Юристи от осем държави, от 13 български и 14 чуждестранни академични, правни и музейни институции се включиха в международната научна конференция „Право и културни ценности“, организирана от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Института за държавата и правото при БАН.

Домакин на събитието е висшето училище, а деканът на ЮФ проф. д-р Венцислав Стоянов и директорът на института проф. д-р Ирена Илиева откриха конференцията с кратки ретроспекции на първите закони, с които у нас започва опазването на културни ценности.

„България се намира на кръстопът и много култури са оставили свое наследство по нашите земи, а различни етноси съжителстват в разбирателство“, коментира проф. Стоянов.

Проф. Илиева припомни, че „културна ценност“ е термин в българското законодателство, обозначаващ нематериално или материално свидетелство за човешко присъствие и дейност, природна даденост или феномен, което е от значение за индивида, общността или обществото и има научна или културна стойност.

Зам.-деканът на Юридическия факултет доц. д-р Теодора Филипова определи като знаково организирането на конференцията в навечерието на домакинството на Пловдив като културна столица на Европа през 2019 г., както и големият интерес от страна на чуждестранните участници, които са от Италия, Испания, Гърция, Сърбия, Косово, Македония и Полша.

Докладите на конференцията „Право и културни ценности“ са разпределени в четири панела: „Културни ценности – международноправни сравнителноправни проблеми“, „Културни ценности – общи и национални проблеми“, „Публичноправни аспекти на културните ценности“ и „Частноправни аспекти на културните ценности“.

От българска страна, наред с организаторите, доклади изнасят и представители на Министерство на правосъдието, филиала на ПУ в Кърджали, Бургаската адвокатска колегия, Районния съд в Дупница, Регионалния исторически музей в Монтана, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Бургаския свободен университет, УНСС, Аграрния университет в Пловдив и Русенски университет„Ангел Кънчев“.

Участниците от чужбина са от висши училища в Италия, Гърция, Испания, Македония, Полша, Косово и Сърбия.

Лекция изнесе и д-р Марина Шнайдер, старши юридически съветник и депозитар на договорите в Международния институт за унифициране на частното право UNIDROIT.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
16 ноември 2018 20:36
Регистриран

Може ли още по-подробно да ни запознаете и с отделните доклади.Благодаря.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 16:58
Гост

През дългогодишната ни история, българите са успяли да запазят своите културни ценности. Така, че и ние имаме с какво да се похвалим

Йосифова
Йосифова
16 ноември 2018 16:37
Гост

Винаги съм се възхищавала на такива мероприятия. В много аспекти българите могат да почерпят опит от другите практики.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 16:35
Гост

Различните етноси не съжителстват съвсем в разбирателство.