Производител и търговец на плодове и зеленчуци е осъден на 7 години затвор за данъчни престъпления.

Специализираният наказателен съд е признал за виновни Бехчет Али и още шестима души за участие в престъпна група, която е ощетила бюджета с близо 1,4 млн. лева от неплатен ДДС. Групата е действала в Джебел, Кърджали и София от 2008 г. до 2012 г.

За присъдата съобщиха от Специализираната прокуратура и поясниха, че освен лидера на групата Бехчет Али, ефективни присъди са получили още двама участници, които са осъдени на 5 г. и на 4 г. затвор. Останалите четирима подсъдими са получили условни присъди.

Според обвинението данъчните престъпления са вършени с отчитане на данъчни фактури за неизвършени вътрешно общностни доставки в страни от ЕС, които не се облагат с ДДС.

До 2008 г. Бехчет Али се занимавал с производство и законна търговия с плодове и зеленчуци. Фирмата му „БГ Фрут“ ЕООД (със седалище в Джебел) внасяла плодове и зеленчуци от Турция и Гърция, като реализирала голяма част от тях на борсата в столичния кв. „Слатина“.

За да увеличи печалбата си, Бехчет Али решил да не плаща ДДС, като използва фактури за фиктивен износ в Румъния и Словакия. За целта привлякъл двама счетоводители да участват в схемата. Те съставяли или осигурявали от други фирми данъчни фактури за фиктивни вътрешно общностни доставки и недействителни транспортни услуги, вписвали ги в дневниците за покупки и продажби, изготвяли неверни декларации по ДДС и ги внасяли в НАП-Кърджали.

Али определял в кой данъчен период да бъдат декларирани вътрешно общностните доставки. В случай на разкриване на престъпната схема, била подготвена продажбата на фирмата на малоимотно и малограмотно лице, като дейността продължавала с друга фирма.

На 27 октомври 2010 г. дружеството действително било продадено по предначертания план, а данъчните престъпления продължили с включването на нов член в групата и чрез фирмата му „Ем Ди 68“.

От прокуратурата уточниха, че ще протестират пред апелативния спецсъд наложените условни присъди на четирима от участниците.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Избирателно правосъдие
Избирателно правосъдие
25 юни 2019 15:29
Гост

Ощетяването на бюджета е с впечатляващи размери, обаче какво стана с Христо Бисеров? Какво стана с имотите на Цацаров, Цветванов, Цачева…

Анонимен
Анонимен
17 юни 2019 17:02
Гост

Турчин точи ДДС в България. А сега малко да потърка наровете. Може да му се охлади ентусиазма.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2019 11:34
Гост

Яко са крали. Ако не бяха толкова алчни може би нямаше да ги хванат. Обаче всеки месец….

Aватар
Aватар
17 юни 2019 11:33
Гост

7 години за данъчни ми се вижда много. Да видим, но някак несъразмерно ми се струва, тъй като за длъжностно присвояване няколко пъти наскоро постановяваха условни присъди.

Anonimen
Anonimen
17 юни 2019 12:15
Гост

Условните присъди в случая не вършат работа. Ще спре за година-две и после-старата песен на нов глас.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2019 11:28
Гост

Как не се разбраха, че тази схема с ДДС-то вече се изтърка.