Да бъде възстановен Съветът за криминологически изследвания в Министерството на правосъдието е един от основните приоритети на служебния министър Крум Зарков.

„България е единствената страна в ЕС, в която не функционира такъв съвет. Ефективното противодействие на престъпността е абсолютно невъзможно без анализите на корените на тази престъпност. Паралелно с реформата на правоохранителните и правоприлагащите органи, трябва да създадем място, където научно да бъде подобряван наказателният закон“, каза Зарков. И подчерта, че по отношение на липсата на научна основа на наказателната политика на държавата всеки забавен ден се измерва с жертви. „Твърдо сме решени да задействаме този съвет“, каза министърът.

Както е известно, преди години имаше Съветът за криминологически изследвания в прокуратурата и Съвет за криминологични изследвания към министъра на правосъдието, но и двете структури отдавна са закрити.

Зарков представи екипа си. Както „Лекс“ писа, в него влиза следователят и бивш служебен министър на правосъдието Мария Павлова, която ще отговаря за пенитенциарната система. Зарков обяви, че част от екипа му ще са и двама от заместниците на предшественичката му Надежда Йорданова – съдията от Върховния административен съд Юлия Ковачева и съдията от Софийския градски съд Емил Дечев. Дечев ще отговаря за българското гражданство, а Ковачева – за Съвета по законодателството.

Доц. Мирослава Манолова е началник на кабинета на Зарков. Преподавателката в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е и дългогодишен експерт по законодателството в Народното събрание.

Юлия Ковачева ще е отговорна за един от основните приоритети на МП по време на служебното правителство – изготвянето на проектите на закони, които се изискват по Плана за възстановяване и устойчивост.

„България се е ангажирала много от тях да бъдат приети до края на годината. Народното събрание ще бъде конституирано в края на октомври и нашата работа е подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото на изпълнение на плана, защото тези закони се отразяват на втория транш по него от 700 млн. евро“, обясни Зарков.

Друг от приоритетите му ще е осигуряването на сграда за европейските делегирани прокурори, която да бъде предоставена на Висшия съдебен съвет (ВСС) от Министерския съвет. Днес влязоха в сила измененията в Закона за съдебната власт, които им осигуряват повече самостоятелност с тяхна сграда, регистратура и администрация. „ВСС също има работа, която да свърши – да определи нивото на разпоредител с бюджета на структурата на европейските прокурори, да се обособят длъжности за съдебни служители“, каза Зарков, който вече разговаря по въпроса с българския европрокурор Теодора Георгиева, а му предстои среща и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Зарков посочи, че трябва да приоритетно да бъде обявена и нова обществена поръчка за строителството на нов затвор, чието изграждане се финансира по норвежския механизъм. Предишната се провали, а сега и всички цени драстично се повишиха. „За да гарантираме сигурност на тази поръчка, ще осигурим пълна прозрачност до документите и ще поискаме ДАНС да изпрати свой представител в комисията за оценяване на документите“, каза министър Зарков. Той посочи, че продължава диалогът със синдикатите в затворите, които са недоволни от увеличението на възнагражденията им и че се надява скоро да има добра новина.

По думите му МП ще има и задачи във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
:)))
:)))
09 август 2022 17:21
Гост

Мирослава Манолова ми беше асистентка по наказателно право -обща и особена част. Етичен и подготвен препдавател е, не съм чел нещо от нея (научен труд), но има що-годе етична и компетентна педагогика.

въпроси
въпроси
09 август 2022 16:28
Гост

В кое поделение лицето Зарков отби задължителната наборна военна служба? Военнозадължени набори са всички, родени преди 1988г.!

За кое поделение му е мобилизационното назначение по Закона за резерва?

Или е служил в същото поделение като Калфин, Паси, Сидеров, Н.Младенов, С. Станишев, Хр. Иванов, Пирински, Пеевски, Горанов? Те честно и почтено, дълбоко вярваме са отслужили наборната си повинност!

въпрос, офтопик
въпрос, офтопик
09 август 2022 16:31
Гост

Подвъпрос: как така стана този филм, че масово бг прокурорите, родени преди 1988г НЕ са служили в армията. Изключенията, потвърждават правилото. Много болни са били за наборна казарма, ама в медицинското при инсталиране в прокуратурата пък изведнъж оздравяват , и пише здрав.

Jose
Jose
09 август 2022 17:54
Гост

Голяма част отнаборите въобще не ги взеха в казарма, поради намаление на броя военнослужещи. Аз съм 84ти и под 30% от наборите ми в града служиха и то не веднага, а някои след 1-2-3 години. Последната година повикаха само 3-ма от няколко стотин човека от набори-83, 84, 85, 86, 87 и 88.

Анонимен
Анонимен
09 август 2022 16:05
Гост

За 2 месеца, каква пък програма ще изпълни и колко обществени поръчки ще обяви този Министър. Пак гръмки приказки от нищо не работил преди този пост юрист. Пак ще слушаме след това оправдания. Кой ли ще е виновния?

Малко тъпо е
Малко тъпо е
09 август 2022 23:40
Гост

Откъде , накъде ше има представител на ДАНС , че те какво експерти да в строителство или икономика или ОП , те са по сигурността ???? Що за недомислие ? Та тогава във всяко министерство и община да сложим по един милиционер в комисиите за ОП ? Личи си неопитността и популистки политическо говорене вместо юридическа експертиза ех Крумеее

Асенов
Асенов
09 август 2022 13:10
Гост

Съветът за криминологически изследвания e задължителен за една правова държава.

Анонимен
Анонимен
09 август 2022 16:40
Гост

Съвет за криминологични изследвания към прокуратурата е комично. Прокуратурата е част от престъпността * , и е мега абсурд да се самопроверява и изследва защо има престъпления. *примери: -продадените казуси на конкурсите през 2006 и през 2015г за инсталация в прокуратурата. Дори инсталацията в прокуратурата е зачената в грях. -случаят с постовия Н. през МВР болница от 2001 г. -случаят, когато изчезна папката срещу брата на висш прокурор, обвинен в иманярство, невъзстановена до пълното издавностяване -осемте джуджета-и кражба на злато, и изнудване, и рекет, и заплахи, и отказ да бъде разследван случая-студентите могат да учат особена част на НП по… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
09 август 2022 13:08
Гост

Би било добре политическите сътресения да не се отразят на темпото на изпълнение на плана.

Фики
Фики
09 август 2022 13:09
Гост

Дано да се получи.

Лапешка рабоата с лелки
Лапешка рабоата с лелки
09 август 2022 23:45
Гост

Аз план не виждам и не виждам нощо друго освен общи приказки съвети и съветници , аааа да ще строим затвор е това е визията за провосъдието ни разни лелички и момченца

Кики
Кики
09 август 2022 13:05
Гост

Да, това безспорно е много добра идея.

Валери Петков
Валери Петков
09 август 2022 12:09
Гост

…като гледам ентусиазма в очите на заместниците на Зарков, се плаша

Анонимен
Анонимен
09 август 2022 14:46
Гост

Какъв ентусиазъм, то си е за срамота – хем от „Да България“, хем от БСП – всички са модерно….леви и големи ……..“експерти“. Крумето си й беше любимец на баба Херо – едно гнездо ги храни А за Б forever

нора
нора
09 август 2022 12:09
Гост

хахаха, голям смях

Пешев
Пешев
09 август 2022 12:08
Гост

И кога ще бъде осигурена сграда за европейските делегирани прокурори?!? До октомври?

Литмус
Литмус
09 август 2022 14:09
Гост

Това недомислие още ли не са го закрили?

Харалампи
Харалампи
09 август 2022 12:07
Гост

Умно и съвестно момче е Крум Зарков! Пожелавам му успех

Де токова акъл бре Круме
Де токова акъл бре Круме
09 август 2022 23:48
Гост

По кое разбра , че им о момче и съвестно ? Може. И по цвета ма очите или на костюмчеата …..

Илия Бертлиев
Илия Бертлиев
09 август 2022 12:06
Гост

Недопостимо е в България да не действа съвт за криминологически изследвания

Валентин Игнатов
Валентин Игнатов
09 август 2022 12:04
Гост

Трябва да се работи здраво за Шенгенското пространство

Нико Тодоров
Нико Тодоров
09 август 2022 12:03
Гост

Уважавам колегата Емил Дечев и смятам, че има какво да покаже като зам.-министър

Анонимен
Анонимен
09 август 2022 16:01
Гост

Какво показа до сега?! Дечев е с богата обща култура, умен е, обаче много мързелив и е страшен нагаждач. Само локуми разтяга, а каква я свърши със Спеца – направо жалка работа. Не ни е нужен такъв Зам.министър, даже и такъв съдия. Освен това, сега е част от политическия кабинет в МП и е доста недостойно да изповядва две различни идеологии – на ДБ и на БСП, но той си е фурнаджийска лопата.

Следователя Дечев се събуди съдия Дечев
Следователя Дечев се събуди съдия Дечев
09 август 2022 23:51
Гост

Кой колега следователя Дечев или съдията Дечев, или прикритият политик Дечев / поста зам е политически/ ….. ?????

Ваня Гергинова
Ваня Гергинова
09 август 2022 12:02
Гост

добри приоритети е набелязал Зарков, сега остава и да работи за изпълнението им

Дичо
Дичо
09 август 2022 13:06
Гост

Има много малко време за съжаление.

потенциален затворник
потенциален затворник
09 август 2022 12:02
Гост

Браво на Зарков, отдавна се говори за нов затвор, а нищо не се върши

Елена Димова
Елена Димова
09 август 2022 12:01
Гост

Добър екип е събрал Зарков

Еххх завист
Еххх завист
09 август 2022 23:54
Гост

Какво ми е доброто само пенашсити в екипа 2-3 баби лелки и 1 мъжле ???? Явлова рабоата