Подсъдимият за сводничество бизнесмен Росен Чолов, който живееше на семейни начала с актрисата и манекенка Ирена Милянкова, е осъден да плати над 500 000 лева за къщата си в Горна Баня. Решението е на Софийския апелативен съд (САС) и е по иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Комисията започна проверка на имуществото на Чолов, след като през 2013 г. той беше обвинен като ръководител на престъпна група за трафик на жени за проституция. След това срещу него започна и второ дело, по което е подсъдим с бившия модел Полина Иванова, по което двамата са обвинени, че са набирали момичета за сексуслуги. В началото на тази година Специализираният наказателен съд ги осъди условно на по 3 години затвор.

По делото за конфискация преди 3 години Софийският градски съд отне левовата равностойност на къщата на Чолов и суми по банкови сметки и депозити за над 537 000 лева. Отделно той беше осъден да плати 16 660 лв. юрисконсултско възнаграждение на КПКОНПИ и над 22 000 лева такси и разходи по делото. Тогава обаче съдът отхвърли иска на комисията срещу Ирена Милянкова за 1000 лева, на колкото се равняват дяловете ѝ в софтуерната фирма „А115“.

Чолов е осъден да плати стойността на имота, тъй като той не подлежи на отнемане, защото е купен с банков заем. По делото е било установено, че за 10 години разходите на Чолов и семейството му са за около 817 000 лева. Посочени са и доходи за над 789 000 лева, но в тях е включен банков креди за 587 700 лева, за който Чолов не е успял да докаже, че е погасен със законни доходи.

„Следователно за целия проверяван период е била налице отрицателна разлика между законните доходи на ответниците и направените от тях разходи. Не е налице законен доход в придобиването на посочените дружествени дялове. Банковият кредит е законен източник на средства само ако е погасяван и за погасителните вноски е установен законен източник. Следователно неоснователно е възражението, че в стойността на придобитото, респ. подлежащо на отнемане имущество следва да се включат само заплатените по банковия кредит вноски“, се казва в решението на Апелативния съд. Експертиза по делото е установила несъответствие в доходите е над 332 000 лева.

На втора инстанция съдът е уважил и иска от 1000 лева на комисията срещу Милянкова, като се мотивира, че доходите ѝ от времето, когато е живяла с Чолов, не позволяват да се приеме, че е могла да придобие дяловете във фирмата.

От КПКОНПИ съобщиха, че решението е влязло в сила, след като не е било обжалвано пред Върховния касационен съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 март 2019 13:32
Гост

Чолата е много нагъл и ме учудва, че не е обжалвал пред ВКС.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 12:51
Гост

Само не разбирам как Полина Иванова е наемала други момичета. Та един ден това може да се случи с дъщеря й.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 12:52
Гост

За пари хората са способни на какво ли не.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 12:13
Гост

Дойде му редът и този мафиот. Само така. Най-много ги боли като им конфискуваш заграбеното от тях.