Фабрика за фалшиви пари е била разбита в хотел в Слънчев бряг, съобщиха днес от Специализираната прокуратура.

Собственикът на хотела и още трима души са били задържани, докато са печатани фалшивите евро и долари. Според зам.-главния прокурор Иван Гешев става дума за най-голямата печатница за фалшиви пари, която е разкривана в последните 20-30 години.

„Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара За последните три дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години“, каза Гешев.

Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова обясни, че фалшивите банкнотите са с воден знак и светещи линии, както истинските. Евровите банкноти били продавани срещу 6% от стойността на еврото, докато доларовите за 20% от стойността. Намерените при акцията банкноти били в купюри от 500, 100 евро и 50 долара.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказа, че участниците в престъпната група са вземали мерки, за да се прикрият, но са били използвани всички способи на специалните разузнавателни средства. Разследването започнало през януари.

„По този случай може да бъде написана книга. Има установени тайни квартири, които бяха обискирани. Парите са намерени на различни места, складирани“, каза Спиридонов. По думите му, подобна печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години, а парите се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара, когато има купувачи.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
22 октомври 2018 16:41
Гост

Щом фалшивите банкнотите са с воден знак и светещи линии, както истинските много трудно ще хванат тези, които вече са в обръщение. Кой знае колко хора са изгоряли.

Фен
Фен
22 октомври 2018 16:32
Гост

ГДБОП и този път си свършиха отлично работата.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2018 16:39
Гост

За да не ги хванат почти година, значи тези са били много опитни.

Полицай
Полицай
22 октомври 2018 16:20
Гост

Слънчев бряг е известен с какво ли не- проституция, дрога, евтин алкохол за чужденците. Но този път успяха да ме изненадат.