Международната съдийска организация МЕДЕЛ обяви 23 май за „Ден на тревога“ за независимостта на съда, припомняйки годишнината от убийството на италианския съдия Джовани Фалконе от Мафията през 1992 г.

„На тази дата сме подканени да се замислим върху необходимостта от независимо и ефективно правосъдие в Европа и неговото значение за опазването на основните права и свободи на европейските граждани. На всички европейски граждани трябва да бъде припомнена съществеността на независимия съд, способен да защитава правата и свободите из цяла Европа“, казват от МЕДЕЛ.

От организацията изреждат серия от събития от последните години, които напомнят, че съществуването на независим съд никога не трябва да се приема за даденост и че е това е една непрестанна и фундаментална борба на всеки гражданин във всяка държава. Примерите, които дават са с разрастващите се националистични и популистки движения в Европа, атаките срещу съда в Унгария и Полша и неуважението към основни принципи на правовата държава в Турция.

„На този ден МЕДЕЛ иска да отдаде почит и още веднъж да изрази солидарността си с всички онези, които плащат висока цена за куража си да се борят за демокрация, върховенството на закона и независимост на съдебната власт, олицетворявани от Мурат Арслан (президент на YARSAV, Асоциация на турските съдии), арестуван вече повече от две години в Турция, на когото Парламентарната асамблея на Съвета на Европа присъди наградата за права на човека „Вацлав Хавел“ през 2017 г.“, написаха от съдийската организация.

И заявяват, че винаги ще се борят за независима съдебна власт. „Дължим го на паметта на Джовани Фалконе. Дължим го на бъдещето на Европа“, заявяват от МЕДЕЛ.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лина
Лина
24 май 2018 10:36
Гост

Честит празник, колеги!

Чочо
Чочо
24 май 2018 10:35
Гост

И всеки ден да се тревожим, все тая

Възмутен
Възмутен
23 май 2018 18:43
Гост

За съжаление правосъдието в България въобще не е независимо