Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) отказа да съгласува промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които процесуалното представителство на държавата по дела се възлага на министъра на правосъдието (повече за измененията виж тук), заради наличие на корупционен риск.

В момента Министерството на правосъдието осъществява защитата на държавата само пред Европейския съд по правата на човека. Пред Съда на Европейския съюз процесуалното представителство на държавата се осъществява от специален отдел в Министерството на външните работи и засега не е предлагано това да се промени. По всички останали съдебни и арбитражни дела не само в България, но пред чужди юрисдикции, включително и по международните арбитражни производства, с представителството на държавата е натоварена дирекция „Съдебна защита“ в Министерството на финансите.

Само за 2021 г. материалният интерес по граждански дела, по които страна е държавата, е над 83 млн. лв., по търговски – над 7 млн. лв. С най-голям материален интерес са международните дела срещу държавата – за последните три години те са за 1,2 млрд. евро.

„Същевременно, чл. 13, ал. 1, т. 7, б. „а“ и б. „б“ от Закона за обществени поръчки предвижда, че същият не се прилага за представителство на клиент от адвокатско дружество или от адвокат в арбитражна или помирителна процедура в държава членка, трета страна или пред международна арбитражна или помирителна инстанция, или в производство пред съд, юрисдикция или публичен орган на държава членка, или трета страна, или пред международен съд, юрисдикция или институция, както и предоставяне на правни съвети от адвокатско дружество или от адвокат при подготовката на производство по буква „а“, както и предоставяне на правни съвети по въпроси, които могат да станат предмет на производствата по буква „а“. При така предвидените законови промени, с оглед липсата на информация относно обема на текущата работа по тези производства и административния капацитет на Министерство на правосъдието да ги обезпечи, би възникнала възможност за възлагане на външни услуги по процесуално представителство по дела с голям материален интерес, без наличие на каквато и да е конкурентна или друга процедура за избор на изпълнител и начин на определяне на възнаграждението му, заявява КПКОНПИ (пълния текст на становището на комисията виж тук).

Както „Лекс“ писа, освен че министърът на правосъдието поема представителството по дела срещу държавата, се разширява и кръгът на лицата, които той може да преупълномощава за това. В момента това могат да са само областните управители, а в проекта е предвидено процесуалното представителство да може да се възлага и на „ръководителите на държавните учреждения и кметовете на общини“.

„Така ще се препятства възможността за използване на досега съществуващия експертен и административен капацитет при осъществяване на процесуалното представителство по съдебни и арбитражни дела пред правораздавателните органи в страната и чужбина. Това е предпоставка за допълнително разходване на публични средства за осигуряване на правна помощ“, изтъква КПКОНПИ в становището си.

Комисията, чийто председател Сотир Цацаров подаде оставка и е с отнет достъп до класифицирана информация, сочи като проблем и това, че промените в ГПК ще бъдат подложени на по-кратко обществено обсъждане – само за 14 дни.

В становището се посочва, че подобна възможност съществува само при изключителни случаи, а настоящият законопроект не попада в тази хипотеза. „Трябва да се даде максимална възможност на заинтересуваните страни за изразяване на становища чрез обществени консултации, доколкото предложените промени могат да доведат до изключително негативни последици, включително и такива, свързани с увеличаване на корупционния риск, ако не бъдат подложени на обществено обсъждане“, пише КПКОНПИ.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 17:34
Гост

Тоест аргументът на КПКОНПИ срещу прехвърлянето на делата от един министър на друг е, че ЗОП е врата в поле? Интересно как този аргумент им е убягнал досега през всичките 8 години, откогато този текст съществува още в отменения ЗОП.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 18:07
Гост

Значи последно новите ще прелеят от пусто в празно, или сме свидетели на подмяна, а нежна промяна.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 11:43
Гост

Никак не им е убегнал, те са го експлоатирали на максисмум, затова сега алармират срещу него и новото правителство.

Мики
Мики
20 януари 2022 16:20
Гост

Не дъм очаквал и друго становище от Комисията за противодействие на корупцията.

Филип
Филип
20 януари 2022 16:20
Гост

Така им изнася.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 януари 2022 15:18
Гост

вижте каква отвратителна мутра има тази тлъста свиня

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 15:32
Гост

Не трябва да съдим за човек по външността му. Иначе вътрешно този индивид е един от най-големите уроди.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 януари 2022 12:07
Гост

Това прасе не го ли изгониха вече?

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 13:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Синоптик
Синоптик
20 януари 2022 16:22
Гост

Дойдоха черни дни и за него.

Лозан
Лозан
20 януари 2022 16:21
Гост

До края на февруари ще дерибейства.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 12:05
Гост

Становището на комисията е доста адекватно, те самите са доста добре запознати как се въртят схемите с външните адвокати. Припомням само делото срещу ревизионния акт на Еврофутбол, по което НАП бяха наели напълно неизвестен адвокат, регистриран в кантората на ЧСИ, за 400 хил. хонорар. Дори съдът беше изложил недоумението си в решението по делото… Изглежда новото правителство иска да продължи тази практика.

Смешник дебел!
Смешник дебел!
20 януари 2022 11:52
Гост

А риск от корупция до сега в КПКОНПИ при това ръководство е напълно изключен, нали?!

Фердинанд
Фердинанд
20 януари 2022 11:45
Гост

Пак пълни глупости.

Авигел
Авигел
20 януари 2022 11:45
Гост

Поредните разправии

Симеонов
Симеонов
20 януари 2022 16:24
Гост

Стават смешни вече.

Asparuhov
Asparuhov
20 януари 2022 11:44
Гост

Определено кметовете на обшини са най-вещите по правни въпроси.

Drob4ev
Drob4ev
20 януари 2022 11:40
Гост

Въртят си номера

Нешев
Нешев
20 януари 2022 11:39
Гост

Но какъв риск може да има

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 11:28
Гост

„би възникнала възможност за възлагане на външни услуги по процесуално представителство по дела с голям материален интерес, без наличие на каквато и да е конкурентна или друга процедура за избор на изпълнител и начин на определяне на възнаграждението му““

Кой ще папка сега? Ленчето, Минчев , Борислав Ганчев и други.
Ако има читави журналисти в тая държава,ще направят разследване при какви условия са сключени договорите за правна помощ и процесуално представителство на държавата и големите национални компании като ББР примерно.До 6 месеца, ако останат на власт, ще се изяснят нещата.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 13:27
Гост

На вас сякаш ви се губят над 10 години папкане. Или може би искате да кажете, че такова е нямало по времето на ГЕРБ или е било по-малко отколкото сега?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 13:42
Гост

Старите порочни схеми не са индулгенция за нови такива, но с други играчи. Сякаш в тоя сайт е пълно с малки деца, които обичат да се оправдават с едни с други. Нали искаме промяна, а не да орем в същата бразда и сляпото куче а го сменим с къртица.

Бай Иван
Бай Иван
20 януари 2022 13:47
Гост

Проскубан бухале, приличаш ми на малко дете, което знае, че е виновно за някоя беля, но се опитва от 10 кладенеца вода да донесе, за да докаже, че другото дете първо е започнало или че е по-виновно от него. Ако не си дете просто си признай кога е била най-голямата краденица, вместо всячески да се опитваш да замазваш като те питат за корупцията по времето на Борисов.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 14:07
Гост

Нищо не замазвам. Не може, ако един човек като Цацаров Ви е неприятен, да му припишете всякакви възможни грехове и да оправдаете всичко що се води „промяна“. Масово има дадена тема и в коментарите се почват личностни оценки без да се търси реални проблеми в норматива. Колкото и да е дебел и да е шопар, хипопотам и т.н., Цацаров не е глупав и не може всичко, което е направил, да е зле. Дразня се чуем лепнеш етикет на някого „зъл и корумпиран“ значи нищо, ама нищо което излиза от неговата уста ме струва и 5 ст. Това становище вероятно е… Покажи целия коментар »

Проскубания трол
Проскубания трол
20 януари 2022 14:58
Гост

Не е малко дете, а малко тролче. Веднага измества темата, когато стане въпрос за бруталните беззакония по времето на ГЕРБ и ДПС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 15:35
Гост

Темата конкретно е липсата на правила за външни изпълнители на правни услуги, а не за предишните грехове на Цацаров. Темите редовно минават в плоскостта на „престъпното управление на ГЕРБ“ и „изчегъртването на калинките на Бойко“. ГЕРБ не са на власт почти от година. Новите имат желание основно да разрушат старото статукво и да парцелират властта помежду си, ако успеят да се спогодят. Идея за развитие в средносрочен плам няма. То бюджет на са приели, Цацаров и Гешев им проблема. Да не се окаже, че лъжица та е голяма за тях. Все някой трябва да мисли за народа.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 17:57
Гост

Личи си, че измества темата. Трол е.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 18:21
Гост

Пфффф, щом така ще сте по-щастлив. На мене ми е все тая. Не виждам някой да отрича, че има проблем с уредбата. Ако сте умен осъзнаете, че сегашният ентусиазъм за разкриване на порочни схеми, трябва да се използва, за да се придвижат нещата напред. Наличието на конкуренция, ори и основана на политически пристрастия, във властта е полезно, точно, за да се разкриват подобни недостатъци. Очевидно Вие сте озлобен към старите и възлагате всичките си надежди на новите, разчитайки, че те ще са “ умни“, „красиви“ и „почтени“ и ще ни поведат към светлото бъдеще. Ок, „whatever floats your boat“. Аз… Покажи целия коментар »

Милко
Милко
20 януари 2022 19:07
Гост

Трол с логорея, гледайки му коментарите и най-вече техния брой.

Чичо Сам
Чичо Сам
20 януари 2022 11:27
Гост

Като малко дете, дето прави номера на майка си, дето го е прибрала по-рано вкъщи.

Asparuhov
Asparuhov
20 януари 2022 11:44
Гост

Категорично мисля, че прокоратурата има нужда от промяна. Трябва Гешев да се махне.

Практик и тактик
Практик и тактик
20 януари 2022 12:42
Гост

Прокоратурата може би има нужда от промяна, но дали прокуратурата има нужда от промяна? Най-напред се научете как се пише думата, а после давайте вещите си мнения!

Гришо
Гришо
20 януари 2022 16:26
Гост

Няма доблест да си подаде оставката.

Съдия
Съдия
20 януари 2022 11:18
Гост

То и така я защитава пред Европейския съд, че едно дело не може да се спечели. Сега явно идеята е да се загубят и делата с КОМПИ. Абе връщайте ги тези 200 милиона на Прокопиев, малко мир да настане в правораздаването, да миряса човека, че скоро ще побърка всички в съдебната система с налаганите промени

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 11:38
Гост

Как да я защити, като Пеевската прокуратура такива ги твори, че няма оправия. Докато пример ви е Филчев и методите му, няма държава, която може да се защити в Страсбург от сътресенията, които причинявате.

Asparuhov
Asparuhov
20 януари 2022 11:42
Гост

Филчев не може да е модел за подражание.

Doni
Doni
20 януари 2022 11:44
Гост

Не ми се вярва да настъпят съществени промени и да се защитим по дела в Европа

Джош
Джош
20 януари 2022 11:41
Гост

Така е.