От втория опит Желязко Стефанов беше избран за окръжен прокурор на Кърджали за втори мандат. За него гласуваха шестима от кадровиците, а трима бяха „против“.

Вторият кандидат за поста беше Стоян Моневски от Софийската районна прокуратура, който получи един глас в своя подкрепа – този на Йордан Стоев. Всички останали бяха против.

Главният прокурор Иван Гешев пожела на Желязко Стефанов „повече динамика и по-малко бюрокрация“.

Стефанов за втори път участва в процедурата за избор на ръководител на ОП-Кърджали. През февруари той беше единствен кандидат за поста, но тогава Прокурорската колегия отказа да го подкрепи за поста.

Същевременно днес окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова се пенсионира. Прокурорската колегия гласува нейното освобождаване.

Ваня Савова е уважаван прокурор, доказал се във времето. Системата ще се раздели с един от добрите прокурори, на мен лично ще ми липсва„, каза Евгени Иванов.

При първата процедура за избор на окръжен прокурор на Кърджали, основната причина членовете на ПК на ВСС да не харесат Желязко Стефанов беше въведеният от него „тотален контрол“ на спрените и отменени актове на районната прокуратура в града.

Днес в отговор на въпрос защо отново участва, при положение че веднъж не е избран, Стефанов обясни, че си е взел бележка и е отменил този служебен контрол. Останал е само този върху спрените дела, защото в противен случай има риск да изтече давността и да няма наказани за тези престъпления.

„Не искам да оставям и грам съмнение, че съм въвел този контрол, за да вдигна изкуствено натовареността на окръжната прокуратура. Затова още през март го отмених“, каза днес Стефанов.

Сред другите причини, които са го накарали отново да кандидатства за поста, са положителните резултати от всички проверки и тематични ревизии, в които дори не били давани препоръки, както и доверието на колегите му и служителите.

Пръв думата взе Йордан Стоев, който каза, че по чисто принципни съображения няма да подкрепи Стефанов. А те са, че и първият път не е гласувал за него. И макар да видя законова пречка за подкрепа на другия кандидат – Стоян Моневски, Стоев заложи на него.

Става дума за чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, според който само по изключение за шеф може да бъде назначен магистрат от по-ниско ниво. Стоев заяви, че не разбира тази законова разпоредба, че няма дефиниция на понятието „по изключение“ и той самият не може да обоснове изключителност в конкретния случай. Но все пак заяви, че ще подкрепи Моневски, защото има административен опит (две години е бил зам.-шеф на СРП), има външен поглед на дейността на ОП-Кърджали, посочил е конкретни проблеми в работата и е дал конкретни идеи за разрешаването им.

„Съгласен съм с колегата Стоев – налице е законова пречка и аз не виждам нищо, което да мотивира изключителност в случая. Дори само този аргумент е достатъчен… Имам забележки и към двамата кандидати“, заяви главният прокурор Иван Гешев. И поясни, че ще заложи на познатото.

По думите му Желязко Стефанов познава добре района, колегите си, има виждане какво да се подобри. „Имам забележки към него и те са в посока – повече динамика и по-малко бюрокрация. Но аз ще заложа на нещо, което се е доказало във времето като се надявам забележките да бъдат коригирани“, каза още Гешев. И допълни: „По отношение на колегата Моневски не ми е познато и не знам какво да очаквам от него. А има и законови пречки. Моневски би започнал без всякакво познаване на съдебния район, на колегите и ще бъде изправен пред един куп предизвикателства. Той ще се учи в движение и ние трябва да стискаме палци да се научи“.

Калина Чапкънова също подкрепи Стефанов с думите, че е директен, прям, открит и склонен да организира модела си на управление така, че да се поучи от грешките, които му бяха посочени от кадровиците преди няколко месеца.

„Познавам колегата Стефанов от много отдавна. Той може да не е от най-креативните и проактивните, които биха били нашият идеал за административен ръководител, но първо като районен, а после и като окръжен прокурор на Кърджали той доказа, че е дисциплиниран и възприема препоръки“, каза Гергана Мутафова.

Евгени Иванов също отбеляза, че отдавна познава Желязко Стефанов и ще гласува за него.

Така с 6 гласа „за“, точно толкова, колкото са необходими за избор, Стефанов получи доверието на ПК на ВСС за втори мандат като шеф на окръжната прокуратура в Кърджали.

Същевременно днес колегията пенсионира дългогодишният прокурор, а от няколко години шеф на ОП-Плевен Ваня Савова. На 8 декември тя ще навърши 65 години.

Ваня Савова има над 37 години стаж, най-вече в прокуратурата. Започнала е в районната прокуратура в Плевен, минала е през окръжната прокуратура в града, а от 2008 г. до 2017 г. беше във Върховната касационна прокуратура. В последните три години оглавяваше ОП-Плевен.

Днес Прокурорската колегия избра и спецпрокурорката Мария Дойчева за зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
КОЛЕГА
КОЛЕГА
12 февруари 2021 18:30
Гост

Щом на Евгени Иванов му липсва Ваня Савова, да я вземе при себе си, защото ние едва я понасяме!

бъдеще
бъдеще
05 януари 2021 9:37
Гост

Успех на двамата в бъдеще
https://fireboyand-watergirl.io

Аман от нахални жени
Аман от нахални жени
03 декември 2020 5:38
Гост

с облекчение и радост чета тази новина , най- сетне тази женица се махна, Олеее !!!! Тя една от трите оси , които така разбуниха плевенската прокуратура в последните 30 години че все още не може да се прави . “Благодарение” Плевен стана нарицателен !

Анонимен
Анонимен
03 декември 2020 16:32
Гост

Другата която остана е още по-забавна, справедливостта наистина ще възтържествува ако тя се пенсионира в Сливен

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 16:19
Гост

Страхотно

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 16:19
Гост

Успех на двамата в бъдеще

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 16:19
Гост

Изграждането на независима съдебна система може да стане единствено БЕЗ Иван Гешев

Каменов
Каменов
02 декември 2020 16:18
Гост

Много искам Гешев да се махне! Той е вреден

Фреди Ф
Фреди Ф
02 декември 2020 16:17
Гост

Хааа не е подкрепен, но сега е. Е как става?

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 16:17
Гост

Фрустрирам се чуя ли за Гешев, трябва да напусне поста си веднага

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 16:17
Гост

О, като видя в текст да пише името Иван Гешев и спирам да чета.

ганю
ганю
02 декември 2020 16:41
Гост

Ама не спираш да пишеш!

Саливерстров
Саливерстров
02 декември 2020 16:16
Гост

Честито на всички

Ivica
Ivica
02 декември 2020 16:15
Гост

Браво на Ваня Савова