълняващо публични функции с гарантиран от закона монопол и такси. Единствената жертва е че има опасност от затъпяване с оглед еднообразната работа.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 22:39
Гост

И друго-всеки работещ човек без значение на държавна или частна работа е трябва да получава висока заплата. Поне в ЕС в 21 век трябва да е така. Това че видиш ли понеже е държавен сектор не трябва да се плаща като хората, е изтъркана глупост. Никоя държава и никой бизнес не може без администрация. Много обичате да се дуете частния сектор, ама като ви знам половината че оцелявате само от държавни поръчки. Така че ВСС са прави. 5 процента е обидно малко. Най-малко, защото не покрива инфлацията.

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
01 декември 2021 18:33
Гост

Не казвам, че на държавна работа не трябва да се плаща нормално. Твърдя, че нормативното повишаване на заплати без да е подплътено със съответния икономически растеж, е знак за сериозен проблем. Както споменах, в нормалните държави растежът на заплатите в частния сектор изпреварва публичния, а тези от ВСС пазят като майка орлица късове от плътта на държавата и настояват за същото увеличение кат предходни години, независимо, че държавата се задъхва с огромни разходи за здравеопазване и подкрепа на бизнеса, която е мизерна. Използването на законовите лостове за постигането на тези поне 10% е меко казано цинично, и като пир по… Покажи целия коментар »

Ехеееее
Ехеееее
01 декември 2021 13:59
Гост

Де го частният сектор, бе, че не се види? Под предлога пандемия всичко замина в джобовете на двама- трима едри олигарси и толкоз! Като става дума за реално функционираща икономика, частният сектор иска КИНТИ ПОМОЩ ЗА ПАНДЕМИЯ, но не и да работи….

Хахо
Хахо
30 ноември 2021 18:12
Гост

И толкова не заслужава да получи, щом го отхвърля… Нека в системата останат само некомерсиалните индивиди, а останалите да си взимат чантичките и да ходят на свободния пазар

123
123
30 ноември 2021 16:40
Гост

И тези няма да изкарат дълго. Така реформа не се прави. На фона на всичко поскъпващо, ще предлагат по-ниско увеличение. И с 20% да вдигнете заплатите инфлацията ги е изяла още от преди 4-5 месеца. Намалети депутатските си заплати. Това е промяна, а не да ощетявате народа. На вас пари не ви трябват, нали работите за благото на хората. Поредните спасители, които нищо няма да направят.

като са почнали
като са почнали
30 ноември 2021 14:15
Гост

Що така скромно, да играят на едро и да искат едно 80-90 % увеличение. Пара-бол, пък и чиновниците са ни скъпи.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 14:09
Гост

Идва “готиното” време за магистратите. Отдавна го предричах. Сега – 5%, после ще паднат парите за дрехи, а за ДМС-та и кинти за натовареност да забравят. Свърши. Това е да продължава промяната! Наздраве!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 15:23
Гост

Иска ти се, но не се получава. Предлага се увеличение. Скромно, но увеличение. Не рязане. Тъй че продължавай да се давиш в злобата си. Това за нас нищо не променя

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 16:33
Гост

Ще се получи и тогава ще ревеш кански. Мога да се обзаложа. Скромно.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 18:15
Гост

Нито ще се получи, нито аз ще рева, но твоята злоба определено няма да те остави. Фактът, че възнагражденията ще растат с минимум 5 процента (ако искаш да се обзаложиш, че ще са повече) и парите за дрехи няма да мръдна т, а ще растат, разбираемо те дразни, но това е положението. И бонусите са законово гарантирани и тях ще си получаваме за твое съжаление.

тикток
тикток
03 декември 2021 10:14
Гост

Много правилно.

тикток
тикток
03 декември 2021 10:16
Гост

Ще ни лишат от всичко.

dkr
dkr
30 ноември 2021 14:03
Гост

Реформата започна! Скоро магистратите ще станем адвокати, а съдебните служители продавачки в Лидл и Кауфланд. Всеки работи за пари все пак и когато трудът ти не е оценен е по-добре поне да не носиш такава огромна отговорност.

Спиро
Спиро
30 ноември 2021 13:14
Гост

Въобще не ме учудва становището им. Стане ли въпрос за пари са като хиени.

dkr
dkr
30 ноември 2021 12:57
Гост

И това ли е реформата в съдебната система? Почнахте от възнагражденията. Никой няма да ви работи за хиляда лева. Защо не се спре увеличението на заплатите на учителите Взимат по две хиляди лева заплати, преподават си от вкъщи, готвят си манджите, 20 минути час, по 30 лв. за интернет, ако тестват децата по още 100 лв.. От сутрин до вечер сме зарити с купища дела, бумащини и за какво – едни мижави хиляда лева, че тя скоро минималната заплата ще настигне нашата. А депутатите си увеличиха заплатите в пъти. За тях пари има. Не знам защо продължаваме да стоим в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 16:35
Гост

Защото в друга държава няма да те вземат освен да им миеш чиниите.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 22:45
Гост

Ще мия чинии за много повече пари и ще спя спокойно без да преживявам чутото и видяното в съдебна зала. Съзнанието ми ще е спокойно, а не обременено с чуждите проблеми, няма да се притеснявам дали съм свършила всичко, дали не съм пропуснала нещо. Хиляда лева са нищо за отговорността, която носят всички съдебни служители в съдебната система, но ти няма как да го знаеш, защото не си от системата. Ти си просто един завистлив нереализирал се злобар.

бай- Магдалично
бай- Магдалично
30 ноември 2021 11:52
Гост

най- стене и бай Магдалинчо да се застъпи за колегите си. Кофти е, че го прави неумело, без да мисли, но той си е такъв – говори врели некипели клишета. Проста такъв му е капацитета най- не успешния шеф на финансовата комисия. Не му беше мястото в тази комисия , още по- малко пък представляващ. Едвам себе си представлява и и изразява

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 16:36
Гост

Ти ще бъдеш по- добър шеф, определено.

нормално е
нормално е
30 ноември 2021 11:48
Гост

Проблема е не, че заплатите в съдебната система с високи, а че в болниците са ниски и за това вина няма съдебната система, а изпълнителната власт и не е за пренебрегване факта, че в Здравеопазване се наливат най- много пари вече 6 милиарда.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 12:01
Гост

Разходите са мн по-високи в здравеопазването -консумативи консумативите ме се ограничават до хартия и тонер касети. Лекарите също са много повече от магистратите. Там няма абсолютем държавен монопол като в съдебната система. Болничната помощ е изцяло изоставена, щото не е рентабилна. 6 млад звучат мн,но не са. От тях се дават и за лекарства по аптеки и т.н.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 12:04
Гост

Това със заплатите важи за цялата държава. Същото говорят и IT специалистите -моята не е висока,твоята заплата е ниска. Сиреч пак същото диспропорциите са налице. Спокойно, новите симпатяги ще балансират нещата по социалистически. 😉😉

Димо
Димо
30 ноември 2021 13:20
Гост

А хората в Бърза помощ работят за жълти стотинки.

Лъжливото овчарче
Лъжливото овчарче
30 ноември 2021 11:36
Гост

Нали само щеше „да се спре краденето на едни милиарди от мафията“ иначе пари в държавата имало. Десетки милиарди били каза Киро. До петте процента увеличение на 2000 души в съдебната система ли се опря за икономия?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 11:54
Гост

Това звучи малко като протестите срещу ковид мерките – защо да затваряне ресторанти,като хората се заразяват в магазина и в градския транспорт. Очевидно новите ще режат живо месо откъдето могат. Няма как едните да се „снишат“ по Бай-Тошовски и бурята да ги подмине. Нека магисъратите сега изправят „железни си гърди“ и поведат народа към справедливото светло бъдеще, необррменени от користта, която се възпитава с ежегодното увеличение с 10%. Смело напред, другари и мито крачка назад. Търкахме лампата на Аладин и отвътре излезе духа на комунизма в лицето на К.П. & ко.
#внимавайкаквосипожелаваш

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 11:24
Гост

Досега е било 10%, значи и занапред трябва така. Егати логиката..

Продължаваме подмяната
Продължаваме подмяната
30 ноември 2021 11:10
Гост

Това ли ще е новата власт? Намаление на заплати и увеличение на данъци и осигуровки…

ганю
ганю
30 ноември 2021 11:16
Гост

Да.
Намаление на огромните заплати, спиране на многохилядните бонуси и повече работа в тая съдебна власт и около нея.
Ненормално е една длъжност секретарка /нищо против секретарките/ в съд или прокуратура да получава бонус повече от един лекар или директор на училище.

Гиги
Гиги
30 ноември 2021 13:23
Гост

Да не подхващам темата за образованието ни. То за това е на такова дередже.

Без име
Без име
03 декември 2021 15:56
Гост

Нито заплатите са им огромни, нито бонусите многохилядни. Една секретарка в съд взема по-малко или горе-долу, колкото един учител. Да не говорим, че за големите градове заплатите са им ниски, и затова няма опашки от желаещи да работят там. Виж, за малкият град е що-годе добре…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 11:29
Гост

Е Вие какво очаквате от „лява политика с десни средства“ ? Това е ниски заплати и излишъците отиват в социални помощи, а не в трайни активи като пътища, мостове, тунели и най-общо инфраструктура.
На някого май бе му харесват новите,а? Сега съдебната власт ще е наистина независима и ще работи по убеждение и няма да е в услуга ГЕРБ.
#долубойкоборисов

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:03
Гост

И с какво точно ВСС помага на държавата, че трябва да им даваме пари от данъкоплатеца. Щото те с никакво производство не печелят пари.

Фики
Фики
30 ноември 2021 13:25
Гост

С нищо. Само лобистки прокарвания и субективизъм. Оставка!

Людмил
Людмил
30 ноември 2021 11:03
Гост

Това им действие недвусмислено ми показва едно – заплатите в България са ниски и всеки се спасява както може. В случая те могат да не преимат решението на министъра и го правят. Обаче масово останалите сектори не могат да си позволят това, не им се увеличават и заплатите, защото масово работодателя е решил, че тука такова е намерил и няма защо да го променя – сиреч рая, която се радва и на малко пари. Това е. Но заплатите с това действие на ВСС се доказва, че са крайно ниски и те не искат да са на ниски пари, а се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:01
Гост

То това е от малкото причини да има хора на тия места – заплатите и увеличението им

Melioraciq
Melioraciq
30 ноември 2021 11:00
Гост

Не е лошо, че си пазят бонусите, но много хора нямат този шанс.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:00
Гост

Ето къде би имало проблеми в новите планове на Асевн Василев и Кирил Петков за реформиране на страната. Ще влезнат в Парламента и там ще има опозиция. Ще гласуват и приемат даден закон, но на местно ниво ще има спънки, а явно и във ВСС ще се правят всяккави спънки на управленците. Същото важи и за Гешев. И така.

Омико
Омико
30 ноември 2021 10:59
Гост

Е? Сиреч няма да им се пипат парите. Да видим натам какво ще стане с министър Василев. Че той не си поплюва.

Симеонов
Симеонов
30 ноември 2021 13:26
Гост

И правилно!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 10:58
Гост

Заслужили са си ги – да си ги вземат бе. Стига сме руптали.

ганю
ганю
30 ноември 2021 11:18
Гост

Какво ще да означава „руптали“?!

Срам
Срам
30 ноември 2021 13:27
Гост

С какво? Тежък физически труд, или принос към съдебната реформа.

Eviliana
Eviliana
30 ноември 2021 10:58
Гост

Само при тия и при депутатите ням затягане на коланите. И в IT сектора, естествено. Всички остабнали затягаме. Е то така де – като всички ще затягаме коланите, защо тия другите да го правят. Няма смисъл. Те са малка част от обществото.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 12:13
Гост

Депутатите си индексират заплатите 4 пъти годишно, освен това могат да си практикуват и професиите-лекари, адвокати, архитекти и прочие. Никой в съдебната система няма право и на една стотинка допълнителен доход. Четох интервюто на Спецов пред руманското изданеи, екперт в НАП-700 евро нето плюс бонуси, началник отдел-2000 евро нето плюс бонуси. Бонусите са на тримесечие. Тук говорим за еднократна индиксация, която остава непромемена през цялата година, бонуси няма, допълнителни доходи няма. Хайде да бъдем по обективни.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 10:57
Гост

Вардят си парите тия.

Мики
Мики
30 ноември 2021 13:29
Гост

А друго и други трябва да вярват.