Дървените нарове ще бъдат премахнати от арестите и в тях задължително ще има легла за задържаните. Това предвижда проект за изменение на Инструкцията на МВР за реда на задържане и оборудване на арестите.

Промяната е по препоръка на омбудсмана Мая Манолова за осигуряване на нормални условия за живот в помещенията за настаняване на задържани лица и гарантиране на човешките им права.

В момента инструкцията предвижда, че „в помещенията за задържане се осигурява място за почивка – нар или легло“. Предложението е нарът да отпадне като алтернатива и всяко място за задържане да има задължително легла за арестантите.

В мотивите към законопроекта се казва, че МВР ще трябва да осигури пари за леглова база, вместо нарове, а ако се наложи и за преустройство на помещенията за настаняване на задържаните.

„С предлаганите изменения в Инструкцията се очаква да се изпълни препоръката на Омбудсмана на Република България във връзка с Националния превантивен механизъм, гарантиране в по-голяма степен на човешките права на задържаните лица и осигуряване на нормални условия за живот в помещенията за настаняване на задържани лица“, се казва още в мотивите за изменението на инструкцията.

Препоръка за премахването на наровете от арестантските помещения беше направена в доклада на омбудсмана след проверки в затвора в Белене, както и в арестите в областите Русе, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново.

Проверката в полицейското управление във Ветово показала, че там има четири помещения за задържане, в които няма легла за почивка, а само дървена пейка с метални крака. Нарове имало и в управлението в Търговище.

„Няма легална дефиниция относно понятието „нар“, но в граждански смисъл означава легло, което представлява дъски, подредени върху дървени поставки. Стандартен размер за легло за 1 човек е 82 см. ширина на 190 см. дължина. Тези пейки не отговарят на стандарта за почивка. Няма данни за наличен дюшек или  одеяла. Следва да се отбележи, че и в Инструкцията липсва изискване нарът да бъде с дюшек“, пише в доклада на омбудсмана, като в заключение е препоръчано на вътрешния министър да измени инструкцията и в помещенията за задържане да е недопустимо да има нарове.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 12:17
Гост

Адмирации за Мая Манолова! За пореден път доказа, че я е грижа за българите.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 12:21
Гост

Излишно харчене на пари. Това да им е кусура на затворите. Те престъпниците започнаха да си сглобяват оръжия вътре.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 11:36
Гост

МВР вместо да осигурява пари за леглова база, да вземе да се погрижи за полицаите, които работят в много лоши условия и без наличие на нормална техника.

Ангел
Ангел
15 октомври 2018 11:33
Гост

Само да гледат леглата да са с по-меки матраци, че да не им убиват на горките.