Бивши прокурори на ръководни постове са дали показания в полицията по сигнала, който е бил изпратен до вътрешния министър Бойко Рашков и е свързан с оказван натиск от страна на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, научи „Лекс“.

От МВР вече са разговаряли с бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и с бившия шеф на следствието Бойко Найденов, който през 2012 г. беше и и. д. главен прокурор. За случая, за който те са давали показания, разказа наскоро Бойко Рашков пред „Евроком“. Тогава той посочи, че има много данни срещу Бойко Борисов и обясни, че при него е дошъл човек и е съобщил ужасяващи неща.

„Как му е казано, че има жена и деца, които няма да разберат дали не ядат неговото месо. И това нещо е казано от този и нека спре да говори“, заяви Рашков по адрес на Борисов и се закани да подаде сигнал в прокуратурата и да пита какво е станало с това дело, защото по думите му, то е изчезнало.

„Като чувам, вече съм изял някой човек. Само това не са ми пришили. На филета ли? Не съм канибал“, отговори след това Борисов.

По информация на „Лекс“ случаят е свързан със старо разследване срещу Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в първото правителство на ГЕРБ.

След оставката на тогавашния кабинет на Борисов през 2013 г. прокуратурата повдигна три обвинения на Найденов – за предлагане на подкуп от 200 000 лв. на бившия изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов с цел да го накара да възстанови неправомерно ДДС на две фирми и за това, че го е принудил да подпише сигнал срещу прокурор от Софийската градска прокуратура. Тогава държавното обвинение съобщи, че Найденов се е възползвал от служебното си положение и за да набави облага за собственика на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД Йосиф Новосад.

Основен свидетел по делото беше Симеонов, но той се отказа от показанията си и разследването беше прекратено в началото на 2015 г., а в постановлението за прекратяване се казваше, че „не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност да се поддържат обвиненията срещу Найденов“.

Това дело беше коментирано и в записа от скандалния разговор в Банкя между Бойко Борисов, Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов, който изтече в медиите и в него се обсъждаше основно разследването срещу Найденов. Тогава Борисов успокояваше Найденов, че няма проблем с основния свидетел срещу него.

„Оня (според публикации в медиите става дума за Светослав Симеонов – б. а.) не ти е проблем, сто пъти съм ти казал, още миналата година съм ти казал. Човек, който пет пъти си е сменил показанията, заради такъв кошаревски свидетел не могат да те вкарат у затвора. Адвокатите ще искат да го изследват луд ли е, не е ли, колкото и да натискат в тая посока, минали са три години и половина“, казва тогава Борисов, а Найденов му отвръща, че на Симеонов е предлагано да ходи в Брюксел, за да си мълчи.

След това и тогавашният градски прокурор Николай Кокинов коментира, че не вижда как ще продължи делото, ако Симеонов не поддържа показанията си.

„Ми никак не го виждам. Неговият свидетел, как се казваше, Симеонов, пак е бил отбой. Даже злите езици ми казаха, че дръпнал си го бил нещо“, бяха думите на Кокинов към Борисов, който обаче отговори, че не познавал „тоя“.

„Така ми казаха от летището. Сериозно ти говоря. Така и така си е променил показанията. Без неговите показания аз не виждам к‘во има по делото. Имат само тия СРС-та на Калинка“, бяха думите на Кокинов.

След това пък Найденов стана защитен свидетел на прокуратурата, след като обяви, че министри са подслушвани незаконно по нареждане на Цветан Цветанов, за което бившият втори в ГЕРБ по-късно беше съден и оправдан.

От МВР са съобщили пред БНТ, че в хода на проверката освен двамата бивши прокурори в полицията е бил поканен и действащ следовател на Националната следствена служба, но качеството му на гражданин. От медията сочат името на Бисерка Стоянова.

Пред „Лекс“ Николай Кокинов, който сега е адвокат, заяви, че е бил питан за случай отпреди 12-13 години, за който няма спомен.

Борисов: Целта съм аз

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира действията на МВР, като каза, че целта на разпитите бил само той. Бившият премиер каза, че вече става разследващ гражданин.

„Търсят свидетели като бесни. Отнякъде някой да е чул, кошаревски да е, няма значение. Поразучих малко, защото те подписват декларация, че няма да разпространяват. Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 г. Нито го знам тоя човек, нито го познавам. Поразпитах малко, то се оказа, че е друг човек сега. Та този, за който твърдяха от началото, работи в одита на Министерство на здравеопазването вече много години. А някой чул, бил уволнен някога през 2009 г. и аз трябва да си спомням някой дали е идвал през 2009 г. при мен. Сега разиграват целия тоя цирк, целия този панаир, не срещу прокурори, следователи или бизнесмени, целта съм аз“, обясни Борисов по време на брифинг в централата на ГЕРБ.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Jazmyne
Jazmyne
21 юни 2021 11:08
Гост

Thanks to this article I can learn more. Expand my knowledge and abilities. Actually the article is very real.

https://www.myfordbenefits.biz/

897
897
19 юни 2021 23:10
Гост

Бойко Рашков злоупотребява ли с алкохола?!?!
Мисля,че всеки може сам да си отговори,само като му види физиономията….

Гост
Гост
21 юни 2021 6:57
Гост

Ами не изглежда да злоупотребява с алкохола, добре си е и май му стиска.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 23:18
Гост

Бойко Борисов е сериозна мафия, и ГЕРБ, с Зветелина Бориславова съм се нагледал на такива схеми братче, че ме е гнус да съм юрист, едно творение, един проект, който не се осъществи – нито намаляха убийствата, нито нищо – само – се размахваше пръст наляво и надясно, сериозна психопатска работа. Женкар – то също е от 7-те гряха и изобщо, бил е симпатичен като млад, но сега е като Франкенщайн, изобщо – трябва да има свежи кадри, но не и задкулисни свежи кадри, Даниел Митов, че той не може да намери къде са му папките сам, изобщо – премиерството е… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
18 юни 2021 12:58
Гост

И защо чак сега се казват тези неща?

Рики
Рики
18 юни 2021 12:59
Гост

Е, според теб някой дали смее да гъкне срещу Боко докато е на власт.

Христо
Христо
18 юни 2021 12:58
Гост

Мафиотска държава сме си и това е! Мутрите са дори в Парламента.

Коко
Коко
18 юни 2021 12:55
Гост

Аз нямам никакви съмнения, че Боко е оказвал натиск.

Абагард
Абагард
18 юни 2021 12:49
Гост

Ужас ако е вярно. Това е много тъжно.

Ananieva
Ananieva
18 юни 2021 12:49
Гост

Супер. А Слави се праснал при ученици и студенти с два джипа и въоражена охрана.

Haralampi
Haralampi
18 юни 2021 12:50
Гост

Ще замеим една мутра с друга.

Абсолютно съгласен Пеевски трол!
Абсолютно съгласен Пеевски трол!
18 юни 2021 13:33
Гост

Затова по-добре да оставим Тиквата и Каскета върху него!

Обретенов
Обретенов
18 юни 2021 12:49
Гост

Пълна мизерия сме, като държава. Честно. Как може такива неща да са се случвали?

Павлета
Павлета
18 юни 2021 12:48
Гост

Добре. Ще видим какво ще излезе.

Занев
Занев
18 юни 2021 12:48
Гост

Има ли изненадани? Сега дали точно това е казал е друга тема, но каот нищо да е.

Белиев
Белиев
18 юни 2021 12:48
Гост

И Борисов и Рашков не са стока.

Anonimen
Anonimen
18 юни 2021 12:56
Гост

Първият със сигурност.

Мавродиева
Мавродиева
18 юни 2021 12:47
Гост

Ето заради това сега може да се сърди на ПР екипа си Борисов. Защото и да не е говорил такива неща, то той със „селското“ си поведение оставя у всички впечатление, че може и така да приказва и това си е в реда на нещата за него. Да заплашва.

Филипова
Филипова
18 юни 2021 12:46
Гост

Нищо чудно това да е истина.

Десислава
Десислава
18 юни 2021 12:46
Гост

Борисов може да говори такива неща. За пред медиите никога, разбира се.