Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и българският обвинител №1 Иван Гешев са се срещнали в Съдебната палата.

„Oбсъдихме предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и злоупотребите с европейски средства“, написа след това в „Туитър“ Иван Гешев.

Преди да се види с него Кьовеши разговаря с министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

И двете ѝ срещи не бяха публични. Тази с главния прокурор се състоя на фона на протести пред Съдебната палата с искане за оставката му.

На разговора между Кьовеши и Гешев са присъствали зам.-главните прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП – „Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура“ прокурор Камен Михов.

Лаура Кьовеши е била заедно с българския европейски прокурор Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ в европрокуратурата Милан Ярон и говорителят ѝ Тине Холевоет.

От държавното обвинение изпратиха съобщение, в което за срещата се казва следното: „Иван Гешев поздрави Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност“. В петък Кьовеши се срещна и с прокурорската колегия на ВСС и са коментирали работата на Европейската прокуратура, съобщиха от съвета.

Що се отнася до срещата на проф. Стоилов с Кьовеши от министерството съобщиха, че ѝ е казал, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Правосъдният министър е отбелязал високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура и е изразил готовността на ведомството за сътрудничество с ЕП.

„Г-жа Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия“, посочват още от МП.

Темата на срещата е било и специализираното правосъдие. Кьовеши е посочила, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Предстои утре Лаура Кьовеши да отговори на въпроси на българските медии.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 21:14
Гост

Аз възлагам големи надежди на Гешев и на Кьовеши, въпреки фолклора – Бойко Борисов лично не може да бъде вкаран в затвора – обмислил е всичко човека и няма лично участие, но – от време на време се случва да получи обществена оценка, която да е учудваща за един херой, какъвто е несъмнено прочелият Винету и при това – 2-та тома, както и да е – има обаче много надолу по веригата, то е даже по-интересно и пикантно, но трябва и да се пипа законно.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2021 17:41
Гост

Глупости.. надеждата умира последна.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2021 19:33
Гост

Наистина им познавам котилото – те са една амбициозна група, наистина направиха много – взеха и кметското място в София и властта за 12 години, но – са ниско талантливи, но това е демокрацията – каквото се харесва на хората, както виждате – щом гласуват за всякакви партии, то е лесно, впрочем – едно е да останеш като Наполеон в историята – макар и победен, друго е – като Елцин, победен от себе си, ГЕРБ сами избраха съдбата си и нека не оплакваме хилядите, които им вярваха, аз съм сигурен, че къщите за гости няма да останат празни.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 18:33
Гост

Жалък цирк с маски. Тия простотии няма ли да ги махат вече и да се приключва с режисираната истерия на ковидиотизма? Много ми е интересно, как някой върл привърженик на „пандемичните“ мерки ще си направи сега снимка за нов БДС. Ще си свали маската в затвореното помещение пред фотоапарата в някое РПУ? И ще наруши „мерките“? Ужас, ужас!!!

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 19:51
Гост

Каскета и Кьовеши са еднакви. Изпълнители на поръчки. Някой ако си направи труда да провери мегаделата на румънската мегаспециална прокуратура, лесно ще разбере, че всички политици и държавни служители, осъдени от румънския съд, са от една политическа партия.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 10:25
Гост

Пълни глупости. Един от първите осъдени е братът на румънския президент, който е подписал указа за назначаването й. Кьовеши няма „избирателността“ на Гешев, който години наред си затваряше очите за Пеевски, а същевременно фабрикуваше измислени обвинения срещу конкурентите му, които разбира се никога не дадоха резултат като влязла в сила присъда.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2021 18:28
Гост

Чак пълни глупости.. почети малко. Той и Борисов вземаше пари от Божков, но това не му попречи да го нареди през каскетния съд. Та и Кьовеши така. И тя си има мотивирана избирателност.

Видовден
Видовден
11 юни 2021 11:45
Гост

Кьовеши в прав текст му говори за останалите 6 липсващи бройки в Европрокуратурата, а Гешев за пореден път хвърля общи приказки и прах в очите. Много правилно се е ориентирала, че министърът е човекът, с който може да говори по същество и който наистина го е грижа за правосъдието у нас.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 13:32
Гост

Министърът НЕ избира прокурорите. А спрете се!

Съгласен
Съгласен
11 юни 2021 16:59
Гост

Министърът председателства ВСС и може да постави въпроса

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 10:08
Гост

Колкото ще гласуваме мажоритарно, толкова и Кьовеши ще направи нещо. Колкото малкия Маджо ще управлява страната, толкова и американците ще дадат доказателства по Магнитски. Те толкова и дадоха за съдията Миталов. Аман от наивници. А за делегираните прокурори питайте Нашия европейски прокурор защо им каза, че може да кандидатстват всички – и следователи и граждански съдии. Сега излезе, че гражданските съдии и следователите са втора ръка магистрати. Цялата й работа на Кьовеши е такава – пълен батак и анархия в Румъния ( не случайно там не могат да я гледат). Сега в Европа ще стане същото – едно голямо нищо!… Покажи целия коментар »

Видовден
Видовден
11 юни 2021 11:39
Гост

Все едно слушам бившия прериер на Румъния, който влезе в затвора за 3 години благодарение на усилията на Кьовеши. Или по-скоро Тиквата и Каскета му, у които се долавя засилващо се нервно напрежение.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 21:48
Гост

Ръцете на Гешев говорят за отбранителна позиция, а Кьовеши е готова за спаринг 😊

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 9:52
Гост

Липсва Гошко от Боец.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 21:32
Гост

Големи надежди се възлагат на Кьовеши, но тя не може да ни изчисти къщичката. Това е наша работа. Да започнем от главата с каскета

Айде бе
Айде бе
10 юни 2021 20:56
Гост

Гледам, че има и един поп, който иска да свали гл. прокурор. А известен ли е случай, в който прокурор да е искал да свали Патриарха?

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 11:49
Гост

Дотук това е най-забавната опорна точка Пеевските тролове. Освен това звездите ми говорят, че Кьовеши има афинитет към ЛБГТ, 100% е взела някой грант, пък и в протести трябва да е участвала все някога… абе, бягайте при Недялко с мегафона, той ще ви обясни как Гешев е радост и как всички, които са против него са маскари.

Мъка
Мъка
10 юни 2021 20:19
Гост

Според вас вкарването по този начин и ставащото около съдебната палата и пред МП дали е останало незабелязано от Кьовеши? Давате ли си сметка какви изводи си е направила за Гешев и тези около него? Дипломатичността на това ниво е задължителна, за разлика от примитивната глупост и липсата на каквото и да ниво от другата! Голяма излагация за държавата ни е тоя семпъл индивид и птичия отбор заместнички и говорителки! Срам, срам за българската прокуратура!!!

Анониме123н
Анониме123н
10 юни 2021 22:30
Гост

Явно не случайно пишете тук, но е добре да бъдете подготвен. Срещу Лаура в Румъния също имаше протести, дори й образуваха дело, но ЕС й създаде прокуратура.

Мъка
Мъка
10 юни 2021 22:52
Гост

Е, и? Да не мислите, че и на Гешев европейците ще му направят прокуратура защото е страхотен прокурор? А, колко министри, депутати и други властимащи е вкарал този „титан“ в затвора, че да се сравнява с Кьовеши? Май нито един! А, забравих, че той спечелено в съд дело няма, но е много успешен в споразуменията!

Коко Роко
Коко Роко
11 юни 2021 8:40
Гост

Анониме123н, точно! Лаура беше назначена от една партия в Румъния и подпука наред политическите конкуренти на тая партия. Точно по Балкански мурафет, макар Румъния да има само минимално участие на нашия полуостров, тя Лаура, спасителката на онеправданите, не вкара нито един в затвора от партията, която я назначи. в Румъния свърши точно същотоа като наший каскет, разправи се с неудобните, само че за голямо щастие на ЕС, това бяха и неудобни за тях политици – тия от социалистическата партия, неугодни на ЕНП, които дълги години управляваха ЕС. И сега разбира се, търкат до блясък имиджа на румънката, дъщеря на комунистически… Покажи целия коментар »

Нефен
Нефен
10 юни 2021 20:18
Гост

Да ви кажа тази Кьовеши нещо не ми харесва, прекалено я идеализират, прекалено принципна била и т.н. Не, не съм Каскета.

897
897
10 юни 2021 21:02
Гост

Определено има доста аграрен вид Кювеши…

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 11:52
Гост

Кьовеши ако има аграрен вид, оня олигофрен с налудничевия поглед и каскета на тиквата трябва да е председател на Международната федерация по селски туризъм и дълбока комбайнерска оран.

Peter P.
Peter P.
10 юни 2021 20:17
Гост

Tози до 2 години го виждам като обикновен лидер на някоя нова „патротична“ формацийка.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 21:33
Гост

Симеонов ще го прилапа веднага. Той не подбира

123
123
10 юни 2021 20:14
Гост

„Oбсъдихме предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и злоупотребите с европейски средства“
Че то предизвикателството си те, бе?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
10 юни 2021 20:11
Гост

Успокоила го е, че няма нищо лично ли?

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 20:12
Гост

както го успокоява, така и ще го ушие, само да й падне

897
897
10 юни 2021 21:03
Гост

Хаха, наивник

странно
странно
10 юни 2021 20:11
Гост

много интересно – прокуратурата и дума не съобщава за делегираните прокурори, дето трябва да ги избере прокурорската колегия, на която заседанията ги ръководи Гешев, а Янаки подробно разказва, че е казала, че си иска 10 и това е! много ме съмнява точно на Гешев да не го е казала

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 20:13
Гост

Eстествено, че му е казала. Тя едва ли друго е имала какво да му казва. Интересно е само той какво се е оправдал.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 21:35
Гост

Гешев е направил плах опит да го играе мъж, но тя го е хванала за… каскета

хахаха
хахаха
10 юни 2021 20:05
Гост

Как я вкара Гешев – много ясно, както влиза и той – с колата през служебния вход до вътрешния двор, а они нека си вардят

Катун
Катун
10 юни 2021 19:58
Гост

Е, хубава работа сега! Нали десетината души в катуна пред Съдебната палата били „блокирали“ сградата… Само медийни фойерверки ще излезе цалата работа.