Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обеща подкрепа за реализацията на проекта на нова съдебна палата във Варна. Той присъства на тържеството по повод 20-годишнината от възстановяването на Варненския апелативен съд.

„Има разногласия в мненията на административните ръководители и би трябвало те да се изслушат от Висшия съдебен съвет. Затова аз ще съдействам, защото мисля, че това е важно. Мисля, че държавата, ако уважава правосъдието, би трябвало да отпусне средства. Сега е моментът да се повдигне този въпрос и то много остро и се надявам на съдействие на изпълнителната и на местната власт“, каза Панов, цитиран от БНР.

Севдалин Мавров от Висшия съдебен съвет връчи на председателя на Апелативния съд Ванухи Аракелян големия почетен плакет на институцията за добрите резултати и по повод юбилея.

Проблемът със съдебната палата във Варна е от десетилетия. В началото на тази година варненски магистрати сезираха Висшия съдебен съвет и местните власти с искане за изграждане на нова съдебна палата в града. В момента се обсъждат два варианта за съдебна палата. Единият е да бъде построена нова сграда до бул. „Д-р Пискюлиев“, където преди повече от 10 години беше планирано да бъде построена такава, но тогавашният проект отдавна е в историята. Въпреки това магистратите смятат, че е възможно ново проектиране на съдебна палата, с оглед актуалните изисквания на всички институции.

Другият вариант е да се използва наличния незастроен държавен терен срещу затвора във Варна, който е с достатъчна площ, а същевременно е на удобно и комуникативно място.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Никола
Никола
16 юни 2018 15:10
Гост

Аз съм за вариант 1

анонимен
анонимен
18 юни 2018 7:56
Гост

Е какво му е на втория? Съдебната палата ще е срещу затвора. Много удобно даже.

Вили
Вили
16 юни 2018 14:02
Гост

Те всички обещаваха през годините, ама нищо. Срамота е Варна да няма съдебна палата. Обидно и за колегите, но и за жителите на този прекрасен град