– Услужи ми с една маска.

– За какво ти е?

– Да притичам от бара до дискотеката.

Маските на открити публични пространства стават задължителни от утре, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов още не е издал заповедта си, но народното творчество вече даде своя имунен отговор на абсурдността на ситуацията.

Смешката прилича на вицовете от времето на Съветския съюз, когато сърцевината им беше в това, че абсурдът е очевиден житейски факт, с който обществото привидно живее в примирение.

Като историята в училище по времето на Брежнев, когато учителката започнала диктовката така: „Веднъж Господ изпратил на враната парче кашкавал…“, Вова скочил: „Ама, другарко, нали няма Господ?“, а тя му отговорила: „Вовочка, то и кашкавал няма, и сега какво, да не пишем диктовка ли?!“…

За 10-те месеца от началото на коронакризата се смениха всякакви доктрини в борбата с нея – от прилагане на най-тежки мерки с голяма строгост до пълно разпускане. И докато лутането в началото беше съвсем естествено пред заплаха, с която никой не знае как да се справи и България изглеждаше по-адекватна от повечето държави, сега като че ли за първи път сме изправени с голяма сила пред ход на властта, който не намира никаква опора в здравия разум.

Кой би могъл да го обясни по-добре от лекар, който работи на първа линия срещу COVID-19 – ето какво каза пред бТВ д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София часове след обявлението на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, че ще се носят маски на открито:

„Това е абсурдно. Логика няма. Който търси логиката, трябва да я търси далеч от медицината. Тя не е медицинска. Медицинска логика в това аз да се разхождам навън – било 20, било 15, било 8 градуса, било и 25 градуса с маска, да си разхождам кучето в Южния парк и да нося маска, при положение че около мен няма никой или сме двама души на някакво разстояние около метър, а както казвате вие да сме в един ресторант 50 човека, през маса наредени, на затворено, и няма как там да ни накарат да носим маски, защото ние сме седнали да вечеряме, то е абсурдно. Логиката не съществува.

Идеята да се затегнат тези мерки е опитът на здравната система да ограничи заболеваемостта с цел да предпази здравните заведения, но не е това начинът, по който ще стане. Мисля, че тази практика се оказа губеща, това се доказа във времето“.

Всички примери, с които може да се илюстрира положението с мерките срещу коронавируса у нас в момента, са като във виц от социализма – в баровете и дискотеките на закрито без маски се събират десетки, в парка, излезлите да подишат чист въздух, ще трябва да са с маска, на футболни мачове на или пред стадионите се позволява да се събират хиляди, учениците продължават да ходят на училище.

Струва си да се напомни, че след победата на финала за Купата на България по футбол половината отбор на „Локомотив Пловдив“ се прибра не само с купа, но и с COVID-19, защото се нацелува и напрегръща с хилядите опиянени от победата привърженици.

Действащите заповеди на здравния министър позволяват групови празненства на открито, вярно с уговорката, че трябва да се спазва дистанция от 1,5 м, но пък смее ли да се „набута“ полицай в агитката, за да накара ултраси да спазват комсомолско разстояние.

От поне месец – откакто броят на заразените започна стремително да расте, властите не спират да говорят за затягане на контрола. Ако сте в настроение за руска рулетка, можете да проверите някоя вечер дали в дискотеките се спазват ограниченията за намален наполовина капацитет и отстояние между клиентите. Досега не са огласявани резултати от нощни рейдове на здравни инспектори и полицаи из заведенията, а и да бъде направена проверка на едната вечер, нищо няма да възпре любителите на купона да се съберат на следващата, все пак РЗИ не може да въведе постоянно дежурство във всеки бар.

Просто има места, на които ефективният контрол на практика е илюзорен. Такъв е случаят и с футболните мачове. Впрочем още в първия ден от налагането на задължението да се носи маска на открити публични пространства всички ще имаме възможност да проследим дали тази мярка ще бъде спазена. Над 10 000 души вече са си купили билети за мача „ЦСКА“ – „Клуж“, който ще се играе на 22 октомври на националния стадион. Ще ходят ли полицаи сред феновете, свалили маска, за да артикулират по-ясно мнението си за майките на противниковия отбор и съдията, май е риторичен въпрос.

Доста по-вероятно и лесно е патрулиращите полицаи да спират по улицата забързани граждани, които не са си сложили маска или семейства, решили да се разходят в парка без предпазни средства, тъй като на метри от тях няма други хора. И всичко е ясно – глоба от 300 лв. до 1000 лв.

Тук идва и големият въпрос – знае ли някой какво стои зад понятието публично пространство на открито? На пръв прочит то включва улиците и площадите, парковете и… неясно какво още. Значи ли новата мярка, че хората, решили да се разходят из парк „Витоша“ например, ще трябва да са с маски по пътеките, за да не ги глоби полицай, укрит по катаджийски тертип зад някой храст? Можем само да се надяваме да видим отговора на този въпрос в заповедта на здравния министър.

Не това обаче е големият проблем, а в това, че поставянето на маски и на открито дори и за неспециалист е ясно, че крие повече вреди отколкото ползи. За здравословния ефект от дишането на чист въздух, извън офисите и работните места, в които е затворено активното население за поне 8 часа на ден,  който отива по дяволите, дори няма смисъл да се говори.

Дългото носене на маски обаче не само, че не е полезно, то крие и рискове и тук е добре пак да дадем думата на лекарите. Ето какво казва доц. Андрей Чорбанов от БАН:

„Тук става въпрос не само за комфорт, а за една постоянна влажна среда на устата, която от медицинска гледна точка не може да бъде много полезна. Носенето на маски крие рискове, защото нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и доста вируси, тази динамика може да бъде сериозно нарушена, поставяйки такива препятствия, каквато е маската, за дълъг период от време. Организмът не е предвиден да живее при тези условия, в един продължителен период от време“.

И докато в затворените пространства, в които няма как да се спазва дистанция, хората, които искат да опазят здравето си, слагаха маски, защото виждаха смисъла, сега когато бъдат задължени да го правят и на открито без всякаква логика, съвсем не е сигурно, че ще спазват заповедта. В държава, в която повече от половината от населението дори не вярва докрай в опасността от коронавируса, подобна мярка прилича повече на имитация на загриженост за общественото здраве, отколкото на ефективен ход в битката срещу заразата.

Неефективността ѝ, за която говори и д-р Вълков, се доказа в държави като Франция, които въведоха маски на открито още през лятото и това не спря лудия ход на заболеваемостта от COVID-19 и днес светят в червено на картата на Европа с най-много заразени. Като неефективна я отмени и Белгия преди по-малко от месец.

Сега панически я въвеждат държави като Чехия, в която заразата избухна през есента. Но голямата разлика е, че там и в другите страни, в които се прилага, тя върви ръка за ръка с други мерки, като затваряне на заведенията, в които се струпват много хора, ограничаване на събиранията на открито и закрито, въвеждане на дистанционно обучение за всички учащи и т.н. Комбинирана е и с други изисквания – на даденото място да не може да се спазва дистанция или пък да са събрани хора извън членовете на семейството.

И може би нямаше да изглежда чак толкова абсурдно и у нас, ако например ходенето на училище беше оставено само за най-малките от 1 до 4 клас, които трудно учат от дистанция или за общности като ромската, в които децата на практика спират да учат, щом бъдат оставени вкъщи, или на места с по-бедно население, в които хората нямат домашен компютър. Ако бяха забранени временно дейности, които предполагат струпване на хора на закрито и то без маски.

Ако най-важното – не се толерираше масово неправилното поставяне на маските, при което носът остава открит и носенето им напълно се обезсмисля и се налагаха глоби за това.

Властта обаче очевидно се страхува от подобни мерки в предизборен период. Достатъчно е да си припомним светкавичното отваряне на дискотеките след включването на чалга певците в протестите срещу правителството. Впрочем, самите протести са показателен пример за това, че събирането на много хора на открито, дори не при стриктно спазване на дистанция, не е значим фактор за разпространението на заразата. Самият главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призна, че те не са довели до повишаване на броя на заразените. Пак той в края на юни каза и кои са мерките, от които държавата не е трябвало да се отказва бързо при първоначалната си реакция срещу вируса – пускането на спортните събития и отварянето на нощните заведения.

За сметка на това през лятото видяхме как премиерът Бойко Борисов на два пъти се черкува без маска, с глоба оказва се за сметка на бюджета на Министерския съвет, как се налага германският канцлер Ангела Меркел да го сочи с пръст, защото е покрил само устата си, как депутати се разхождат из пленарната залата с открито лице и четат заповедите на здравния министър като дявола Евангелието.

Впрочем струва си да се помисли дали глобата за длъжностни лица, които не спазват мерките на здравния министър, да не е по-висока, за да имаме шанс да ги видим поне под заплаха от по-тежка санкция като пример за обществото.

Всичко останало обаче е чисто надлъгване. И ни връща пак в абсурда на социалистическата реалност, а неофициалният девиз на трудещите се от онова време: „Ние ги лъжем, че работим. Те ни лъжат, че ни плащат“, ще бъде актуализиран на „Те ни лъжат, че ни пазят. Ние ги лъжем, че спазваме мерките“.

Последиците от надлъгването на гражданите с властта обаче ще са много по-страшни от загуби за социалистическото стопанство, защото загубата на доверие в адекватността на мерките, които предприемат управляващите, е опасна за общото ни здраве.

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
vex 3
vex 3
04 март 2024 5:58
Гост

With challenging game design and beautiful graphics, vex 3 offers hours of entertainment for players who want to test their skills.

Natalie
Natalie
11 ноември 2023 16:12
Гост

Greetings to all of you. I read your work frequently and take an active interest in this topic. View this webpage as well.
https://trubridgepaystubs.com/

noha brown
noha brown
04 ноември 2023 10:59
Гост

It is such an informative post and helps me a lot. Currently I am working on

Emorypatientportal

, you can also visit page

LachlanBarrenger
LachlanBarrenger
16 февруари 2023 22:25
Гост

As AI becomes more advanced and
widespread, it is important to consider the potential consequences of its actions and the mechanisms for addressing..

Emory Healthcare Portal
Emory Healthcare Portal
07 септември 2022 12:59
Гост

Thanks to this article I can learn more. Expand my knowledge and abilities. Actually the article is very real.
https://www.emorypatient-portal.com/

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 23:32
Гост

Привърженик съм на идеята, че всеки трябва да познава добре тялото си, за да знае кога нещо не е наред със здравето му. Първият ми опит за каране на колело с маска по време на карантината отчетливо ми показа колко е вредно за мен подобно упражнение. Чувствах се ужасно зле и имах чувството, че тутакси ще се разболея от нещо. Беше кошмарно. Няма да повторя. Дистанцията и навикът да не докосваме с неизмити ръце никаква част от лицето са нещата, които са далеч по-ефективни сп.мен. Носенето на маска на открито ми се вижда страхотна глупост. Точно такава е и неистовото… Покажи целия коментар »

Балък
Балък
21 октомври 2020 17:21
Гост

Влезте в едно казино например. Да оставим настрана, че се вихри това огромно социално зло, наречено „комар“, но няма да видите нито маски, нито спазване на забраната за тютюнопушене на закрито. Въобще друг свят, друга вселена. Там правила и закони няма, те са за нас – обикновените хора, иначе казано, балъците.

Костадинка
Костадинка
21 октомври 2020 14:25
Гост

Защо не пишете за Швеция,в която не са носили маски и вчера нула заразени и нула умрели? Дания и Норвегия без маски и епидемия няма. Маските заразяват ит ова е цалта на НОЩ. Да има много болни за да оправдаят лапачката с пари.

Декамерон
Декамерон
21 октомври 2020 10:29
Гост

Маските на открито показват , че ИДИОТИЗМЪТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СЕ ЛЕКУВА , освен с шут по задника . Хайде , в началото бяха „объркани“ , простихме им боя по КПП-тата , затворените паркове , чувалите за трупове , „яко ще се мре“ и пр. После се „объркаха“ като пуснаха и все още са пуснати барове , стадиони , молове , ресторанти….Сега са „объркани“ при „лека мярка“ с….лигавене на маски . Това не е „объркване“. Глупостта не се лекува ! В тая държава всичко е имитация ! Цяло лято си клатиха краката , а сега пак на парцалите опряха. Парцалите… Покажи целия коментар »

????
????
21 октомври 2020 10:19
Гост

Може ли един въпрос? Кога точно може да се диша нормално? На открито- не може, на закрито- не може. Умопомрачително е, че тук, във форум, който следва да се отличава с интелект и присъствие на начетени и мислещи хора, е пълно със страхливи комплексирани психопати!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 10:14
Гост

Като оставим настрана умопомрачението, което буди тази „мярка“, остава чисто юридическият въпрос – на какво основание здравният министър създава задължения от днес за утре за ВСЕКИ на територията на страната при осъществяване на нещо толкова абстрактно като „се намират на открито“, че дори не би могло да се дефинира от правна гледна точка? Без обществено обсъждане, без обнародване и без каквито и да е мотиви, здравният министър ограничава основни човешки права, унищожавайки последната капка доверие в нашата неправова държава…

Цвети
Цвети
21 октомври 2020 10:04
Гост

Изключителна статия. Точно в десятката.

John
John
21 октомври 2020 9:48
Гост

Маските в гъз@ на тулупа!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:19
Гост

Дървени философии. Казано ли е, че маската предпазва? Казано е. Намалява ли риска от разболяване>? Намалява го. Е тогава какво има да се „умува“

философ
философ
21 октомври 2020 9:42
Гост

Какви дървени философии – лекари го казват! На открито е безсмислено. Вътре -да, но навън е тъпотия.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 10:07
Гост

Дано на нашия му дойде акъла и не издаде тази абсурдна запивед.

Емко
Емко
21 октомври 2020 10:06
Гост

А кой точно го каза? Защото аз съм сигурен, че въобще не пазят.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 10:14
Гост

Психиатър спешно! Докато стигнеш до него- розови хапченца! Имаш вече психическо отклонение и страшното е, че ако си съдия, десетки са потърпевши от нездравия ти ЗДРАВЕН СТАТУС!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:19
Гост

Смятам, че е редно да се носят маски и да с пазим!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 10:13
Гост

Да, но не навън. Сега вътре маските масово не се слагат на носа, което обезсмисля носенето им. По-добре властта за това да вземе мерки вместо да се носят маски, където е излишно.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:18
Гост

Цял свят мъкне маски, само тука се правим на интересни

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 10:15
Гост

То пък интересно къде си бил/била, че да знаеш……

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 10:37
Гост

Бил/била е в сйата на ПИК, откъдето са го/я изпратили.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:18
Гост

Подкрепям идеята да се носи маска, но не виждам защо ттрябва да е задължителна

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:18
Гост

Абе моля ви се бе, най-рисковата група най-не се пази. Говоря за пенсионерите

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:17
Гост

Да се наосят тия маски,ч е си таковало таковата

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:16
Гост

Категорично смятам, че трябва да носим маским

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:15
Гост

Ами така става, защото българина нали е велик конспиратор и сега знае, че вирус видиш ли нямало. И затова не вярва да има нужда от маски

Stratiev
Stratiev
21 октомври 2020 9:14
Гост

Положението видимо не е розово. Хора, ние сме с по 1000 случая на ден, а тръгнахме пролетта с по 10 на ден. Стига моля ви. Трябва да се носи всичко предпазно против тая гадост

Стоян
Стоян
21 октомври 2020 10:09
Гост

На открито е безсмислено. Обаче не можеш да го обясниш на онези от горе.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 9:14
Гост

Това с мача е много добра хрумка, не ми пука за чорбата, но ще си пусна да гледам дали са с маски и прави ли някой нещо. Нещастници

Zeta
Zeta
21 октомври 2020 9:14
Гост

Добра идея е маската на открито

liamjustin
liamjustin
09 ноември 2023 16:01
Гост

It is such an informative post and helps me a lot. Currently I am working on

BBI Connect

, you can also visit page

пълна глупост
пълна глупост
21 октомври 2020 9:12
Гост

По-голяма глупост от маските на открито няма! Тези мислители не разбират ли, че повече хора ходят по улиците отколкото по чалготеките? Какъв протест ги чака, ще им се завие светот!