Седмица преди изтичането на срока за издигане на кандидатури за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикация в „Свободна Европа“, позовавайки се на източници в парламента, Министерския съвет и прокуратурата, съобщи, че за поста е готвен главният прокурор Сотир Цацаров. Неговият мандат изтича на 10 януари 2020 г.

Депутатите, които единствени могат да правят номинации за шеф на антикорупционната комисия, обаче твърдят, че още е много рано и не са водени разговори за кандидатури, няма и внесени предложения.

„В партията не сме правили обсъждане по темата бъдещ председател на КПКОНПИ“, заяви шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. „Срокът не е изтекъл. Предстои. Тогава ще може да видите кои са предложените кандидати“, каза тя.

Председателят на комисията за борба с корупцията, която ще изслуша кандидатите, Борис Ячев обяви, че до момента в Народното събрание не е обсъждано Сотир Цацаров да бъде предложен за шеф на КПКОНПИ. „Поне аз не знам и не съм участвал в такива преговори. Доколкото знам, парламентарната група на „Обединени патриоти“ не е търсена нито за обсъждане на кандидатура за шеф на КПКОНПИ, нито за евентуална подкрепа на такава кандидатура. Все пак срокът е другата сряда. Мисля, че има време“, каза той.

И припомни, че след като станат ясни номинациите ще започне да тече 14-дневен срок за проверка на документите на кандидатите. „Като председател на комисията, натоварена с процедурата, трябва да направя справка – запитване до Комисията по досиетата, евентуалните кандидати трябва да представят концепции. Така че в рамките на тези две седмици има възможност да бъдат проведени консултации вътре в парламента между отделните партии, между отделните парламентарни групи за подкрепа или за неподкрепа“, обясни Ячев.

Депутатът от ДПС Хамди Хамид също подчерта, че има още една седмица за предложения за шеф на КПКОНПИ. А за евентуална номинация на Сотир Цацаров заяви: „Нямам коментар. Нека да внесат кандидатурата, да изтече срокът, да видим всички кандидатури. Не сме се събирали още по този въпрос“.

Представляващият Висшият съдебен съвет Боян Магдалинчев единствен коментира хипотетично кандидатурата на главният прокурор за председател на КПКОНПИ.

„Сотир Цацаров би бил добра кандидатура“, заяви той и обясни защо мисли така: „Той е специалист в областта на наказателното право, бил е наказателен съдия. Отделно 7 години е главен прокурор. Дейността на председателя на антикорупционната комисия е много близко до наказателно-правната материя, с която г-н Цацаров се е занимавал. В този порядък от мисли по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ за длъжността председател на антикорупционната комисия“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Все пак...
Все пак...
14 ноември 2019 10:40
Гост

Цацаров е кадърен юрист. Ама колко морал има…

Не става
Не става
14 ноември 2019 10:41
Гост

КПКОНПИ вече е опоречена и без обществено доверие. Важно е да се избере неоспорима личност, която да върне доверието в институцията, а не да я загроби завинаги. Така че Сотир да ходи някъде другаде.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2019 7:20
Гост

Доста по-добър избор изглежда от Пламен Георгиев. Поне не съм чула да е изнаглял повече докато беше глав прок. Но ако е вярно, каквото подслушахме Кокинов, ъправлвнците си готвят отново свой човек да не ги гонка в КОНПИ

Фен
Фен
13 ноември 2019 14:22
Гост

Много се бях притеснил какво ли ще се случи с Цаци след изтичането на мандата му. Освен, че ще дава напътствия на Гешев, разбира се. Обаче явно това е сторено и той с чиста съвест може да започне „на чисто“.

Нема такава държава
Нема такава държава
13 ноември 2019 14:19
Гост

Няма да се учудя, ако единствената номинация за шеф на антикорупционната комисия е тази на Цацаров. Всичко е като по сценарий, а кукловодите дърпат конците.

Тъй
Тъй
14 ноември 2019 10:42
Гост

От единия крачол в другия. Поне вече всички знаем кой чий човек е.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 14:15
Гост

Благодаря на Лекс, че ни предостави тази публикация. По-точно не може да бъде казано. Цялото това задкулисие навсякъде и най вече в НС.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 14:11
Гост

Много прибързва г-н Магдалинчев. Поне да изчакат да се видят кандидатурите.

Да бе
Да бе
14 ноември 2019 10:42
Гост

Какви кандидатуъри сънувате? Колкото имаше за главен прокурор, толкова и сега.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 14:10
Гост

Гешев е протеже на Цацаров, Магдалинчев се слага на Цацаров. Ще бъде добре и при Гешев. Просто си оплита кошницата.

Кофти
Кофти
14 ноември 2019 10:43
Гост

На Магдалинчев интересно какво е обещано след тоя цирк с Гешев и Цацаров. Парица е царица във ВСС.

анонимен
анонимен
13 ноември 2019 14:09
Гост

За която и да е длъжност да го бяха питали, Магдалинчев щеше да каже, че Цацаров е идеален за нея. Никой не се съмнява в това. А дали Цацаров ще става шеф на КПКОНПИ ще разберем най-късно следващата сряда. Но все си мислех, че повече му отива да е посланик – в Турция, Китай, Дубай….

плиний млади
плиний млади
13 ноември 2019 14:12
Гост

колкото по-далече, толкова по-добре. на добър час, лек път и тн.

анонимен
анонимен
13 ноември 2019 14:03
Гост

Той пък Магдалинчев. Какво общо има той с тази процедура. То е ясно, че се мазни на Цацаров, то бива, бива навеждане, ама чак пък толкова…

мас, газ и оцет
мас, газ и оцет
13 ноември 2019 14:05
Гост

да си каже човекът, че може да го подпука 😉

партенка
партенка
13 ноември 2019 13:44
Гост

на мен цялата работа ми прилича на партенка. за цацаров това е понижение, а гешев ще му се явява нещо като шефче… той дали би искал това?

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 14:01
Гост

Доста достоверно звучи. А и няма дим без огън. Ама нали щеше главен инспектор да става?