Антикорупционната комисия обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решението, с което беше осъдена да плати обезщетения от близо 100 000 лева на бившия министър на енергетиката и настоящ районен кмет в София Трайчо Трайков.

Преди месец Административният съд София-град (АССГ) осъди комисията да плати на Трайков 12 000 лева за неимуществени вреди, 60 000 лева за пропуснати ползи и над 27 000 лева лихви и разноски, след като той заведе дело срещу КПКОНПИ по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Поводът беше решението от 2012 г. на старата Комисия за конфликт на интереси, която беше сезирана от самия Трайков, след като беше подал оставка като министър.

До сезирането на комисията се стигна, след като Трайков искаше да изчисти името си заради твърденията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в конфликт на интереси заради предоставяне на концесия на „Каолин“. Комисията обаче установи конфликт на интереси, макар че след това решението ѝ беше отменено от съда.

Водената тогава от Филип Златанов комисия обаче изобщо не е имала основания да започва производство, защото сроковете са били изтекли. Това беше подчертано и в решението на АССГ.

„Органите и длъжностните лица, работещи тогава в КПУКИ е следвало разполагат с достатъчен административен и управленски капацитет, който да им позволи да предвидят, че в случая, независимо дали е имало или не конфликт на интереси, са изтекли сроковете за образуване на производство, а не самоцелно да провеждат такова. Последното обстоятелство налага извода, че в случая, постановяването на решението на Комисията е мотивирано от цел, различна от заложената в закона“, се казва в решението на съдия Доброслав Руков.

Решението на АССГ

Пред съда Трайков е обосновал иска си за пропуснати ползи с това, че обмислял връщане на работа в EVN, получил и няколко оферти за работа с трудов договор, като една от тях е била от фирмата „Балканстрой“, където щял да получава 10 000 лева на месец като съветник по национални и международни проекти в енергетиката и инженеринга. След огласяването на решението на комисията за конфликт на интереси през август 2012 г. обаче, фирмата оттеглила предложението си. Именно заради тази оферта за работа съдът осъди КПКОНПИ да обезщети Трайков за пропуснати ползи.

В решението си АССГ казва още, че е абсурден доводът, според който Трайков сам е предизвикал увреждането, след като сезирал комисията, за да изчисти името си.

„По логиката на ответника, ако човек има здравословен проблем и потърси медицинска помощ и вследствие на некомпетентност или някаква друга причина здравословното му състояние се влоши, може да се приеме, че той си е виновен сам, защото ако не беше търсил съдействието на медицински специалист, а си бе седял в къщи и се е самолекувал, влошаването е нямало да се случи“, заяви съдия Руков.

Сега КПКОНПИ сочи в жалбата си до ВАС, че не решението на комисията е попречило на Трайков да започне работа, а тогавашният Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, според който лице, заемащо публична длъжност, няма право в продължение на една година от освобождаването си от длъжност да сключва трудови или други договори с търговските дружества, по отношение на които е изпълнявало разпоредителни или контролни функции.

„В тази връзка АССГ необосновано е възприел твърденията на Трайков за пропуснати ползи – че не е могъл да заеме предложената му, според него, управленски позиции в международни компании /вкл. EVN AG, с дъщерно дружество EVN България/ вследствие на негативния отзвук от решението за установяване на конфликт на интереси на КПУКИ.

Невъзможността на Трайчо Трайков да започне работа на визираните в иска му длъжности всъщност се дължи на забраната на закона, в чийто обхват той попада в качеството си на лице, заемащо публична длъжност – министър. Решението на КПУКИ няма отношение към тези обстоятелства, поради което държавата, в лицето на Комисията, не следва да дължи обезщетение. И без такова решение и твърдяният отзвук от него, г-н Трайков не би могъл да започне работа в такива компании, защото законът му забранява това“, посочват от КПКОНПИ.

От антикорупционната комисия възразяват и срещу твърденията на Трайков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в „душевни болки и страдания“ и „опетняване на доброто име“ заради широкото отразяване на случая. От комисията заявяват, че по закон са длъжни да публикуват решенията и това се прави по отношение на всички, включително и за Трайков.

„В този смисъл повишеният журналистическият интерес към него не е обусловен от публикуването на решението на КПУКИ на ведомствената интернет страница, а от заеманата висша публична длъжност от Трайков тогава – министър на икономиката, енергетиката и туризма“, заявяват от комисията.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Позор, оставка, затвор!
Позор, оставка, затвор!
18 септември 2020 13:36
Гост

Поредния провал на Цацаратурата, за който ще плаща целия народ. А това е най-голямата бухалка на властта след ПОРЪЧКОратурата. Време е да изметем всички тези мафиоти от съдебната ни система!

че ги олепи, но не със 100 бона
че ги олепи, но не със 100 бона
18 септември 2020 11:59
Гост

Еми, Цацата е прав. Пропуснатите ползи ми идват от закона, а не от решението за конфликт на интереси, които очевидно е незаконно. Т.е. Трайчо ще си ги олепи, но не със 100 бона

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 11:59
Гост

На кой район е кмет пък тоя? Кой се обърка да гласува за него ?

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 11:59
Гост

Пълен провал са както КПКОНПИ, така и Трайков.

Емилиева
Емилиева
18 септември 2020 11:58
Гост

КПКОНПИ са си таковали таковата, но силно се надявам, че няма да им се налага да плащат за глупостите на тоя или оня.

Емилиева
Емилиева
18 септември 2020 11:58
Гост

Мърльо

Янева
Янева
18 септември 2020 11:58
Гост

Явно ние не сме запознати, но в характеристиката за кмет на София или друг голям град, както и за кмет на район в София или друг голям град ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пише, че кандидатът трябва да има собствен бизнес. Обикновен месар не може да стане кмет. Щото няма пари явно и лоби. А реално кметовете в София не правят нищо. Голяма файда от опита им да са политици.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 11:57
Гост

Ето за това говорим. Поредния дето има някакъв бизнес и иска да си го подхрани в държавни пари, като забележете – той е кмет в София. Абе как всички кметове са бизнесмени бе

Gerova
Gerova
18 септември 2020 11:56
Гост

Ха дано не му ги дадат. Писна ми държавата да оправя живота и семействата и да плаща обучението в чужбина на разглезени деца на политици

Емилиева
Емилиева
18 септември 2020 11:55
Гост

Поредния заблуден дето иска необосновано високи пари от държавата или някаква институция. Айде стига глупости.

Stratiev
Stratiev
18 септември 2020 11:55
Гост

Абе чакай бе. Как така всеки минал през тая пуста политика после иска от държавата някакви чутовни суми бе. Абе я стига бе. 100 000 тоя виждал ли е?

Емилиева
Емилиева
18 септември 2020 11:55
Гост

Вярвам, че е виждал, да.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 11:54
Гост

Тоя па