Конституционният съд (КС) допусна единодушно за разглеждане искането на Върховния административен съд (ВАС) за тълкуване на основния закон, което ще има пряко отражение върху управлението на съдебната власт (пълния текст на определението виж тук).

ВАС поиска КС да сложи край на споровете каква е съдбата на колективните органи, след като изтече мандатът на членовете им, но все още не са избрани нови. Въпросите на върховните съдии са поставени заради възникналата криза с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), но самият ВАС заявява в искането си до КС, че „подобна хипотеза би могла да възникне и по отношение на други постоянно действащи органи, чиито изборни членове са с определен мандат“, намеквайки за предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС).

Искането е за задължително тълкуване на чл.132а, във връзка с чл.1, ал.1 и 2, чл.4, ал.1, чл.8 и чл.117, ал.2  от Конституцията, във връзка с отговор на следните въпроси:

Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?

Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание?

Върховните съдии се обърнаха към КС в момент, в който предстои да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет. И докато съдебната власт вече е насрочила избора на своите 11 представители в съвета и кандидатите на съдиите, прокурорите и следователите са ясни, Народното събрание дори не е дало знак, че обсъжда въпроса. То също трябва да избере 11 членове на ВСС, като за всеки от тях е необходима подкрепа от поне 160 гласа. Т.е. управляващата коалиция, която има 134 гласа, трябва да получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ или от ДПС.

Това поставя под съмнение дали Народното събрание ще е в състояние да избере членове на ВСС. Така тълкуването на КС за мандата на колективните органи ще даде отговор какви ще са последствията, ако на 3 октомври 2022 г. не бъде избран нов съвет – дали е допустимо да остане старият му състав, или членовете му незабавно трябва да напуснат постовете си.

Както ВАС посочва в искането си, става дума за сблъсък и баланс на две конституционно защитени ценности – мандатността и непрекъснатото функциониране на конституционноустановените органи. „Когато те не могат да се съвместят, възниква въпросът на коя от двете следва да се даде приоритет“, заяви Пленумът на ВАС (повече за искането му за тълкуване виж тук).

Днес КС конституира като заинтересувани институции по тълкувателното дело Народното събрание, президента Румен Радев, Министерския съвет, министъра на правосъдието Надежда Йорданова, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, главния прокурор Иван Гешев, Инспектората към ВСС и Висшия адвокатски съвет.

Той поиска да чуе мнението за мандата на ИВСС на Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и Съюза на юристите.

За правно мнение са поканени изтъкнатите юристи проф. д.ю.н. Васил Мръчков, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева и доц. д-р Наталия Киселова.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
miklasd
miklasd
18 май 2022 11:42
Гост

Thanks for sharing this article and I really like it because people are not talking about a certain topics you wrote this time. Please continue to do such great work in the future.
poppy playtime chapter 2

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 20:53
Гост

Нелепо е, да казва Кики, ще сложим наши прокурори. Гешев добър или лош е избран по процедура гласувана в ЗСВ от НС по идея на Христо Иванов. Ако някой твърди, че процедурата е нефелна, логичто е ако има чест да заяви, че Христо Иванов е нефелен законодател, а не емблема на реформата в събента власт. Прокуратурата без оперативна работа на МВР и ДАНС, няма как да е пълноценна, но тези служби се оглавяват от хора на Президента и ПП, а последните са творение на Радев, а България се води умишлено към фалит от ПП и управлаващата коалицията краде като за… Покажи целия коментар »

san DiabloVIca
san DiabloVIca
17 май 2022 23:09
Гост

Най-големият крадлив лъжец за всички времена е бойко!

Муки
Муки
17 май 2022 20:13
Гост

Остава да чакаме решението на КС.

Димчо
Димчо
17 май 2022 20:12
Гост

Вече се съмнявам, чеНародното събрание ще е в състояние да избере членове на ВСС.

Павлова
Павлова
17 май 2022 14:46
Гост

Смятам, че е време за кардинални промени в страната!

Мавродиева
Мавродиева
17 май 2022 14:44
Гост

Че кризите не са малко – не са. Но не може ИТН и ПП и ДБ да не правят нищо за смяната на Гешев. А сега правят точно това – не правят нищо.

faustin
faustin
17 май 2022 16:02
Гост

Могат да направят поне едно – да дадат отговор на въпроса „защо?“.

faustin
faustin
17 май 2022 21:42
Гост

В случай, че не стана ясно – отговор на въпроса защо е необходима тази смяна.

Декорска
Декорска
17 май 2022 14:43
Гост

Аз не разбирам защо в пленарна зала не се обсъждат кандидати за нов ВСС.

Димитър
Димитър
17 май 2022 16:51
Гост

Какъв е смисълът ,като никога няма да получите мнозинството от 160 души…?

Милева
Милева
17 май 2022 14:43
Гост

‘Върховните съдии се обърнаха към КС в момент, в който предстои да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет. И докато съдебната власт вече е насрочила избора на своите 11 представители в съвета и кандидатите на съдиите, прокурорите и следователите са ясни, Народното събрание дори не е дало знак, че обсъжда въпроса.“

Което е супер странно. Защото знаем какво говори по медиите Христо Иванов и Кирил Петков за Иван Гешев. Най-прекия и нормален начин да бъде махнат Гешев е през смяна на цялото ВСС. Нелепо е да не се обсъжда в Парламента този въпрос.

Харалампи
Харалампи
17 май 2022 14:45
Гост

Е той Христо Иванов това дето го говори по медии е точно обратното на това, което мисли и прави. Само „младите и умните – прочели пет варела с книги“ му вярват и смятат, че той ще донесе демократичната промяна в България. Една инфлуенсърка Ц. Бонева така по цял ден ни заливаше с това колко са готини от ДБ, а реално са си абсолютни лъжци.

Кирилова
Кирилова
17 май 2022 14:50
Гост

Не я знам госпожицата, но такива инфлуенсърки не са малко. Прави впечатление, че електората на ДБ са тия от центъра на София. А е интересно, че те са повечето или дътри или потомствени седесари. Обаче тяхното ДБ се коалира с най-големия комунист в страната Корни Нинова! Сега тя извива ръцете на всички да не се пращат оръжия за Украйна. По-голям предател и агент на Кремъл в България няма. Да ги питам младите подкрепящи до преди година ДБ сега за кого ще гласуват

Кирилова
Кирилова
17 май 2022 14:48
Гост

Вие вярвате на ДБ, че ще променят нещо ли? Зора беше да натрупат гласове за изборите с акциите на Росенец и къде ли още не. И това сработи. Винаги работи. Така сега акциите на Израждане им вдигат процентите. Това работи. Не се мисли кой какво предлага и дали реално ще изпълни това, което предлага, а се гледа само сеир и как прави мръсно на богатия. Става му тогава густо на българина и вика – „ти си готин, ще те подкрепя.“ Това е. Без анализ на ситуацията и възможностите на обекта на желанията за подкрепа. Просто едните са лумпени и не… Покажи целия коментар »

Наблюдател
Наблюдател
17 май 2022 15:13
Гост

Е ти като чуеш ДБ, че като сложат разследващи функции в КПКОНПИ ще се оправели нещата, само че от къде ще намерят специализирани кадри в разследване корупционни престъпления, трябва конкурси да се правят, да се отсяват кадри, трябват хора с опит, ама нейсе те си знаят техните мантри. За мен са със слаби юристи и целта не е подобряване на правосъдието, а по-скоро една война срещу прокуратурата, една пропаганда, че като се махне главния ще е оправи държавата и всякакви такива неща. Според мен там имат неясна представа какво е наказателна политика на държавата, те нямат и кадри на ниво,… Покажи целия коментар »

Берова
Берова
17 май 2022 14:42
Гост

Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание?

Ха сега да видим какво ще прави Просто Киро

Ранев
Ранев
17 май 2022 14:41
Гост

Разгеле!

Димитров
Димитров
17 май 2022 20:15
Гост

Крайно време беше.

Ivanov
Ivanov
17 май 2022 14:41
Гост

ВАС поиска КС да сложи край на споровете каква е съдбата на колективните органи

Ами време беше!