Мандатът на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) да бъде прекратен, той да остане постоянно действащ, но членовете му да не се откъсват от магистратската си дейност, а да работят с намалена натовареност. Да отпаднат и кариерните бонуси за членовете на ВСС и на инспекторите от Инспектората към съвета. Това предвижда проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесен от „Демократична България“ (виж тук).

Наред с това от партията предлагат делата за конкурсите и за дисциплинарните производства вече да се гледат от Върховния касационен съд, а не от Върховния административен съд, както е сега.

Предложенията за ВСС

От „Демократична България“ предлагат ВСС да остане постоянно действащ, но членовете му – съдиите, прокурорите и следователите да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност, която ще се определя от съответната колегия.

В преходните и заключителни разпоредби се предвижда в двумесечен срок от влизането на промените в ЗСВ, да се проведе нов избор на членове на съвета. „Дейността на досегашния Висш съдебен съвет се прекратява след образуването на новоизбрания по реда на този закон, но не по-късно от срока по изречение първо. Новият Висш съдебен съвет се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове“, гласи §9 от ПЗР на закона.

В мотивите към проекта депутатите казват, че до 2007 г. изборните членове на ВСС, както и тези по право, продължаваха да упражняват и другите си правни професии и това не е създавало никакъв законов проблем, защото тази форма на изпълнение на функциите им отговаряше в пълна степен на вложената в Конституцията идея за естеството и задачите на ВСС като административен орган, чиято основна задача е утвърждаване на независимостта на съдебната власт.

След 2007 г. ВСС стана постоянно действащ като членовете му се откъсваха от пряката си магистратска дейност. В тази връзка от „Демократична България“ казват, че ВСС е административен орган на съдебната власт, който има основно кадрови функции и се състои от съдии, прокурори, следователи и представители на другите юридически професии, а не от някакъв особен вид „администратори” на съдебната власт.

Изборните членове на ВСС следва да запазят качеството си на съдии, прокурори и следователи, защото това е съществена гаранция, че съдебната власт ще осъществява своето самоуправление от независим орган, излъчван в мнозинството си от самата нея. Освен концептуалното значение на това изискване относно състава на ВСС за гарантиране на основния принцип на независимост на съдебната власт, са налице и редица практически съображения, които налагат промяната в начина на функциониране на органа. Отделянето на съдиите, прокурорите и следователите за пет години, колкото е продължителността на мандата, от пряката им работа, действа демотивиращо и като резултат добрите професионалисти в системата не желаят да участват в работата на кадровия орган. Откъсването от дейността по разглеждане на делата деквалифицира членовете на ВСС, отчуждава ги от ежедневните проблеми на правораздаването, води до формиране на специфична бюрократична култура, което пречи за ефективното упражняване на правомощията“, изтъкват депутатите.

И именно защото предлагат членовете на ВСС да запазят статута си на магистрати, депутатите предвиждат и да отпадне текстът, според който след края на мандата им те могат да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избор. Т.е. предлага се да отпадне т.нар. кариерен бонус за членовете на съвета.

Подобна промяна е залегнала и по отношение на инспекторите от Инспектората към ВСС, като в чл. 50 от ЗСВ изрично е предвидено те да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди избора им.

Смисълът на повишаването на магистрати в органите на съдебната власт е осигуряването на качествено осъществяване на правораздавателната дейност. Поради това, един от основните критерии за повишение е именно качеството на правораздаване на съответния магистрат.

Идеята да се приемат закони с оглед хора на държавни длъжности, без оглед ползвателите на „услугите“, които тези хора предоставят, следва да бъде окончателно изоставена от законодателя. Вместо това, трябва да се изхожда именно от интересите на обществото. Следователно, трябва да бъде предпочетен интересът на гражданите за получаване на качествено правораздаване, а не този за осигуряване възможност за кариерно развитие на съответния магистрат. Особено когато това развитие обективно и изначално няма как да се основава на данни и заключения за качеството на правораздаване на съответния магистрат, а на качеството на работата му по контрол над административната дейност“, пише в мотивите.

За конкурсите, атестациите и дисциплинарките 

Сериозна промяна се предвижда и по отношение на това кой съд да разглежда делата за конкурсите, атестациите и дисциплинарните производства. От „Демократична България“ предлагат в чл. 36 да се създаде нова ал. 4, която да гласи следното: „Решенията на съответните колегии на Висшия съдебен съвет по глава 9, раздел II, IIа, IV и по глава XVI подлежат на обжалване пред тричленен състав на Върховния касационен съд по реда на Глава двадесет и първа ГПК. Жалбата се подава чрез Висшия съдебен съвет. Висшият съдебен съвет изпраща незабавно на съда подадената жалба заедно с приложенията към нея, обжалвания акт с преписката, както и доказателства за връчването му. Решението на тричленния състав подлежи на касационно обжалване пред петчленен състав на Върховния касационен съд“.

Става дума за всички конкурси – за младши магистрати, за първоначално назначаване, за преместване и повишаване, също така за атестациите и за дисциплинарните производства. В момента тези казуси се разглеждат от Върховния административен съд.

Съсредоточаването на оспорването на всички решения на ВСС пред ВАС крие опасност от концентрация на правомощия в едно от върховните съдилища и превръщането му на практика в квазикадрови орган на съдебната власт. Практиката от последните няколко години е показателна за реализирането на този риск при пререшаване на въпросите за конкурсите и дисциплинарната отговорност на съдиите. Решенията, свързани с конкурсите за назначаване и повишаване, както и с атестирането и дисциплинарната отговорност са пряко свързани със статуса на съдиите, прокурорите и следователите. Това от своя страна рефлектира негативно върху индивидуалната независимост на съдиите. Същевременно, сегашната правна уредба, освен че постига противоконституционен дисбаланс в организационен аспект на вътрешната независимост на съдебната власт, не отчита правното естество на правоотношението на съдиите, прокурорите и следователите, което не е служебно, страните по него не са в йерархична зависимост, поради което и разглеждането на производствата по оспорване във връзка с този вид правоотношения не следва да се осъществяват пред административен съд“, се казва в мотивите към проекта.

Наред с това се предлага да се възстанови процентът на местата, които да са предназначени за външни назначения. През 2020 г. с промени в ЗСВ отпадна изискването до 10 на сто от бройките да се предвиждат за конкурсите за първоначално назначаване и сега депутатите предлагат да се възстанови именно този процент.

Нагледен пример за проблемите, които сегашната законова уредба създава, се съдържа във взетите от ВСС решения относно последните обявени конкурси за назначаване на младши съдии съобразно решение на СК на ВСС от 26 януари 2021 г., както и за първоначално назначаване и повишаване в длъжност на съдии в административен съд съобразно решение на Съдийската колегия от 13 април 2021 г. От свободните длъжности за съдия в административен съд 23 бяха обявени за заемане чрез конкурс за повишаване, а 31 – чрез конкурс за първоначално назначаване. Определянето на съотношението на бройките между различните видове конкурси е извършено при липса на изложени каквито и да било критерии именно поради настоящата законова уредба и създава опасен прецедент голямата част от свободните длъжности на високите нива от съдебната власт да бъдат заемани чрез външен конкурс. Същевременно в конкурса за назначаване на младши съдии през настоящата 2021 година, въпреки огромния брой свободни места за младши съдии в окръжните съдилища в страната (над 30), беше обявен конкурс само за 7 от тях – подобно кадрово решение не е било вземано от приемането на ЗСВ досега“, изтъкват депутатите в мотивите си.

Те допълват, че посредством сегашните разпоредби в закона ВСС налага тенденция за обновление на състава на съдебната власт не чрез външни назначения на ниво младши съдии, прокурори и следователи, а чрез директно назначаване на външни кадри на високи нива в системата. „Налаганата без широко професионално и обществено обсъждане тенденция не е оправдана от изпълнението на никаква легитимна цел, като същевременно поставя в сериозен риск независимостта и интегритета на съдебната власт като основен стълб на демократичната и правова държава“, се казва още в мотивите.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
само минавам
само минавам
01 септември 2021 23:46
Гост

Пушилка. Парлама.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 23:16
Гост

Както Христо Иванов може да създава поразии, друг никой не може да го задмине

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 8:24
Гост

Абсолютна гадина е Христо Иванов! А Барни Ръбъл така хубаво оцветяваше книжки и не мътеше водата на Доган сарай докато беше правосъден министър!

Ad nauseam
Ad nauseam
31 август 2021 23:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско и другото си го знаете.

само минавам
само минавам
31 август 2021 22:58
Гост

Палиативи, палиативи, палиативи.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 22:02
Гост

Уважаеми колеги – нали сме юристи! Конституцията предвижда мандат за ВСС и намаляването му със закон ще противоречи на Конституцията. А и КС се е произнесъл по този въпрос. Това, че това прекратяване е правено, не го прави законно.
В Конституцията пише, че ВАС „осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване“. А ВСС е административен орган.
Една държава става цивилизована като спазва правото. А и да не си мислите, че новия ВСС ще е пълен с прекрасни хора и юристи. Какъвто парламентът (а и народът) и съдиите – такъв е и ВСС. И обратното.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 8:26
Гост

Глупости. На коя точно разпоредба от конституцията противоречи и какво се е произнесъл КС?

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 9:32
Гост

Има и решение на Конституционния съд в тази посока.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 11:02
Гост

Чл.130, ал.4 „колега“. След като Конституцията закрепва един срок – 5 г. – той не може да бъде намаляван със закон – учебникарска истина.
А решението на КС е РЕШЕНИЕ № 13 ОТ 8 НОЕМВРИ 1994 Г. ПО КОНСТИТУЦИОННО ДЕЛО № 13 ОТ 1994 Г.
Четете „колега“, четете.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 11:56
Гост

Когато се променя по същество елементи на функционирането на един орган, както е направено в Законопроекта, а именно магистратите да могат да продължат да осъществяват магистратските си функции, а не изцяло само да се занимават като членове на ВСС, това е едно от основанията, които допускат предсрочно прекратяване на мандата, допълни Атанас Славов, депутат от ПГ на „Демократична България“.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 19:51
Гост

Тия вярват ли си?

Котарака Леополд
Котарака Леополд
31 август 2021 15:50
Гост

Защо ДБ внасят в 12 и 5 този законопроект, идеите в който отдавна ги лансират в пространството, като знаят че няма да мине заради разпускането на парламента до 10-на дни?!
Много искат, но нямат желание, нали?!
Само по предизборните обещания са големи.
Видя се как Христо Иванов не присъства на ДВЕ изслушвания на Гешев в парламента и дори не обясни свястно защо избяга страхливо.
Циркаджии!

алибаба
алибаба
31 август 2021 16:53
Гост

Леополд, писане, гледай си мишлетата и там хвърляй опорки като трошици. Тук не стаа.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:41
Гост

Конкурсите и дисциплинарките да се гледат от ВКС, щото там са наште хора да нагласяме резултатите, ВАС не са наши.
Може ли да сте толкова нагли Де Бъ? Всички видяхме какво се цели от вашата „съдебна реформа“. Изчистване на неудобните хора и инсталиране навсякъде на верни слуги на Америка за България от ССБ

Юрист
Юрист
31 август 2021 15:51
Гост

Под „неудобните хора“ предполагам имате предвид куклите на конци на Доган сарай с покъртително ниво на интелигентност и правен капацитет като Каскета, Барни Ръбъл и прочие знайни и незнайни калинки от люпилнята на ДПС и ГЕРБ, инсталирани с единствената цел да обслужват интересите на задкулисието?

Re:
Re:
31 август 2021 23:04
Гост

Аз за по-голямо ЗадКулисие от Св. Прокопий Разградски и Америка за България не зная.

Натъртвам – всички пеевски прасета – на мезета!

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:32
Гост

Всичко е предизборна пушилка. Песента на това НС е изпята, остават ми само 2 седмици, както рече Курнела. Нито ще закрият спеца, нито ще разпуснат ВСС.
Ще отнемат само Бюрото по защита от Главниот, с което само ще му накривят каскета. Но такава ни е политическата класа – много пара в свирката, малко в двигателя. А простия народ лапа мухите и се връзва на лъжите на пишман политиците ни.
Бедни ми народе, Кой те в таз робска люлка люлее.

Оставка!
Оставка!
31 август 2021 15:19
Гост

Ако този ВСС не бъде разпуснат, за следващ председател на ВКС като нищо може да изберат я Барни Ръбъл, я някой друг титан на правната мисъл от калинките на ГЕРБ и ДПС, ЕнтелЕгентен поне колкото кухата каскетна лейка, който беше избран за главен прокурор от същия този позорен ВСС.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:27
Гост

Щото политикът Лозан Панов е светлина в правото

Адвокат
Адвокат
31 август 2021 15:30
Гост

Сложете от едната страна Лозан Панов и Янаки Стоилов, а от другата Каскета и Спонджбоб. Мисля, че продължението е излишно.

може
може
31 август 2021 23:06
Гост

Докато няма пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори с нова Конституция, така ще е.

АМИН

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:08
Гост

Законопроектът не е нищо особено. Нема нужда да се подмокряте колко хубав бил. Нито дума за решаване на проблема с ножицата в заплатите.

Добрин
Добрин
31 август 2021 14:45
Гост

Лобистки законопроект. Като се сетя за кашите в ЗСВ от 2016г. по предложение на Хр.Иванов, настръхвам за поредните простотии дето ще се натворят.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:14
Гост

Да е либистки, колко да е лобистки, ВАС наистина дерибейства по конкурсите! За жалост няма да го бъде сега, но дано в следващото НС.

Anonimen
Anonimen
31 август 2021 13:49
Гост

Докато го гласуват, ще изтече техния мандат.

Asen
Asen
31 август 2021 13:50
Гост

Дано да не сте прав.

Димитър
Димитър
31 август 2021 13:47
Гост

Подкрепям делата за конкурсите и за дисциплинарните производства вече да се гледат от Върховния касационен съд.

Anonimen
Anonimen
31 август 2021 13:48
Гост

Да, ВАС не се справят особено добре в това отношение.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 15:42
Гост

Как няма да подкрепяш – нали ще правят квото искат от Козяк. Гарантирано от Йербата. Гладна кокошка просо сънува. В тая държава все още има нормални хора, а не само лумпениади от Дейбъ

Краси
Краси
31 август 2021 13:42
Гост

Страхотен проект. Дано се приеме.

Хари
Хари
31 август 2021 13:43
Гост

Този ВСС за нищо не става.

123
123
31 август 2021 13:40
Гост

Като стана дума за ИВСС, там нещо главен инспектор?

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 13:42
Гост

E, що, тя Точкова такъв протокол беше пратила на Лозан за него си, че той вече копче не трябва да има срещу нея. Работата им е проформа, а противопоставянето май – също.

Чичо Сам
Чичо Сам
31 август 2021 13:40
Гост

И какво ще се промени като изберат нови? Прокурорите ще гласуват различно? Незаивисими и достойни магистрати ще влязят в това токсично образувание? Първо разчиставане на върхушката и после може да се надяваме на гласувания по съвест.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 13:37
Гост

Дишайте колеги, няма да успеят, ще им свърши мандата преди това.

Симо
Симо
31 август 2021 13:44
Гост

Дано този път се позабързат малко.

Браво!
Браво!
31 август 2021 13:29
Гост

Най-доброто предложение за ВСС, което сме чували!

Шиши
Шиши
31 август 2021 13:45
Гост

Да ги видим какви магистрати ще са.

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 13:28
Гост

Защо забравихте ЕИСС? Или май не ви пука за съдиите? Класика – стани да седна.

456
456
31 август 2021 13:29
Гост

ще ми седнат на …..

Юрист
Юрист
31 август 2021 13:30
Гост

Този ВСС не прави нищо различно от това да дълбае дъното и предвид това единственото разумно нещо, което може да бъде направено е разпускането му.

мхм
мхм
31 август 2021 17:18
Гост

Както казва Котаракът Румен- Дъното винаги е достижима цел!

Анонимен
Анонимен
31 август 2021 14:08
Гост

ЕИСС спира тутакси и завинаги. Този боклук е неизползваем.