Мариана Шотева получи втори мандат като председател на административния съд в Пазарджик.

Съдийската колегия единодушно ѝ гласува доверие да ръководи съда за още 5 години. Шотева съобщи, че всички дела в АдмС-Пазарджик се решават в едномесечен срок. Освен това, всички имат електронна папка, а на адвокатите и страните се изпращат призовки и съобщения по електронен път. „Адвокатите и страните се възползват активно. Така изпращаме и експертизите“, каза тя.

В съда е създадено своеобразно аналитично звено. Засега със задачата да анализира практиката е натоварен един съдия, а Шотева каза, че е необходим и съдебен помощник.

„Била съм преди това в районен съд и не смятам, че трябва да има делене на общи и административни съдилища. Провеждаме срещи с председателите на районните съдилища, тъй като ние сме касационна инстанция по много техни дела“, каза Шотева.

Тя посочи, че са установени инцидентни решения на ВАС, които противоречат на решението по делото „Нешков и други срещу България“.

Мариана Шотева похвали колегите си и за работата им по данъчни дела, които съдът пое след последните промени в АПК. „Имаме дела за отменени ревизионни актове за стотици хиляди левове, които не са обжалвани от НАП“, каза тя.

„Познавам колегата Шотева и нейната работа много добре. Познавам съда и отношенията там и неслучайно тя е номинирана и подкрепена единодушно от всички колеги. Това е съд с прекрасни отношения. Тя знае какво да направи и как да го направи. Ще я подкрепя без никакви съмнения“, каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той посочи, че сградата е единственият проблем на АдмС-Пазарджик. „Аз се ужасих къде попаднах. Тези съдии работят при ужасни условия. Клетката за арестанти е срещу тоалетната за граждани и съдии. При тези условия те са изградили прекрасен колектив“, заяви той.

Атанаска Дишева, която е била докладчик по атестацията на съдия Шотева, заяви, че се е впечатлила от изключителната удовлетвореност, която съдиите и служителите изразяват от работата ѝ като председател.

„Съдия Шотева има ясна визия за управлението на този съд. Най-несъмненото признание е, че е номинация на Общото събрание“, каза и Цветинка Пашкунова, която заяви, че е изключително впечатлена от презентацията на кандидатката.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дано
Дано
01 август 2019 11:17
Гост

Дано да управлява компетентно съда и да е основателно преизбирането ѝ. Амин.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 11:03
Гост

Изпращането на призовки и съобщения по електронен път много улеснява работата на администрацията. А и е изключително полезно за страните по делото.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 11:05
Гост

Дори в София това все още не е направено на всякъде. Призовкарите обикалят по домовете, а не винаги имат възможност да връчат призовката, защото получателите се крият.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 11:02
Гост

Поздравления! Искрено се радвам за нея. Тя е прекрасен колега.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 11:01
Гост

Въобще не ме учудва фактът, че колежката бе преизбрана. Създала е перфектна организация в поверения и съд.