Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов излезе с безпрецедентно обръщение по казуса с условното предсрочно освобождаване на осъдения на 20 години затвор за убийство австралиец Джок Полфрийман. Случаят е висящ пред ВКС в момента, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. В същото време австралиецът продължава да стои в центъра за настаняване на бежанци в Бусманци, въпреки че вече има издадени лични документи. 

В обръщението си председателят на ВКС призовава съставът от трима върховни съдии, който трябва да се произнесе по искането за възобновяване, да го направи максимално бързо, а вътрешния министър Младен Маринов – незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, с което беше постановено освобождаването на Полфрийман от затвора. 

„Лекс“ публикува обръщението на Лозан Панов без редакторска намеса: 

България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност. Умело манипулирани от обслужващи задкулисни интереси медии, българските граждани изглежда, че с готовност биха се лишили от правата и свободите си в името на отмъщението за „пролятата българска кръв“. През последните седмици една човешка трагедия послужи на цинични играчи умело да стимулират крайни обществени настроения срещу съдии, провокирайки улицата и политиците да решават дела. Дано на привържениците на „площадното правосъдие“ не им се наложи някой ден да изпитат на гърба си прилагането на закона от определен по нечие усмотрение „законен съдебен състав“.

За съжаление, процесът на демократизиране на страната ни не бе съпроводен с достатъчен дебат или масова образователна кампания. На гражданите не се демонстрира какво представлява правото, как то действа и защо трябва да се спазва. Днес именно рентиерите на царящата безпросветност са тези, които използват казуса на австралийския гражданин Джок Полфрийман за користни цели. Ялова илюзия е, че една присъда – каквато и да е тя – би могла да запълни пропастта в сърцата на родители, изгубили детето си. По тази причина едно от най-забележителните достижения на съвременната цивилизация е, че присъдите се постановяват от съдии, а не от жертвите на престъпленията. Посредствените лидери, които жонглират с най-низките страсти на хората, не са български феномен. Страшното обаче би дошло, когато до тях застанат магистрати, за които „законът“ е това, което на същите лидери им се иска. Затова и се търси правилният човек, който да пречупи онези, които все още стриктно спазват законите… или всъщност вече са го намерили. Струва ми се, че съвсем скоро предстои да узнаем…

Призовавам сценаристите на истеричната кампания по повод на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман да не подпалват Рим само защото в този момент им е належащо да обвинят християните.

Във връзка със спекулациите, че австралийският гражданин е лишен от право на свободно придвижване заради предстоящото решение на Върховния касационен съд (ВКС), призовавам съдебния състав с председател и докладчик Жанина Начева и неговите членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен, от правна гледна точка, казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни. По този повод със съгласието на състава бе изтеглена и датата на заседанието, защото ВКС не бива да участва в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека. Призовавам Ви, уважаеми съдии, да поемете Вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само Ваш, а на цялата институция.

Считам също така, че председателят на върховната съдебна инстанция не бива да мълчи и когато изпълнението на съдебен акт се е превърнало в политически въпрос par excellence. Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва.

Преди време предупредих, че сме изправени пред система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и най-вече съдебната система. Действията ú не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките ú не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците ú се преследват докрай, а тайните ú – то те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Призовах колегите си да се изправим лице в лице, без страх, срещу тази машина. Днес с огромна болка повтарям тази молба. Защото тази машина успя да овладее цялата ни институционална инфраструктура. Тя може да короняса или да унищожи всеки и всички, които ú се изправят по пътя ú към пълното овладяване на държавата.

И въпреки всичко място за отчаяние няма, защото съдът е стражът на демокрацията, а отчаяният демократ е един оксиморон. Отстоявайте законността, колеги, защото смисълът на земния ни престой е много повече от това да удовлетвориш първичните си желания. Не се огъвайте пред силните на деня, защото опазването на индивидуалните права за нас не е въпрос на избор, а професионален дълг. Бъдете силни и пазете достойнството на тогата и в онези моменти, в които липсата на опора в мрежата от обвързаности на бившата Държавна сигурност ще Ви карат да се чувствате като дърво без корени! Зная, че за истински независимите сред Вас, които следват закона и са безпристрастни, „подкрепата“ на Висшия съдебен съвет ще се изразява в дисциплинарни производства. И въпреки това не предавайте съвестта си! Ще Ви атакуват и институционално, а медийният линч на пропагандната машина ще бъде нечовешки, но знайте, истинската вяра не може да се пречупи! Обречени сме да успеем, защото заставайки на страната на правото, ние заставаме на страната на истината, а истината е пазена свише!

 

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Точно така
Точно така
15 октомври 2019 11:03
Гост

Лозан Панов много точно определя като елементарен казуса. И добре прави, че обръща светлините на прожекторите към съдебния състав, защото е добре да знаят, че не всяка тяхна безочлива постъпка може да остане ненаказана. И ако не ги хване срам, то поне да ги хване страх и да се замислят, че ако злоупотребяват с правото днес, утре това може да се обърне и срещу тях.

Браво
Браво
15 октомври 2019 10:58
Гост

Най-доброто действие, което той може да направи, без да бъде обвинен във въздействие върху състава! Точно така трябва да действат хората на публични позиции, когато видят, че има явна несправедливост!

Магистрат
Магистрат
15 октомври 2019 10:59
Гост

Да, защото тия насреща открито маниупулират съдиите, като ги нападат професионално и личностно. Политическата безмозъчност и арогантност срещу професионалната чест и личностно достойнство!

Уви
Уви
15 октомври 2019 11:01
Гост

Лозан сигурно ще го обвинят в манипулиране на състава, а Бойко няма кой да му повдигне обвинение за състав на изнудване като каза на Пламен от КПКОНПИ да не обжалва заповедта за терасата (негово гражданско право) ако иска да иде консул.

Колега
Колега
15 октомври 2019 10:56
Гост

Браво на Лозан Панов. Жалко само, че кафявите пеевски медии сега ще скочат срещу него.

Anonimen
Anonimen
15 октомври 2019 10:34
Гост

Много е лесно да казваш на хората да не се огъват пред силните на деня. Обаче не всеки може да си позволи този лукс.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 8:10
Гост

Много добре написана и мотивационна реч. Дали Панов е соросоид или просто убеден демократ, дали и той може да каже.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 23:22
Гост

Да, прав е Панов. Трудно и даже невъзможно е да се бориш срещу тази машина за политическо задкулисие.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 23:17
Гост

Лозане, много ти е дълъг диспозитива. Съставът вече знае какво да реши.

Пеефску
Пеефску
14 октомври 2019 23:16
Гост

Абсолютно съм съгласен, че хората са манипулирани от обслужващи задкулисни интереси медии.

POWERWOLF
POWERWOLF
14 октомври 2019 22:29
Гост

Много точно, на място и своевременно изявление на бай Лозан. Адмирации!!! Това е един от малкото хора в съдебната система, за които мнението ми се е обърнало на 180 градуса, в случая – от Разпни го, когато го избираха, до Осанна, когато взе да бърка в дупенцата на прасенцата. Казусът е елементарен, искането е за без разглеждане, а написването на определението отнема не повече от 30 минути. А незаконното задържане на Полфрийман продължава вече близо месец… За състава на ВКС, който очаквах да се произнесе бързо, какво да кажа? 1. Жанина Начева – докладчикът по наказателното дело на Джок Полфрийман… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 22:20
Гост

Чета и не вярвам. Що за конформисти. Къде точно видяхте, че Панов бил казал на състава как да се произнесе?! Нищо такова не е казал. Призовал ги е само да побързат, че някои си измиват ръцете със съда по повод задържането, при положение че е ясно, че произнасянето на ВКС няма общо с това. Изобличил е лъжовните публични твърдения на някои субекти в обратната насока и дотам. Какъв натиск, какви пет лева, както се казва. Аман от ограничени умове, извинявайте. То бива конформизъм, ама чак толкова не бива. Ако туй ни е капацитетът- да хленчим как Лозан оказал натиск (какъв… Покажи целия коментар »

Цанева
Цанева
15 октомври 2019 9:17
Гост

Проверете, моля, тълковния речник какво значи конформизъм.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 октомври 2019 21:26
Регистриран

Колеги , сега тихо ще промълвя така : ЕС е правова общност.РБ е държава член на Общността от 2007 г.А от 1992 г.е ратифицирала КЗПЧОС, ИЛИ тя е част от вътрешното ни право.През 2007 г.с Лисабонският договор ,ЕС се присъедини към Конвенциятая,като създаде обвързващ механизъм с Харта на правата в ЕС .Европейските ценности , за които знаем, че представляват онзи крайъгълан камък, създал този уникален по своята същност Съюз, съществуват за и в името на народите на Европа, като правата им,получени с факта на раждането на всеки Човек, се защитават преди и над всички други права.Но фундамент на всички права… Покажи целия коментар »

Произнасяне "свръхпетитум"
Произнасяне "свръхпетитум"
14 октомври 2019 21:13
Гост

Гледай си работата, за която получаваш заплата, а не в канчето на другия.

Анализатор
Анализатор
14 октомври 2019 20:18
Гост

Лозан сгреши – ако е умишлено – каква е целта? ако не се усеща – значи няма елементарна съобразителност,а едва ли е това – като юрист е доста кадърен…да не би да иска да емигрира в Австралия?

Иванка
Иванка
14 октомври 2019 19:32
Гост

Питам се защо е този съзнателен акт на камикадзе от страна на Панов?
Не завиждам на колегите от ВКС. Как да се произнесат сега след като техният началник на практика предопредели изхода от делото. Дори и да е недопустимо искането на главния покурор, като го признаят с акта си, съдиите от ВКС ще са в позиция да обясняват, че са независими от Панов, който вече каза на практика, че искането на Цацаров е недопустимо. Изключително подъл ход.
Ще е по-честно Лозан да направи като Методи- да си подаде оставката и да се кандидатира за районен кмет.

хаха
хаха
14 октомври 2019 20:42
Гост

кмет на кметство по-добре

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 23:11
Гост

Даже може да заеме мястото на Фандъкова. Поне няма да е корумпиран.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 18:51
Гост

Taĸa, дe. Hиe пpocтитe oĸpъжни ce пpoизнacямe вeднaгa пo cъщecтвo, a въpxoвнитe yмници тyпĸaт тoпĸaтa цялa ceдмицa пo нeдoпycтимo иcĸaнe! Bъзниĸвaт мнoгo въпpocи зa тeзи yмници

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 17:55
Гост

като чета коментарите, явно лозан ви е бръкнал в г_зеца

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 17:54
Гост

Браво на Лозан Панов! Време беше някой да изрази мнението на мнозинството съдии, които мълчат, гледайки безобразията на разни лумпени, включително и от ВСС

анонимен
анонимен
14 октомври 2019 17:53
Гост

Голяма част от казаното е вярно, но просто сега не е моментът. Делото е висящо пред ВКС, защо му трябваше да го прави.

анонимен
анонимен
14 октомври 2019 17:52
Гост

Сега съвсем бетонира Иван Гешев. Евалата, гладък мозък.

анонимен
анонимен
14 октомври 2019 17:51
Гост

Браво, бе, Лозане! Как може да нямаш и грам чувство за усет. Не разбираш ли, че хем заби нож на съдиите от САС, хем на колегите си от ВКС. Как не те е срам.

Исе-писе
Исе-писе
14 октомври 2019 19:33
Гост

Само на тези от ВКС. Колегите от САС сами си го набутаха, два пъти.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 17:33
Гост

Не съм учуден изобщо от изявлението. Протестариата си свърши работата с определението на САС, време е ЛП също да „удари“ едно рамо – командния им център е един и същ.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 17:31
Гост

как може казвайки толкова верни неща, да набулбукаш вътре и този религиозен плам, някой каза, че лозан е станал сектант и това писание май го доказва

истината
истината
14 октомври 2019 17:31
Гост

Аз виждам само истина в написаното!

разочарованието панов
разочарованието панов
14 октомври 2019 17:51
Гост

истина, казана в неподходящ меко казано момент, какво право той – нажежава страстите? в чия полза? на магистратите? на съдийската независимост? на състава по делото – визирам и във вкс, и в сас? отговорът е в ничия полза, най-малко на правовата държава. панов, ти си истинско разочарование!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 октомври 2019 20:37
Регистриран

ВКС не е случвал до сега такъв председател – като блестящ диамант реже./Но сякаш косите му започват да сребреят. А са минали 4 и половина, от общо 7 -те години мандат./ Затова е поел пътя към открития публичен ринг.Щото: да кажеш тайно на състава от ВКС, че следва да побърза, тъй щото по-висши цели го изискват, не става.Да кажеш лично на Главния,че се нарушава КЗПЧОС,макар и САМО пред пленума на ВСС, която приказка би предизвикала голям дебат, пак не става./Нима Главният не познава тази Конвенция, която е част от нашето право от 1992 г. /.В същото време изпълнителната власт не… Покажи целия коментар »

изумен
изумен
14 октомври 2019 17:29
Гост

това писмо ме кара да си задам въпроса – кой сега не зачита разделението на властите и съдийската независимост. на това му се казва: вместо да изпишеш вежди, да избодеш очи.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 17:29
Гост

Санитарите да влязат!

homo ludens
homo ludens
14 октомври 2019 17:28
Гост

Лозане, ти съвсем изплиска легена, бе! Председател на върховен съд се изказва по висящо дело, определя казус като елементарен, пришпорва съдии да решават дело, казва на вътрешен министър какво да прави? Нещо не са наред нещата, май, а?

кефун
кефун
15 октомври 2019 12:31
Гост

Тоя човек започва да ми се издига в очите ! Газ пикаят Боко-тиквата с престъпната му шайка, и фашизоидните партийки с техните лумпени от неотдавнашните митингчета.