Маринела Арабаджиева е направила опит за самоубийство, след като е приела в токсични дози лекарството срещу високо кръвно налягане „Хлофазолин“.

Това става ясно от определение на състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев. С него съдът е оставил без уважение искането на прокуратурата за спиране на незабавното изпълнение на определение на спецсъда от 29 юли, с което Арабаджиева беше освободена под домашен арест, а делото срещу нея и съпруга ѝ Ветко беше прекратено и върнато за доразследване.

От определението на председателя на АСНС Георги Ушев обаче става ясно, че искането на прокуратурата е оставено без уважение заради пропуск на държавното обвинение, което не е връчило протеста си на подсъдимите и техните защитници. Затова делото е върнато на спецсъда, за да се изпълни процедурата, след което отново ще бъде изпратено на втората инстанция, за да разгледа по същество исканията на прокуратурата.

От представените от адвокат Ина Лулчева доказателства става ясно, че Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие на 15 юли. Тогава тя е била приета по спешност в болница след прием на токсични дози „Хлофазолин“. Според служебна бележка от болницата, Арабаджиева е с множество придружаващи заболявания и е необходимо да бъде проследявана активно, което наложило лечението ѝ във вътрешно отделение до стабилизиране на състоянието ѝ. Посочените заболявания са артериална хипертония и исхемична болест на сърцето.

По делото са били представени също експертно становище и препоръки на психиатър. В тях лекарят е обяснил, че при Арабаджиева „е налице висок риск от самоубийство, който е установен по време на прегледите и проведени с нея сеанси на 22.07.2020 г., при които са констатирани настойчиви мисли за самоубийство, чувство за безнадеждност и безпомощност, директни и индиректни заявления за самоубийство“.

Според психиатъра е налице висок риск Арабаджиева да направи и повторен опит за самоубийство при стресова ситуация.

В определението на съда е посочено, че подсъдимата и в момента е в болница, поради което искането на прокуратурата за спиране на незабавното ѝ освобождаване от ареста е неоснователно.

Делото срещу семейство Арабаджиеви е за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари. Според обвинението престъпната дейност е извършвана в продължение на 6 години, като е започнала през 2013 г.

Те са обвинени и в това, че като управители на фирми склонили представляващите дружествата да не плащат данъци, които са в особено големи размери. При водене на счетоводството използвали документи с невярно съдържание, прилагани при подаването на данъчни декларации, за да приспадат накрая неследващ се данъчен кредит. Най-често била използвана практиката да декларират и осчетоводяват доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

След това парите от данъчните измами били изпирани с поредица от транзакции, които трябвало да скрият произхода им. За изпирането на парите е обвинен синът на Арабаджиеви – Вълчо в съучастие с родителите му и още двама от групата.

Разследването срещу Арабаджиеви започна преди 2 години, но едва през март 2019 г. съпрузите бяха задържани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар близо до Барселона и екстрадирани след това в България.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 август 2020 18:10
Гост

Така и не разбрах, как Японския хотел в София, може да е на загуба, че се налага да се продаде на частно лице – ма явно нещо може, същото и с Уникредит Булбанк – смехотворно е такива бизнеси да са на загуба – но щом трябва – може. Бензиностанция на загуба, така нататъка.

Северна Герова
Северна Герова
07 август 2020 17:46
Гост

Плаши гаргите.Толкова много грехове има,че и самоубийство няма да я спаси.В ада ти е мястото измамнице.

Време разделно
Време разделно
07 август 2020 12:26
Гост

А дано успее следващия път, ама надали. Такива просри говеда жувеещи в супер лукс, мислещи се за полу бижества и гледащи на роботещите българи като втора ръка хора, не заслужават да жувеят. Не виждам с какво допринаст за благото на обществото, а напротив. Те са олицетворение на чалга културата. Паразити

МатерЯла
МатерЯла
07 август 2020 14:55
Гост

Боже, колко мъка има по тоя свят…
Трябва да си много деградирало същество, за да мислиш това за друго човешко същество…

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 11:47
Гост

От друга страна е почти невъзможно да се самоубиеш с хапчета за кръвно, това е демонстрация.

Мунчо
Мунчо
07 август 2020 11:46
Гост

Тези показни арести и после с месеци зад решетките са прекалени. Всичко се прави, защото прокуратурата не може да извади истински доказателства и затова държи виповете в затвора.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 11:47
Гост

Защото първо арестуват и после мислят имат ли нещо сериозно.

Отврат
Отврат
07 август 2020 11:10
Гост

Вместо да си гледат обвинителния акт, те се вторачват само в мерките за неотклонение. Мутряшко ниво, никакво право.

Наблюдател
Наблюдател
07 август 2020 11:11
Гост

Защото целта никога не е била да докарат дело до осъдителна присъда. Те и не могат, не защото няма престъпления, а поради некадърност да ги докажат.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 10:54
Гост

Този тормоз, който очевидно продължава – защото явно предстои делото пак да се качи в АСНС и това безумно настояване на прокуратурата тази жена да е в ареста, говори повече от всичко за това какви човешки изроди са

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 10:53
Гост

Слаба психика. Дано да не повтори с този опит.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 10:54
Гост

Обикновено не е така. Явно има нужда от помощ.

12345
12345
07 август 2020 11:05
Гост

какво значи слаба психика, бе, я иди ти в панделата!

Кики
Кики
07 август 2020 10:52
Гост

Искрено се надявам да се оправи.

Николаев
Николаев
07 август 2020 10:50
Гост

Отново пропуск на държавното обвинение! До кога?

Лазар
Лазар
07 август 2020 10:51
Гост

А после защо се проточват делата и защо плащаме обезщетения.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 11:26
Гост

Оставка!