Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съд и прокуратура (пълния текст на определението виж тук).

Определението на съда може да има сериозни практически последици и да доведе до спирането на процедурите по преназначаване на съдиите, прокурорите и следователите и на служителите, и по прехвърляне на делата, докато КС се произнесе по конституционосъобразността на промените в ЗСВ.

Основанието за това е разпоредбата на чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК. Тя гласи: „Административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон“.

Предстои Висшият съдебен съвет (ВСС) да обсъди какви са последиците от произнасянето на КС и ако трябва да спре преназначаването на магистратите, дали трябва да се „замразява“ и процесът по прехвърлянето на делата и какво като цяло става със сроковете, заложени в закона за извършване на различни действия, свързани с прекратяването на дейността на специализираните съдилища и прокуратури.

Първият от сроковете – 14-дневният, в който магистратите трябваше да заявят къде искат да бъдат преназначени, изтече. „Лекс“ отдавна отправи до ВСС запитване за това къде са поискали да работят съдиите, прокурорите и следователите от специализираните структури, но от съвета все още не са предоставили информацията.

След изтичането на този 14-дневен срок, обаче започна да тече друг – 30-дневен, в който Съдийската и Прокурорската колегии трябва да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите. Предстои двете колегии да решат дали допускането на делото от КС означава, че този срок спира да тече, или не.

Както е известно, от 28 юли 2022 г. пък започва да тече 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища. Дали за тези фактически действия се прилага разпоредбата на чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК, е въпрос, на който ВСС също трябва да намери отговор.

След допускането на делото КС ще събира становища от заинтересованите страни и от изявени юристи в продължение на един месец. Едва след като ги получи, ще започне обсъждането на делото, а след това ще се пристъпи и към решаването му. Целият този процес не е обвързан със срокове и вероятността да приключи до влизането на промените в ЗСВ в сила е много малка (аргументите, с които главният прокурор оспори закриването на спецправосъдието, виж тук).

Като заинтересувани институции на основание по делото са конституирани президентът Румен Радев, Народното събрание, Министерският съвет, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, Висшият съдебен съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Националната следствена служба и Висшият адвокатски съвет.

За становища са поканени Съюзът на юристите, Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и Националното сдружение на съдебните служители.

Да дадат правното си мнение по предмета на делото са поканени доскорошният председател на КС проф. д.ю.н. Борис Велчев, проф. д.ю.н. Георги Митов, проф. д.ю.н. Лазар Груев, проф. д.ю.н. Маргарита Чинова, проф. д-р Веселин Вучков, проф. д-р Гергана Маринова, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Пламен Панайотов, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Екатерина Салкова, доц. д-р Зорница Йорданова, доц. д-р Мартин Белов, доц. д-р Наталия Киселова, доц. д-р Ралица Илкова, доц. д-р Симеон Гройсман и д-р Ивайло Цонков.

Междувременно КС допусна за разглеждане и искането на Иван Гешев да бъде „отменена“ разпоредбата от Наказателния кодекс (НК) за т. нар. безделничество или паразитизъм, по която се подвеждат под отговорност проститутките и просяците – чл. 329. Главният прокурор изтъкна, че тя противоречи на правото на труд на гражданите и на принципа на правовата държава (повече виж тук).

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
18 май 2022 15:33
Гост

Политиката клати феса…ако властта оцелее до есента,няма да ги закрият,паднат ли от власт,специалистите по всичко,ще си останат.
Между другото заслужава да се помисли дали отпред пред специализирания съд,да не издигнат паметник на Апостол Карамитев от Специалист по Всичко….
Всеки ден пред него ще се полагат свежи цветя и венци….

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 13:38
Гост

Много е вероятно КС да обяви противоконституционност. Съдилища и прокуратури не се премахват току -така, особено под влияние на хора с лобита в политическите среди.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 17:58
Гост

Ей страшна промяна, няма що. Няма ли накрая да ги закрият ПП, ДБ, ИТН и БСП, ама да ги забранят със закон, че се не трае. Ще трябва КС да решава всяка кала, която забъркват, няма да надмогне от тълкуване.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 18:17
Гост

Откакто Братиньото вече не е председател, при всяка жалба на онуй тъпоумното с каскетя КС му показва един произволен пръст на ръката, по традиция най-дългия. Толкова за „основателните“ жалби на селския турист тире йорист.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 17:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Зоро
Зоро
17 май 2022 13:52
Гост

Гешев сега ще покровителства проститутките и просяците ли?

Холандер
Холандер
17 май 2022 13:54
Гост

Какво те учудва? Явно ги чувства като сродни души. Неговото поведение е достатъчно красноречиво.

Селски турист №1
Селски турист №1
17 май 2022 13:41
Гост

Очаквам КС да постанови, че НС може само да открива спецсъдилища, но няма право да ги закрива! Ох, ама аз забравих, че братиньото на шефа вече не е председател на КС…

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:32
Гост

Какво се правораздава и се работи като цяло след като в България правото не съществува. Можете да закриете всички съдилища и без това колкото и работата толкова и парите. Е да, някои може и да си мислят, че са важни и правораздават. Но истината е, че правото в България защитава нечии интереси, но не и истината, следователно то не съществува.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:12
Гост

Ако преназначаването спре, то след 28.07 бившите спецмагистрати остават без работа и без заплата. По силата на закона спецорганите престават да съществуват и бюджетните им сметки в СЕБРА се закриват. Нито лев няма да може да се плати, а няма да има и кой да разпише нарежданията за плащане – шефовете на спецсъдилища и спецпрокуратури престават да бъдат шефове от 28.07.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:16
Гост

Това просто не е вярно. И заплатата ще си получават магистратите, докато делото пред Конституционния съд е висящо и администрацията ще си получава заплатата. Стига си дрънкал. ВСС е първостепенен разпоредител и може да плаща. Умуваш, но не на място.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:25
Гост

Няма как да плати ВСС, тъй като няма да има длъжност, за която да се плати – лицата престават да бъдат магистратите в спецорганите, тъй като последните изчезват от правния мир. За да получат заплати, трябва да работят някъде в съд. система

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:32
Гост

Глупости. Лицето може да не е спец магистрат, но продължава да е магистрат, защото закона не го е уволнил. Пак умуваш. Вземи се спри.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:42
Гост

И къде ще работи този магистрат – към марсианския съд сигурно. Ако не работи никъде на какво основание ще получава заплата. Мисли с главния, а не с гръбначния мозък.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 16:53
Гост

Ами няма да работи, но ще получава заплата. Това е съдебната реформа на мравояда и русокоска.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 11:28
Гост

Магистратите от спецорганите запазват възнагражденията си, без значение кога и къде бъдат преназначени – така § 46 от ЗИДЗСВ. Следователно, без заплати след 28.07. няма да останат, още повече, че бюджет за заплати до края на годината имат всички специализирани съдилища и прокуратури. Кой ще им ги изплаща, е технически въпрос, но ако до 28.07. не бъдат преназначени никъде, заради делото в КС, би трябвало да им плаща заплати органът, в който ще се „върнат“ парите от бюджета на специализираното правосъдие. Дали това ще е ВСС, СГС или САС, нямам идея.

Антония
Антония
17 май 2022 13:02
Гост

Висш съдебен сюргюн, Специализирана престъпна група и Българска социалистическа помия.

Хм…
Хм…
17 май 2022 12:27
Гост

Браво на КС! Дано да обявяват противоконституционност и да елиминират закриването! Спецсъдилищата си трябват!

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 12:36
Гост

Не само трябват, но и са жизнено необходими на ОПГ „Каскет и Тиква“. Без тях няма да може да репресират който си поискат, освен това Кьовеши ще се обръща не към тях, а към СГС, което е най-големия им кошмар.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 12:53
Гост

Жизнено необходимо е на ПП (пълен провал), ДъБъ и т.н. да се закрият спецовете, че много пречат, не са като грантаджийския СГС, което е в много добри отношения с всички знаем кое НПО. Айде който много знай да даде пример с осъдени олигарси в СГС – маргините ли бяха осъдени, висши политици ли…..чакам примери.

Боко
Боко
17 май 2022 13:08
Гост

За да изпълняват спецпоръчки ли?

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:39
Гост

За да има осъдени олигарси, драги ми каскетолюбителю, трябва да има обвинителни актове, които да издържат в съда. Обаче предвид трагичното ниво на Каскетното ведомство, воглаве със Селски турист №1, мафията реши да си направи спецсъд, който пак не осъжда олигарсите, но поне ги държи по няколко години в ареста, а след това всички ние плащаме обезщетението на ЕСПЧ. А над другите олигарси като Мамин Дебелянчо поръчковите спецове бдят неотлъчно да не им се случи нещо.

Стоилов
Стоилов
17 май 2022 12:25
Гост

Е за всички е ясно какво ще реши Висшият съдебен съвет.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:00
Гост

Законът казва какво да се прави. ВСС трябва да го приложи и ще го приложи.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 13:17
Гост

като ти е ясно, защо се впрягаш?

АПК е ясен
АПК е ясен
17 май 2022 12:12
Гост

АПК е ясен – няма как да преназначаването да не спре – то е производство пред административния орган ВСС. Тук спор няма. Но спецовете да вземат да си прошнуроват там делата и да ги подготвят, че ще падне голямо местене лятоска.

Спиридон
Спиридон
17 май 2022 12:21
Гост

Явно не изгарят от желание и умишлено се мотаят.

един от спеца
един от спеца
17 май 2022 16:55
Гост

Напротив, нямаме търпение да ви ги сипем. E, хайде, още малко ще почакаме.

123
123
17 май 2022 12:11
Гост

Отече реформата до зимата.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 12:11
Гост

Пък то тогава щяло да има ново правителство, което не искало реформата 😀

Чочо
Чочо
17 май 2022 12:18
Гост

Явно още дълго време ще издържаме поръчковите спецове.

Кики
Кики
17 май 2022 12:19
Гост

Ако до тогава излязат с решение. Тегава история.

Михаил
Михаил
17 май 2022 12:07
Гост

Много лош развой. Сега пак ще има да чакаме.

Щерев
Щерев
17 май 2022 12:08
Гост

При това доста. Като зная колко бързо се произнасят.

Георгиус
Георгиус
17 май 2022 13:48
Гост

Всъщност не е ли идея да се закрие и КС, щом бавно се произнася. Пък може и те да са нечии бухалки…, бавни бухалки :–) /това е в рамките на шегата, да не вземе някой да го предложи, че знае ли човек/.