Липсата на кворум в пленарната зала прекъсна дебатите по първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предлага да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Причината да се стигне дотук се оказа заседание на комисията по електронно управление и информационни технологии. Според Правилника на Народното събрание докато тече пленарно заседание, комисиите нямат право да се събират.

Въпросът беше поставен от депутати от ГЕРБ, които призоваха зам.-председателя на НС Йордан Цонев, който в този момент водеше заседанието, да направи нещо.

Ей сега ще видите какво ще направя“, отвърна Цонев и обяви проверка на кворума. Така се оказа, че в пленарната зала броят на народните представители не е достатъчен, за да продължат дебатите по механизма и Цонев прекрати дискусията.

Какво се случи дотук

По програма днес Народното събрание трябваше да гласува на първо четене пет законопроекта, които изменят НПК. С два се предлага въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор (внесени от Министерския съвет и от Надежда Йорданова и група депутати от „Демократична България“). Третият е на „Възраждане“, начело с лидера Костадин Костадинов, в който е залегнал съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува дела, нови идеи за специалните разузнавателни средства и др. Четвъртият е на народни представители от „Продължаваме промяната“, начело с Бойко Рашков, които предлагат изменения, свързани с наказателния процес. А петият е на Министерския съвет и той е свързан основно с правата на непълнолетните заподозрени или обвиняеми (подробности за предложенията в законопроектите виж тук).

Около 14.30 ч. председателите на седем ресорни парламентарни комисии започнаха да представят докладите от заседанията, на които са били обсъдени законопроектите.

След това вносителите имаха възможност да представят идеите си и едва около 16.50 ч. се стигне вече до обсъждането им по същество.

Основният акцент в изказванията на четиримата „късметлии“, които успяда да вземат думата, преди заседанието да бъде прекъснато, логично беше механизмът за разследване на главния прокрор.

Бранимир Балачев от ГЕРБ заяви, че няма да подкрепи проекта, защото настоящото законодателство давало възможност да се разследва главният прокурор. Той повтори, че няма прокурор, който да покрие сигнал срещу обвинител №1.

Аз в такава политическа игра за разбъркване на подредената съдебна система няма да участвам“, каза Балачев и допълни: „От шестима главни прокурора не съм видял нито един да е извършил престъпление. Аз съм история от 1988 г. досега и знам, че такова нещо няма. А това, че определени хора искат да сменят главния прокурор е повече от очевидно“.

Надежда Йорданова и Атанас Славов от ДБ защитиха предлаганите промени.

Йорданова специално коментира разликите между обявената за противоконституционна фигура на разследващ главния прокурор, въведена от ГЕРБ и актуалните предложения. Тя посочи, че основните проблеми, които бяха констатирани от Конституционния съд, са, че е създадена паралелна структура от прокурори и че разследването е възложено на следователи. Сега и двата са преодолени, каза тя и заяви, че предлаганият модел не е противоконституционен.

Атанас Славов допълни, че предлаганата процедура не е извънредна, а специална. След това обясни защо, според него, няма противоречие с Конституцията.

Това, че съдия с ранг на върховен съдия може при определени условия да бъде наначен за прокурор и като такъв да разследва главния прокурор, е една специална процедура, която съответства на особеното място на главния прокурор, който не е един от 1500 прокурори, а ръководител на една свръховластена централизирана институция. Някой би казал, че е административен ръководител на останалите административни ръководители. Но има достатъчно текстове в Конституцията, че той е на върха на пирамидата. Този механизъм очевидно не може да включва както е прието създаването на специална фигура, която да е с особен мандат. Трябва да е прокурор, който да е в системата на прокуратурата и в същото време достатъчно независим. И идеята е да е съдия“, заяви Славов. Той уточни, че и в момента съдия може да стане прокурор, явявайки се на конкурс. Единствената разлика с общата процедура тук е, че поводът съдия да стане прокурор, е извършено закононарушение от страна на главния прокурор, уточни Славов.

Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“ на свой ред подчерта, че въпросът на въпросите в тези законопроекти е дали над главния прокурор ще продължи да е само Господ. И каза, че няма как следовател да разследва главния прокурор, тъй като е кариерно и процесуално зависим от него.

Последва почивка от 30 минути, след което заседанието беше прекъснато поради липса на кворум.

Преди обяд Народното събрание подкрепи на първо четене два проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Единият е внесен от „Възраждане“, която предлага следствието да бъде извадено изпод „шапката“ на прокуратурата и да стане самостоятелно, а директорът на Националната следствена служба да разследва главния прокурор (повече виж тук).

Идеята се хареса на Радомир Чолаков от ГЕРБ и на Бойко Рашков от ПП. Чолаков се върна назад във времето, за да припомни, че идеята на Великото Народно събрание, приело сегашната Конституция, е била следствието да е независимо от прокуратурата. Той заяви, че през годините по отношение на неговата съдба са били допуснати грешки и призова те да бъдат поправени като се подкрепят идеите на „Възраждане“, защото тяхното предложение „е оригиналният текст от това, което са казали бащите на Конституцията“.

Бойко Рашков от ПП, който дълги години беше директор на Централната следствена служба, днес Национална следствена служба, също сподели, че е впечатлен от идеята за възстановяване на независимостта на следствието от прокуратурата. „Ние след 1990 г., облечени в демократични промени, допуснахме някои доста съществени грешки. Ценното в този проект е, че се поставя изключително важен въпрос – да се възстанови следствието в един предходен период от време, така че да се осигури на разследващите органи оптимална независимост, така както изисква Конституцията„, каза Рашков.

Съпартиецът му Мирослав Иванов обаче не се съгласи с предложението. Той посочи, че директорът на НСлС е дясната ръка на главния прокурор и се избира от Прокурорската колегия на ВСС, която се председателства от обвинител №1. Иванов попита как ще се гарантира независимостта на шефа на НСлС. И допълни: „Вие предлагате този човек да разследва главния прокурор. Осъзнавате ли колко безумно е вашето предложение“.

Атанас Атанасов от ДБ също изрази резерви към проекта като напомни, че следователите са процесуално зависими от прокурорите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че левицата ще подкрепи както този законопроект, така и за промените в НПК като изтъкна, че между двете четения трябва да се отстранят спорните моменти.

Със 117 гласа „за“ (ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“), 20 против и 48 „въздържали се“ (ПП, ДБ и „Български възход“) проектът за изменения в ЗСВ беше подкрепен на първо четене.

Другият проект пък е внесен от Министерския съвет и с него се предлага да има два етични кодекса – единият за съдиите, а другият за прокурорите и следователите, които се приемат съответно от двете колегии на Висшия съдебен съвет (виж повече тук).

Измененията в ЗСВ бяха одобрени със 166 гласа „за“ и 28 „въздържали се“ (само депутати от „Възраждане“).

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 11:04
Гост

САЩ отдавна са сложили Свинята в списъка „Магнитски“ и обявиха Каскета за заплаха, но на троловете им се плаща да раздухват измислени скандали.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 10:31
Гост

Някой може ли да обясни идеята на възрожденската правна мислъл, относно предложението за допълване на чл.175, ал.1 от ЗСВ?! Предложение на Възраждане: Чл.175 Ал. 1 се допълва както следва – добавя се „по реда на гл.16 ЗСВ „и придобива следната редакция : „ Административен ръководител се освобождава от длъжност предсрочно на основанията по чл. 129, ал. 3 от Конституцията на Република България по реда на глава 16 от ЗСВ. Чл.129 от Конституцията Чл. 129, ал.1 (Доп. – ДВ, бр. 100 от 2015 г.) Съдиите, прокурорите и следователите се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 13:42
Гост

Представям си Ченалова на протест срещу Гешев и скандира „оставка“, а Гешев отговаря: ама г-жо Ченалова, според измененията в ЗСВ, изготвени именно от Вас, ако подам оставка ще ми образуват дисциплинарно производство, а аз не съм извършил дисциплинарно нарушение.

Златна малинка на цялостно творчество на мафията
Златна малинка на цялостно творчество на мафията
27 януари 2023 10:19
Гост

След „Списъка на Венецианската комисия“ следва филма „Спасяването на редник Гешев“. Ако не беше трагично щях да си направя пуканки.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 10:22
Гост

Нормално, каскетите и тиквите са от едно и също ОПГ и взаимно се пазят, защото знаят, че иначе заедно ще идат при бай Ставри.

МелоТВ мания
МелоТВ мания
27 януари 2023 10:16
Гост

Фамилията на Каскета ще бъде сменена на Магнитски 🙂

Уточнител
Уточнител
27 януари 2023 8:12
Гост

„Телус и войната“ е замитане на проблема за действията на „Почтените“ ЧРЕЗ Телус.
„Почтените“ се изживяват като политическа полиция, по аналогия с нравствената полиция на Иран.
В крайна сметка и двете им мероприятия приключиха без интерес.

Златна малинка на цялостно творчество на мафията
Златна малинка на цялостно творчество на мафията
27 януари 2023 10:21
Гост

Аналогията на нравствената полиция в Иран са русоРобите на Путлер от „Израждане“, които са на хранилка при Мутрофанова. Вземат по 4000 лева, обаче спестяванията им са в евро и в същото време ни агитират против еврото.

Котето на Мая
Котето на Мая
26 януари 2023 22:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2023 22:59
Гост

Запазвам този шедьовър преди да са го изтрили.

Приказки и действия
Приказки и действия
26 януари 2023 22:00
Гост

Току-що в парламента бе провален дебатът за проектозакона на ДБ и ПП, относно върховенството на закона и контрола над главния прокурор, поради липса на кворум. Цял ден Надежда Йорданова от ДБ се бореше лъвски за този закон. В пост току-що обяви, че липса на кворум го е провалил и обвини липсващите депутати от „статуквото“ в коалиция „пази главния прокурор“. Това, което пропусна да каже, и съм убеден няма да споменат и „демократичните медии“, е че от залата отсъстваха… Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и голяма част от групите на ПП и ДБ. Изглежда и те пазят вече главния прокурор.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 11:25
Гост

Надето голям борец.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2023 21:55
Гост

Искаха, ама нямаха желание.
Моля за минута мълчание в памет на българския парламентаризъм.

Уточнител
Уточнител
27 януари 2023 7:47
Гост

В памет на кохортата „Нексо“, драги.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 21:04
Гост

Забравихте ли, че Ченалова изготви законопроекта на Възраждане, предвиждащ изваждане на следствието от прокуратурата и главният прокурор да бъде разследван от директора на Националната следствена служба. Може би следващото НС ще приеме и лансираната от нея идея всеки магистрат на полиграф. Вече даже не е смешно, а става все по-тъжно. За забравилите, този законопроект е качен на станицата на Възраждане още през месец август 2021 г., на който не му се чете целият документ след стр.12. https://2020.vazrazhdane.bg/novini/662-rumiana-chenalova-za-da-se-promeni-sadebnata-sistema-sa-nujni-dela-a-ne-samo-dumi-

Чавдар
Чавдар
26 януари 2023 21:03
Гост

Поредният цирк.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 20:40
Гост

На всяка критика, ами тя Венецианската комисия така ни каза, това е дежурния отговор, Христо Иванов какъв хабер има от разследване, кога е виждал такова нещо, кога той изобщо е решавал наказателен казус след държавния си изпит, толкова много глупости се мъчат да направят и пак на първа линия ДБ, никой от тези хора няма хабер от на наказателноправна материя, никой не е работил това (Атанасов не го броя), нямат изобщо никаква представа от наказателен процес, какво си тръгнал да реформираш, къде тикаш ВКС в досъдебно производство, какво общо има последната инстанция на СЪД, в ДП и то инстанция, която… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 10:24
Гост

Опорна точка от ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 10:31
Гост

Хубаво ще е да прочетете становището на ВКС, и те сигурно са от ПИК, правосъдието не ви е жълтите павета да ревете тук не е Москва или този е руска подлога, путлерист и всякакви жълтопаветни измишльотини, в крайна сметка, ако се приеме, ще отиде в КС, ако се произнесе негативно за вашите приятелчета от ДБ и ПП – топ законотворци тогава и КС може да стане ПИК. КС, ВКС, прокуратура, следствие всичко за вас ще е от ПИК, само великите йористи от ДБ, които не са виждали наказателен процес са най-великите законотворци, които ще оправят държавата.

Друг трол на Шиши
Друг трол на Шиши
27 януари 2023 10:46
Гост

Браво колега, много хубаво си им го казал на жълтопаветниците! Продължавай в същия дух да громиш промянаджиите, защото шефа не се плаши да попадне в списъка Магнитски, но много го е страх да не попадне в Централния софийски, ако Гешев го махнат от поста!

ПП са лицемери
ПП са лицемери
26 януари 2023 20:07
Гост

Защо така премълчавате причината за липсата на кворум? ИЛи защото е нелицеприятно да се каже, че ПП провалиха Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ блокира съдебната реформа заради дебат на тема „Социалните мрежи в България – модериране на публикации и коментари, свобода на изразяване в интернет пространството и недопускане на цензура и изкривяване на обществените нагласи“. В ресорната комисия освен „Телъс“ се предвиждаше и участие на представители на компанията „Мета“ – собственик на социалната мрежа. Изслушването беше провокирано от недоволство на потребители, които смятат, че биват санкционирани за коментари срещу нападението на Русия в Украйна, докато коментари в полза на агресията… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 януари 2023 22:00
Гост

Промянаджиите са много чувствителни на тема „тролове“ в соц мрежи, сякаш това ще ги спаси. Божанов не направи нищо за регулиране на криптобанките , ама иначе щял да изкиренява дезинформацията със законче от 2 страници и накрая БГ ще я санкционират от ЕС за неприлаганее на антитерористични мерки в интернет. Приоритетите да им сбъркани.

Дани Каназирева ГЕРБ
Дани Каназирева ГЕРБ
27 януари 2023 10:26
Гост

Само не ни пипайте троловете! Че иначе кой ще раздухва измислени скандали като този с Нексо, за да се отклони вниманието от кюлчетата в чекмеджето на шефа!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 януари 2023 11:07
Гост

Не знам, кое е измислено, но от гледна точка на правото, единият го арестуваха незаконно, а другият се крие на някой екзотично място.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 19:37
Гост

Смешници, дори на първо не смеят да го приемат.

Заки
Заки
26 януари 2023 21:04
Гост

За нищо не стават.

Лозан
Лозан
26 януари 2023 21:06
Гост

Нямам търпение за новите избори.

Отврат
Отврат
26 януари 2023 19:35
Гост

При Ментата няма 6-5, абсолютно безскрупулен.

пълна тъпотия
пълна тъпотия
26 януари 2023 19:35
Гост

Цялата работа е пълна тъпотия. Ще го приемат утре и какво от това. Това са 5-6 несъвместими законопроекти. Иска много работа да се направи един хармоничен и смислен закон от тях, т.е. няма как да се приеме каквото и да е на второ четене, при положение, че чорапа ще ги разпуска другия петък,

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 19:39
Гост

То по-добре, че си отиват, бездарници

Жаки
Жаки
26 януари 2023 21:07
Гост

Мъка ми е какви ще са другите.

Мента
Мента
26 януари 2023 19:34
Гост

Ей сега ще видите какво ще направя, каза Ментата и изменти по евтин, но ефикасен начин

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 19:36
Гост

Идеалка си е той! Слага 90% от останалите 240 в малкия си джоб

123
123
26 януари 2023 19:34
Гост

Е, ДПС ли чакате да застраши рахата на пионката си.

Алена
Алена
26 януари 2023 19:26
Гост

Докато му свърши мандата на Гешев, ще надживее поне 4 парламента шушумиги.

Юли
Юли
26 януари 2023 21:09
Гост

Така е за съжаление.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 19:24
Гост

Срам, позор, театър и симулации.