Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противно на основния закон решението на предишното Народно събрание, с което през април то разпореди да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане, а останалото – след негово последващо решение (пълния текст на решението на НС виж тук). С произнасянето на конституционните съдии решението на парламента става невалидно от момента на приемането му, т.е. КС буквално го заличава със задна дата (защо е така виж тук).

Днешното решение на КС (пълния му текст виж тук) дава възможност споровете между пътните фирми и агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за реално извършените дейности и дължимите плащания да бъдат разрешени от съда.

Освен това обявяването за противоконституционен на акта на Народното събрание отваря вратата пред фирмите да предявят искове за вреди, ако са понесли такива от действието му.

Както е известно в края на април, НС под формата на решение заяви, че „одобрява“ АПИ „да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизане в сила на това решение, възлагани въз основа на договорите за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища, включително ремонти на отделни пътни участъци, ремонт на мостови съоръжения и тунели“. За плащането на останалите пари е необходимо второ решение на НС след доклад на работна група. Парламентът „одобри“ да бъдат платени изцяло задълженията за поставяне на мантинели, пътни знаци и маркировка.

Това решение означава, че няма значение точно колко работа е свършена по всеки договор за пътно поддържане и въз основа на него всички фирми получават все по 50% от сумата. Т.е. възможно е изпълнението да е 80 на сто и 15 на сто, но плащането е все за 50 на сто от цената на договора.

Решението на НС беше атакувано от депутатите от ГЕРБ. Те заявиха, че то противоречи на принципите на правовата държава и на разделение на властите, както и на правото на защита. В искането се сочи, че въвеждане на изискване за решение на парламента за плащанията към пътните фирми по конституционно нетърпим начин се разширяват правомощията на законодателния орган, а той изземва правомощия на изпълнителната власт. Освен това депутатите изтъкнаха, че оспореното от тях решение прегражда пътя към съдебна защита на добросъвестните контрагенти на АПИ, тъй като изплащането на половината от дължимото се поставя в зависимост от решение на Народното събрание.

Докладчик по делото е проф. Атанас Семов.

В решението си КС заявява: „Конституционният статус на изпълнителната власт изключва управленско правомощие на Министерския съвет, на отделен министър или на друг орган от комплексната система на изпълнителната власт да бъде блокирано от законодателната, освен чрез изменение на съответната конституционна или законова уредба на правомощията на конкретния орган на изпълнителната власт или чрез механизма за ангажиране на политическата отговорност на правителството. Народното събрание не може със свое решение да прегражда пълноценното осъществяване на възложени на Министерския съвет оперативни управленски функции. Същото се отнася за всеки орган на изпълнителната власт“.

Той напомня, че в практиката си винаги се е придържал към разбирането, че е конституционно нетърпимо който и да било от органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да излиза извън конституционно очертаните предели на властване, да отказва осъществяването на възложените му властнически правомощия или да делегира другиму свои конституционни правомощия, както ида отнема конституционно предвидени правомощия на държавните органи.

Правото на Народното събрание да контролира действия или бездействие на Министерския съвет – а по този начин на всички органи на изпълнителната власт, които са под негово ръководство и/или контрол – не овластява законодателната власт да се намесва в оперативната управленска дейност, която е възложена на изпълнителната власт. Такава намеса е налице в частност в случаите, когато парламентът „одобрява“ осъществяването на едни и/или препятства осъществяването на други мерки, попадащи по своето естество в обхвата на компетентност на изпълнителната власт – включително на Министерския съвет, на отделен министър или на друга структура от системата на изпълнителната власт, каквато е АПИ“, подчертават конституционните съдии.

 

56
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Старата схема на нов глас
Старата схема на нов глас
29 ноември 2022 13:18
Гост

Банкянските чекмеджета се поопразниха, бушоните трябва да вземат едни милиони, че тиквата чака едни 30%

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 21:55
Гост

Тия пичове се упражняват по конституционно право, защото са липсвали на редовните упражнения в университета. Жалко, че е на гърба на хората.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 ноември 2022 19:36
Гост

Смях в залата, какво стана не „ПРОТЕСТЪРИ“ ПП и ДБ нямат един издаден читав акт, който да не е отменен от КС. Тази малоумна идея за плащанията пак ли беше на г-жица Парапетка?

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 21:21
Гост

Нееее, сигурно са се консултирали с най-големия конституционалист в НС, Славов ли какъв беше, макар че в юридически факултет не преподава, най-добрия конституционалист, който с две ръце гласува неведнъж противоконституционни решения. Чудя се как от КС не са го потърсили за консултат, че явно на тях не им е ясно, то хората от този спектър като не е както искат те естествено друг е виновен – ВКС, КС, Путин, Митрофанова, Баба Яга, Дядо Торбалан, а истината е, че просто гласуват решения, които са противоконституционни, защото главната цел е ПР.

ПП троловете да четат и да бършат сълзи
ПП троловете да четат и да бършат сълзи
28 ноември 2022 18:39
Гост

На истината отговарят и твърденията за договора на Лена Бориславова, потвърдиха от министерството Във връзка с изнесената публично информация, базирана на парламентарни отговори на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, относно подготвян и прекратен от Управителния съвет облигационен заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв., Министерството на иновациите и растежа информира следното: Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2022 10:37
Гост

Респект за ДГКВ, VC фондовете и всички останали „наши хора“, които за 6 месеца управление успяха да изцоцат толкова много.

Да платят Лена и Киро
Да платят Лена и Киро
28 ноември 2022 18:27
Гост

Кой ще плаща сега тези закъснели плащания на строителите с огромни лихви и всички разноски??? Да си ги платят Киро, Лена и придворните им. Аман от некадърници, за чиито грешки плащаме всички.

Герги Русев- да ви пикам на канторите
Герги Русев- да ви пикам на канторите
28 ноември 2022 18:24
Гост

Георги Русев в Опасен чар им каза – да ви пикам на прехвалените кантори и дипломи . Дали тая глупост е писна в Каспичанкия ВУЗ или на компито на Лена резулатата е все един – капут. Лошото е, че Лена стана рецидивист в КС. Не знам , колко пъти вече ги направиха за смях . Но то така се почна още с декларацията на Киро и беУмията които натвориха и обругаха КС .

Харвардски измамници
Харвардски измамници
28 ноември 2022 18:21
Гост

Поредното фиаско за „елитните“ юристи на ПП. Ако предните си бяха селяни и резултатът им беше селски, което не беше изненада, как така при тези, дето са много елитни и все куп световни университети били завършили, резултатът е все същите провали и правна бездарност?

Барни или Колю Минчев разлика няма
Барни или Колю Минчев разлика няма
28 ноември 2022 18:19
Гост

И каква е разлаиката между Барни и Никола Минчев…??? Аз не виждам нинаква все с връзки ! Барни го набута Костадин Паскалев , а тоя Мамин Колю е ясен на всеки , който го познава /мрънкало/

Лена е Барни на квадрат
Лена е Барни на квадрат
28 ноември 2022 17:23
Гост

ПП надминаха и корифея Барни. Правен нихилизъм и юридическо опростачване с явни корупционни намерения – това са Киро, Лена и компания анонимници

Прост, по-прост, герберастки трол
Прост, по-прост, герберастки трол
28 ноември 2022 17:26
Гост

Бориславова е завършила един от най-елитните университети в света и е работила в една от най-престижните кантори. Докато Ръбъл е типичния каскетаджия-ПУЦаджия, калинка на престъпната хунта, която ни управляваше.

Елитна е - да, ама не и юристка
Елитна е - да, ама не и юристка
28 ноември 2022 18:12
Гост

На това ли учат в тези елитни университети – да си елитна компаньонка на всеки с достъп до властта. Резултатът на това обучение е плачевен – противоконституционност на всяка втора крачка.

Цецка= Лена= РАБФАК
Цецка= Лена= РАБФАК
28 ноември 2022 18:15
Гост

Бе завършила тя , вижда се какво е завършила университета в Обеля- 2 . Вижда се и как и колко е учила и взимала изпити . Май само се е подмазвали и навитата като видна комсомолка по партийна линия . Жив РАБФАК си е като Цецката като две капки вода са като юристки и красота и обаяние . Хвани Цецка, удари Лена. Цецка провали Бойко , който и търпя излагациите , а сега Киро прави същото.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 21:04
Гост

Е, хубаво, само дето решенията й падат като круши в Конституционния съд. Явно е била на друго място вместо на курс/ упражнения по конституционно право. Страшна атестация би получила, ако беше магистрат! Майко мила!

Тодор
Тодор
29 ноември 2022 8:33
Гост

Престижна кантора, която участвала в приватизационните далавери…поредният участник от обръчите от фирми на Капитал

Минава време, но всичко де разкрива
Минава време, но всичко де разкрива
28 ноември 2022 17:20
Гост

Г-н Караджов, стоите ли зад думите си, че това решение е писано от Лена Бориславова, както казахте преди време?

Това не са мои думи. Всички, които работихме върху него бяха свидетели, че то беше писано от нея, на нейния компютър. Това не е само моя констатация, а има множество свидетели. За пореден път с това решение на КС става ясно, че се търсеха всякакви начини да се спъва работата на МРРБ и лично моята, като се извърши включително това противоконституционно действие, за да може да се държат в шах пътните строители.

Пръстъпници
Пръстъпници
28 ноември 2022 17:23
Гост

Караждов беше назначен от мафията за официален брокер-посредник между строителните фирми и чекмеджетата в Банкя. Вместо да гледа под лупа грабежите и некачествените ремонти на пътища, той ревеше как трябвало още и още пари да им се дават.

Поредният позор
Поредният позор
28 ноември 2022 16:04
Гост

Киро Парапета и “юристите” на ПП са абонирани за противоконституционни и противозаконни актове и действия.

Наблюдател
Наблюдател
28 ноември 2022 16:14
Гост

Простите герберастки тролове нямат друга работа, освен да възхваляват Барни Ръбъл и останалите калинки на ГЕРБ и ДПС, които са позор за правната ни система, и същевременно да заливат с помия партиите на промяната с измислени компромати от кафявите медии на Пеевски.

не стават и тези, както онези
не стават и тези, както онези
28 ноември 2022 16:30
Гост

Това, че някой критикува псевдоюристите на ПП не означава, че одобрява Барни и боковците и тя бяха същия правен брак. налага се очевидното, че и новите са правна нула и с нищо не са по- различни. В никакъв случай не защитавам- Цецка барни, Захариева, Ахладова, Зиновеева и Ковачева.
Апропо, то и Христо Иванов , Надежда бяха Бокови кадри, както и Киро Кокоро новата Калинка и Божанов. Все едно са – правен брак.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 17:06
Гост

Е то не е едно фиаско КЕВР, незаконни арести, сега това. Това е трагедия и като го констатираш, това е обективната действителност, тук те атакуват с някакви псевдо жълтопаветни опорки тип ДБ! Този форум започва все повече да прилича на партийна сбирка на ДБ или на някое НПО, покрай тях, това е истината съда го е постановил КС, ВКС за Иванчева, за незаконните арести пак съд се е произнесъл, обективна действителност, но като не е по тяхната и почват с гербаджийските глупости и аз не съм фен на ГЕРБ, но и ПП и ДБ не са нито умни, нито красиви… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 17:11
Гост

За огромно съжаление троловете на тиквата и каскета мигрираха тук след закриването на сайта преПравен свят.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 15:03
Гост

Поредната щуротия на Промяната падна. Тези хора е добре по-бързо да изчезнат от политическата карта на страната. Хайде стига повече експерименти! Конституцията я нямат за нищо.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 15:06
Гост

Да правиш всичко възможно, за да секнеш дългогодишните корупционни схеми на ГЕРБ и ДПС е щуротия? Хайде, моля ви се!

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 15:45
Гост

Нищо не правят, там е работата. Борят се неуспешно с Конституционния съд. Разбита команда, слаби юристи …

юридически джуджета _ Лена Минчев Матеев Божанката
юридически джуджета _ Лена Минчев Матеев Божанката
28 ноември 2022 14:11
Гост

Пореден срам за Парламента и на юристите в него то не бе Харавард, то не бе Сорбона и всякакви с претенции, но нефелни излязоха. И сегашният министЕр Крум е гласувал в предишния Парламент за това ????? И Божанката от Горна все юристи с претенции , а всъщност юридически джуджета- гноми като бай Наско прокурора- милиционер.

Гербав великан
Гербав великан
28 ноември 2022 15:00
Гост

Долу ПП, да живеят Барни Ръбъл, Простата кърджалийска пушка и 40%-я поток от обществени поръчки в посока банкянските чекмеджета!

Хари
Хари
28 ноември 2022 14:05
Гост

Мотивите ще бъдат интересни.

Спиридон
Спиридон
28 ноември 2022 14:04
Гост

Точно ГЕРБ ли ще ми говорят за принципите на правовата държава и разделение на властите.

Лазар
Лазар
28 ноември 2022 13:58
Гост

Абсурдно е всички фирми да получават по 50% от сумата авансово. Помня какво се случи с нелепия ремонта на „Графа“.

Адвокат
Адвокат
28 ноември 2022 13:55
Гост

Ние имаме вече изградени пътища, сега – дублираме ли. Сериозно – и на мен ми се краде, обаче – като знам как си заминаха и Божков и героят Бакърджиев и – си трайкам, нерви не ми трябват. Толкова ли няма кръстословици да раздадат на крадците и – те да си запълват времето с тази работа, хем е образователна. Колкото и да откраднеш, няма къде да се скриеш, освен това – и некачествен ремонт. Елементът на кражбата е в частта, където се раздават поръчките. 1-во БГ пари нямаме. 2-ро, насилват ни за ремонти на пътища, които може и без тях. 3-то… Покажи целия коментар »

Ани
Ани
28 ноември 2022 13:57
Гост

Гербаджиите скачат като ужилени някой като им спре корупционните схеми

Параграф 22
Параграф 22
01 декември 2022 16:13
Гост

Докога ще повтаряш едно и също бе, трол ДеБилен ?

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 13:50
Гост

Поредното брутално унижение на парламента, за което ще си платим прескъпо. Къде е коментарът от политическите трупове, приели решението? Кой ще поеме отговорност за всички противоконституционни актове, за които всички ние плащаме?

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2022 13:54
Гост

Резултатът от 12-годишното унижение на правото у нас от данчоментовци и барниръбъловци.

Баш йорист от ГЕРП
Баш йорист от ГЕРП
28 ноември 2022 13:42
Гост

Барни Ръбъл е нашата пътеводна светлина в правото! ПП не могат една обществена поръчка да нагласят, тях ги бива само противоконституционно да спират 30-процентовия поток към чекмеджетата в Банкя!

Параграф 22
Параграф 22
01 декември 2022 16:14
Гост

Припкай при Бойкикев да ти плати надника

Цветан
Цветан
28 ноември 2022 13:24
Гост

Нищо де. За шефовете на фирмите за пътно строителство ще има парички за Малдиви и Сейшели.

Димитрина
Димитрина
28 ноември 2022 13:23
Гост

Виждам в това решение на КС политическо такова.

Тодорина
Тодорина
28 ноември 2022 13:22
Гост

Нито пътища имаме, нито депутати и министри, нито съд. Това мога да кажа.

Ощастливен Ники
Ощастливен Ники
28 ноември 2022 13:22
Гост

Е добре де. А дали нямаше логика в това да не се платят на куп някакви пари, а след няколко месеца фирмите да кажат, че парите им са малко, защото има инфлация и искат още…

Андрешко
Андрешко
28 ноември 2022 14:00
Гост

Естествено, че ще се възползват по този начин.

Влашич
Влашич
28 ноември 2022 13:21
Гост

Предния парламент искаше да пресече кражбите на пари от пътища. Което явно се случва с откраднати 70 милиона, за които обаче явно дела не се водят, никой не говори за тях. Но явно това в тая територия не е важно.

Лилиева
Лилиева
28 ноември 2022 13:17
Гост

Ми нормално КС да заличи

Лазар
Лазар
28 ноември 2022 14:01
Гост

Напълно очаквано решение.

ДБ - "фен"
ДБ - "фен"
28 ноември 2022 13:15
Гост

Айде честитка за пореден път, ДБ и ПП отново противоконституционни, онзи ден ги слушах как правеха изявления за съдебната реформа и просто г-н Петков като се изцепи съдът да разследва престъпления и копаем дъното. ДБ са абсолютно фиаско от към законосъобразност и противконституцинност, онзи техния доцент може да си скъса дипломата, като конституционалист да гласуваш не едно противоконституционни решения, означава за мен лично под въпрос до колко имаш компететнтност по въпроси, свързани с Конституцията! Пореден срам след незаконните арести, след избора за КЕВР сега и това и сега ще завалят исковеее! И съдът ще си разследва и излезе накрая, че… Покажи целия коментар »

Баш йорист от ГЕРП
Баш йорист от ГЕРП
28 ноември 2022 13:41
Гост

Барни Ръбъл е нашата пътеводна светлина в правото! ПП не могат една обществена поръчка да нагласят, тях ги бива само противоконституционно да спират 30-процентовия поток към чекмеджетата в Банкя!

ДБ - "фен"
ДБ - "фен"
28 ноември 2022 14:10
Гост

Банкя – манкя ПП и ДБ да късат дипломите, такива фиаскота барни не е правил, а тези само се пънат, а са гола вода, колкото и да тролите истината е тази, това е обективната действителност, и ще завалят искове и няма да е виновен барни, а Кирилинеко и Христофор, дето е учил за юрист, само за да стане депутат.

Чилинска
Чилинска
28 ноември 2022 13:12
Гост

Абе както каза синът на Стефан Данаилов – мен ме каниха да влизам в парламента, но нямам какво да дам на хората. Нямам с какво да бъда полезен. Вярвам, че ПП са го канили, въпреки, че той не каза. В същото време обаче добави – Самите законотворци в тази страна пращат децата си да учат в чужбина. Тоест те са наясно, че не правят нищо за да се подобри живота на хората в тази територия. И наистина – те не правят нищо за да се подобри образованието, да се повишат заплатите на хората, да паднат цените на храните, кето хората… Покажи целия коментар »

Harizanov
Harizanov
28 ноември 2022 13:20
Гост

Нали съм виждал в Кауфланд какво правят пенсионерите. Те следят на рафта кое точно е на промоция и да не се излъжат да си купят нещо, което е с 1,50 лв по-скъпо. Просто нямат пари хората. Цялата маркетинг стратегия която прилагат големите супермаркети, каквато прилагат и в цяла Европа, тук не работи. Като преместиш щанда с шоколада по-напред до изхода или до входа би следвало да има положителен ефект за покупката му. Но в България всеки влиза за конкретно определено нещо и си купува него. Това е масата. Изключвам депутати, бизнесмени и IT специалисти. Останалите нямат шанс.

Дина
Дина
28 ноември 2022 13:23
Гост

Аз съм в такава сфера. Искат ми се сто неща за амизерна заплата. Бонуси по Коледа няма. Е как да пазарувам за Коледа?

Юристи ли .?
Юристи ли .?
28 ноември 2022 13:10
Гост

Чудя се въобще има ли нещо законно произлязло от ПП и техните “юристи” . Но само като се сетя за Крояото нарушение на конституцията иии….. колко ли пъти ще ги поправя КС ? Аман от Лини , Минчевци, Матеевци, Крумочовци , Надежди и Христовци все правни нихилисти и правни анархисти

Баш йорист от ГЕРП
Баш йорист от ГЕРП
28 ноември 2022 13:40
Гост

Барни Ръбъл е нашата пътеводна светлина в правото! ПП не могат една обществена поръчка да нагласят, тях ги бива само противоконституционно да спират 30-процентовия поток към чекмеджетата в Банкя!

Възмутен
Възмутен
28 ноември 2022 14:03
Гост

A юристите на ГЕРБ…Да откършиш от тях.

Албена
Албена
28 ноември 2022 13:10
Гост

Ма не то тия законотворци май за нищо не стават