Кафявата мечка Екатерина вече 15 години изтърпява доживотна присъда в затвор в Казахстан, заедно със 730 осъдени, съобщи БТА, като цитира в. „Дейли стар“.

Двадесет и две годишната Екатерина е изпратена зад решетките през 2004 г. заради две нападения над лагеруващи в къмпинг – момче, опитало се да я нахрани, и пиян мъж, пожелал да стисне лапата ѝ. До нападенията се стигнало, след като 7-годишната тогава мечка е била изоставена от цирков треньор.

Заради деянията си Екатерина е осъдена да прекара остатъка от живота си в затвор заедно с опасни престъпници. Те е била пратена там, тъй като в близост няма зоологическа градина.

Мечката излежава присъдата в затворническа колония със строг режим на около 700 километра от столицата на Казахстан. В нея попадат престъпници, в това число и убийци, чиито присъди не надхвърлят 25 години.

Екатерина е единствената затворничка с доживотна присъда, но пък е и единствената, която разполага с басейн в клетката. „Тя е дружелюбна, не е агресивна. Останалите затворници я посещават“, казва директорът на затворническата колония Аслан Медибаев.

Игор Тараканов, един от затворниците, споделя, че с присъствието си мечката разнообразява иначе мъчителното му всекидневие, както и че Екатерина е любимка и на останалите в килиите.

Мечката обожава лакомствата, които затворниците ѝ дават – сладкиши, бонбони, ябълки. Екатерина се е превърнала в талисман на затвора, а извън него е поставена нейна скулптура.

https://www.youtube.com/watch?v=b4n2jTJI-aQ

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Володя
Володя
12 април 2019 16:22
Гост

Абсурдите нямат край в СССР.

Анонимен
Анонимен
12 април 2019 15:38
Гост

Пиян мъж в Казахстан! Това е невъзможно.

Анонимен
Анонимен
12 април 2019 15:37
Гост

Може би пък така е по-добре за нея. На свобода не се знае какъв ще бъде животът й.

Анонимен
Анонимен
12 април 2019 15:40
Гост

По някога хората могат да бъдат по-жестоки от животните. А цирковият треньор няма ли да си понесе последствията?