Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня влиза в затвора само ден, след като загуби изборите за Европейски парламент, а в паралелния референдум за борба с корупцията, управляващите отново получиха тежък удар от избирателите.

Днес Върховният касационен съд в Румъния потвърди присъдата от 3 години и половина затвор за Драгня за злоупотреба със служебно положение в качеството му на председател на окръжен съвет в афера с фиктивни работни места.

Лидерът на управляващите не присъстваше днес в съдебната зала, но до 24 часа трябва да се яви в най-близкия полицейски участък за изпълнение на присъдата, съобщи АФП.

Обвинението срещу Драгня е от 2016 г. и се отнася до времето, когато е бил председател на Окръжния съвет на град Телеорман (от 2000 г. до 2012 г.) и председател на местната организация на Социалдемократическата партия (СДП). Според обвинението той е накарал ръководителите на Генералната дирекция за социална помощ и за закрила на детето да наемат фиктивно на работа две секретарки. Жените преди това работили за партията му и на новите си постове нямали нито един трудов ден, въпреки че били с редовни трудови договори, а държавата е била ощетена със 108 612 леи (над 45 000 лв.).

През 2015 година Драгня беше отново осъден, но тогава присъдата му беше условна и ставаше дума за изборни нарушения. Тя му попречи обаче официално да стане премиер, въпреки че остана лидер на управляващата партия.

Окончателната ефективна присъда за Драгня идва ден след евроизборите в Румъния, които социалдемократите загубиха от Националната либерална партия.

Румънците се включиха масово и в референдума, като гласува срещу корупцията. Въпросите на референдума бяха два – „Подкрепяте ли забрана на амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция?“ и „Подкрепяте ли забраната за приемане на извънредни постановления от страна на правителството в областта на престъпления, наказания и съдебна организация?“.

Допитването беше инициатива на президента Клаус Йоханис, който се опитва да се противопостави на спорните съдебни реформи на правителството, от които можеше да се възползва и Драгня.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скоро и у нас
Скоро и у нас
30 май 2019 11:06
Гост

Това ви чака, мили родни политици. Още малко ще покрадете и после в панделата. Щом в Румъния се вдигнаха и тук ще стане, не се бойте.

Антон
Антон
28 май 2019 11:01
Гост

Родната миризлива цаца е оплънала такова чадърче над Пеевски, че дои и майка му да отрепе, сигурно пак няма да го обвини

Николай
Николай
28 май 2019 8:12
Гост

Хубаво е да видиш, че поне в съседите хората си вършат работата.
А Пеевски (ни)кога…

Анонимен
Анонимен
27 май 2019 17:09
Гост

А Пеевски кога….

Анонимен
Анонимен
27 май 2019 17:09
Гост

Така се прави. Рибата се вмирисва от към главата. Кога ли ще имаме като румънското правосъдие.

Анонимен
Анонимен
27 май 2019 17:06
Гост

Не се разбира този човек. Осъден през 2015 г., а после пак се набива в шамарите.