Забраната за посещения на парковете ще отпадне утре за родители, които разхождат децата си, бременни жени и хора, които спортуват поединично. Това обясни днес премиерът Бойко Борисов в Южния парк в София, където с кмета на столицата Йорданка Фандъкова представиха реда, по който хората ще бъдат допускани отново в парковете. Това ще става по определени маршрути, като в София отворените паркове ще са осем и допускането в тях ще е в часови зони.

„Между 9,30 ч. и 18,30 ч. парковете ще могат да се посещават от родители с малки деца. Препоръчителната възраст е 12 години. Двама възрастни, най-много, могат да бъдат с колкото деца имат. Преди 9,30 ч. и след 18,30 ч. могат да влизат хората, които разхождат кучета. Няма пречка да идват и поединично спортуващи хора, както и бременни жени, но препоръчваме да не се прави масово“, каза кметът Фандъкова. Тя подчерта обаче, че се забранява ползването на детските площадки, съоръжения и пейки, като целта е да не се докосват повърхности. Абсолютно забранено е и пиенето на алкохол в парковете, а за реда ще следят над 80 служители на общината, полицаи и доброволци.

Парковете, които ще бъдат отворени от утре в София са Южен парк, Северен парк, Западен парк, НДК, Борисовата градина, парк „Заимов“, парк „Дружба“ и парк „Студентски“.

„Трудно можеш да обясниш, че с кучето може, а с детето не може“, каза и премиерът Бойко Борисов, като добави, че заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за забраната за посещения на парковете ще бъде променена от утре и същата схема може да бъде приложена във всички градове.

„Преценихме, че този риск е разумен. Ако вървим в тези граници и се спазва дисциплината, няма да претоварим болниците, надявам се. Ако не се спазва, ще бъдат спрени, както пазарите – за един ден“, предупреди Борисов.

Ако в парковете няма нарушения и посещенията не доведат до увеличение на заразените с коронавирус, премиерът е възложил подобен план да бъде изготвен и за планините. Той обаче подчерта, че това може да стане, ако всички българи покажат, че са дисциплинирано гражданско общество.

Вчера Борисов каза, че е възложил на Националния оперативен щаб да изготви анализ дали е разумно в следващите дни и седмици да бъдат отворени къщите за гости и малките хотели, с което противоепидемичните мерки да бъдат разхлабени и пътуването извън градовете да не е само по работа или медицински нужди.

В четвъртък беше отчетено рекордно увеличение на заразените, което стигна до 90 за денонощие, но в петък заболелите бяха 63, а за събота новозаразените са 56. Борисов каза, че ако числата се запазят в този вид и няма стръмно и постоянно покачване, може да се отпуснат мерките, а желанието му било и извънредното положение да отпадне дори по-рано от 13 май.

Заради масовите пътувания по Великден се образуваха километрични опашки, особено при завръщането на хора в София, което от щаба беше отчетено като сигурна гаранция за скок на заболелите. Генерал Венцислав Мутафчийски многократно обяви, че именно тези пътувания са допринесли и за по-голямото увеличение на заболелите в последната седмица. Според Борисов обаче „резултатите не са такива фатални, какъвто беше нашият страх“. Затова той възложил и анализ дали семейства може да пътуват на вилите си или да посещават къщи за гости през уикендите. Наблюденията му показали, че хилядите нарушители, които напуснаха столицата по Великден, всъщност са спазвали социалната дистанция и там, където са отишли.

„Ако едно семейство се премести в същата среда, но примерно на вилата си или малко хотелче, къща за гости, така изолирани, както са, да се изолират на друго място за петък, събота, неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, спазиха другите мерки“, обясни виждането си премиерът.

„Има ли риск, достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все нещата, които мислим следващите дни и седмици да отпускаме, за да не психясват хората, защото то на всеки му омръзва“, каза Борисов.

Днес Мутафчийски коментира думите на Борисов и предупреди, че нивото на заразените върви към втори пик, след като един е бил преминат в началото на месеца. Според него отварянето на хотели и къщи за гости със сигурност ще доведе до ръст на заразените.

„На този етап не можем да дадем мнение че това би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка“, каза Мутафчийски.

Днес Борисов вече не коментира дали подобна мярка може да бъде въведена в близките дни и каза, че бил „приземен“ от щаба.

„Нищо медицинско към момента не ни кара да мислим, че трябва да разхлабим мерките. Няма нито една индикация, която да казва, че имаме моралното право да го правим. Колегите всяка сутрин ме приземяват, защото и аз като всички останали политици, искам, колкото може по-хубави новини да съобщя. Карантината със сигурност ще остане и то за дълго време. И затова правим всички тези усилия за парковете и евентуално за планините, за да може да придобие по-човешки вид“, обясни премиерът.

Междувременно пък държавният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви пред БНР, че постепенно разхлабване на режима за излизане от градовете се обмисля.

„Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш. Рискът се появява, когато хората се събират по много на едно място… Не е въпросът във формата, важно е съдържанието. Ако сега отпушим нещата, ще се обезсмислят всички жертви, които са направени до момента“, каза Кунчев.

Според него епидемията може да се самоограничи в следващите месеци.

„Трябва да го видим на практика. Никъде досега не сме имали случаи вирусът да се наблюдава в условия на съвсем летни температури, среднодневни над 25-26 градуса, сухота на въздуха, което обикновено са фактори, които влияят на респираторните вируси и ограничават разпространението им в значителна степен. Нещата вървят към постепенно ограничаване. Ако късметът и климатичните условия са с нас, аз съм оптимист, че в рамките на до два месеца ситуацията ще се промени коренно“, обясни Кунчев.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пиперо
Пиперо
26 април 2020 19:59
Гост

Ужасен съм от глупостите , които се ръсят по телевизията от Борисов и Фандъкова и от правната неграмотност на управляващите ! Първо , никъде в заповедта на Ананиев не пише , че „индивидуално спортуващи“ могат да ползват парковете преди 9,30 ч и след 18,30 ч . Пише само за кучкари , което е поредна дискриминация и унижение за хората , които искат да спортуват . Второ , Фандъкова ръси глупости , че са отворени само определени паркове , но според заповедта на Ананиев се отварят ВСИЧКИ ПАРКОВЕ. Това , че Фандъкова или друг кмет го мързи да създаде организация и… Покажи целия коментар »

300 лева
300 лева
25 април 2020 23:41
Гост

Къде е маската? Що не изпълняваш заповедта?

advokat
advokat
25 април 2020 20:46
Гост

Извинете, понеже не съм от някаква фирма, а съм – самозаработващо се лице, то следва – първо да ми се отвори бизнеса – имам сметки за захранване, осъдил съм един куп хора – чакам. Разбира се – водя си – гаджето на екскурзии – но – сега какво да направим – държавата е оголена – не може да компенсира никого, чакайте – това ми прилича на цинизма „Хляб и зрелища“, да довършвам ли натам. За мен това е глупост – първо придобивките да се осигурят, а след това развлеченията, но глупавите хора не подлежат на възпитание, а на заобикаляне. Червенков… Покажи целия коментар »

999
999
25 април 2020 18:31
Гост

Какво нещо е животът – миналата година по това време затваряхме къщите за гости, тази – отваряме.

Z.Z
Z.Z
25 април 2020 13:29
Гост

Отворете Витоша поне, по-безопасно е от парковете и хипермаркетите.

Горки
Горки
25 април 2020 13:27
Гост

Радващо е , че на г-н Б.Б. започва да му увира акъла . „По Великден ще сме в ада…“ „Ледените пързалки ще станат морги“ ….“Ще изключват респираторите на болните“ „Лекарите ще решават кой да живее и кой да умре ….“ И кво стана ? С колко случая се увеличиха болните поради „екскурзиантите“ по Великден и терора „при завръщането“. Работещи на нестандартни смени припадаха по КПП-тата заради малоумието на Ананиев и Б.Б . Хора не могат да отидат да работните си места ….. Отчитат нови случаи във Видин ЗАРАЗЕНИ ОТ ЛЕКАРИ , а не екскурзианти . Отчитат случаи в Плевен заразени… Покажи целия коментар »

Познат сценарий
Познат сценарий
25 април 2020 13:06
Гост

От Щаба ще са против и така Борисов ще прати целия народен гняв натам. Идва време да се отървава от Мутафчийски явно.

444
444
25 април 2020 13:10
Гост

Ами той нали беше притеснен, че рейтингът му минал неговия. Явно е намерил решение.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
25 април 2020 13:04
Гост

Значи се запазват правилата на управление при извънредното положение, но го премахваме…Това да не означава смяна на функционирането на държавата изобщо?

SIxtoR.
SIxtoR.
25 април 2020 12:53
Гост

Да видим сега как човекът с пагоните ще извърти думите на Борисов, за да откаже предложението.

Мilla
Мilla
25 април 2020 12:52
Гост

Те вече психясаха, ама айде след телесното да помислим и за душевното здраве на населението 🙂

Fredy
Fredy
25 април 2020 12:48
Гост

И какво излиза? Тези, които бяха хулене една седмица, сега ще допринесат за общото благо, като на всички ще бъде позволено да пътуват на почивки.

J&K
J&K
25 април 2020 13:19
Гост

Не бързай с изводите, при него всичко е предпоследно.

Горки
Горки
25 април 2020 14:29
Гост

Майтапът настрана , но „наглеците“ по Великден са харчили бензин и са допринесли за прилив на акциз и ДДС в бюджета , а ги изкараха най-големите престъпници . Най-мощният икономически субект е …..ПОТРЕБИТЕЛЯТ. Като се пречи на потреблението няма данъци , закъсва бизнеса , следва безработици и дефлация . Дефлацията е два пъти по-опасна от инфлацията. Затвориха хората вкъщи и те купуват само храна и алкохол , носят си старите дрехи , дори обувки и козметика няма нужда да си купуват , защото никой не ги вижда . От зимни ботуши – по пантофи – и направо по джапанки .… Покажи целия коментар »

123
123
25 април 2020 12:47
Гост

Започна ли да ти пари под…? Не ти пука за ръстове, ами за рейтинги.