Адвокат Владимир Пенков при откриването на конференцията.
Адвокат Владимир Пенков при откриването на конференцията.

Адвокати и юристи в най-големите предприятия в България събира днес за първи път в София т.нар. „среща на върха” за Европа на Legal 500 (South East Europe Summit 2019).

Тя се организира съвместно от световната организация за оценяване и класиране на правните кантори и адвокати Legal 500 и адвокатското дружество „Пенков, Марков и партньори”.

В конференцията ще участват над 120 ръководители на правни звена и юрисконсулти от големи международни и български търговски дружества и банки, както и редица изпълнителни директори, сред които представители на Rompetrol, Oracle, Българска народна банка, IBM и други.

„Конференцията е от голямо значение, тъй като за първи път се обръща равностойно внимание на страните от Югоизточна Европа с техните специфики, но и се признават възможностите им. Постигнатият успех е вследствие на успешното икономическо развитие, достигнато включително с европейска помощ, а и развитието на човешките ресурси и работната сила, които посрещат предизвикателствата, свързани с новите комуникационни технологии“, заяви старши съдружникът в „Пенков, Марков и партньори” адвокат Владимир Пенков.

По думите му за първи път подобен форум у нас отразява важната роля на юристите в предприятията и на правните звена във фирмите. Попитан какво ще научи един юрисконсулт на конференцията, Владимир Пенков отговори: „Ще бъде запознат с най-големите новости, свързани с утвърждаването му като лидер във фирмата. Ще придобие едно ново самочувствие да дава правилните съвети как максимално да бъдат защитени интересите на компанията и да бъдат минимизирани рисковете от несъответствие със законодателството. Ще научи как да си сътрудничи с големите правни фирми и че ние не сме врагове или конкуренти“.

А изпълнителният директор на Legal 500 Дейвид Гоулторп заяви, че основаната полза от тези конференции е, че юристите в предприятията ще се свържат с  техни колеги и ще имат възможност да създадат партньорства.

„Изключително съм щастлив, че събитие от подобен мащаб се случва именно в България и че София все повече се утвърждава като пресечната точка в света за международни събития. Все по-осезаема е нуждата на бизнеса, както и на правната индустрия да бъдат подготвени за предизвикателствата, които предстоят, особено във връзка с личните данни“, коментира банкерът Левон Хампарцумян.

Сред темите на конференцията са защитата на личните данни, която съдружникът в „Пенков, Марков и партньори“ Николай Цветанов определи като предизвикателството на последните години, и киберсигурността – която според него ще е това, което ще занимава бизнеса през идващите години. Ще бъдат обсъдени и последните изисквания във връзка с предотвратяването на прането на пари, както и иновативни техники при сливанията и придобиванията. Тема на конференцията ще е и навлизането на модерните технологии в правните професии.

Участие в нея ще вземат 6 кантори членове на Lex Mundi – „Пенков, Марков и партньори”, австрийската Cerha Hempel, турската Pekin & Pekin, унгарската Nagy & Trocsanyi, сръбската Jankovic Popovic Mitic и кипърската Chrysostomides.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фен
Фен
16 октомври 2019 11:22
Гост

„ПМ&П“ са с безупречна репутация. Те именно по време на приватизацията проведоха множество консултации по ключови сделки като БТК и циментовият завод Златна Панега.

По света и у нас
По света и у нас
16 октомври 2019 10:27
Гост

Изключително полезни за нас са темите за защитата на личните данни киберсигурността. Ще можем да се запознаем с полезните практики на колегите.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 10:22
Гост

Успешното икономическо развитие може да е факт за другите страни, но не и за нас.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 10:19
Гост

Интересно тази световната организация как би оценила нашите правни кантори.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 10:14
Гост

Много впечатляващи имена сред участниците. Браво!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 10:08
Гост

Безспорно юрисконсултите ще има какво да научат, а и да обменят опит най-вече.

Хубаво, ама...
Хубаво, ама...
16 октомври 2019 10:05
Гост

Добре, това е търговско право предимно. А за наказателното право и правораздаване нещо? Например по въпроса за УПО и ССС една конференцийка?

Браво
Браво
16 октомври 2019 10:04
Гост

В правото, като във всеки занаят, контактите са фундамент, без който си за никъде. Тъй че ползите от конференцията ще са безспорни.

Супер
Супер
16 октомври 2019 10:00
Гост

Такива конференции трябва да се правят поне два годишно, за да може нашите юристи да се запознаят, да не кажа сблъскат, с начина на работа на Запад!

Скептик
Скептик
16 октомври 2019 10:02
Гост

Толкова сме далече, че сигурно половината слушатели ще се изнесат преди края, щом осъзнаят планетарните различия в манталитета и правната култура.

още по-голям скептик
още по-голям скептик
16 октомври 2019 12:39
Гост

Прибави различията в правното образование.-В България можеш да завършиш право, без да ходиш на лекции и упражнения, а икакто се оказва-и без да ходиш на изпити. На запад студент е ангажиран задължително от поне 9-16 в университета , а после се готвиш за другия ден, няма вариант да не ходиш на лекции и упражнения. След всяка лекция ти се дават задължение да прочетеш по 80-90 страници, а прочетеното се обсъжда на упражнения. Смятай, ако на ден имаш лекции по три предмета какво четене пада-почти ежедневно. Студент по право в Австрия няма личен живот, няма никакво време за дискотеки, клбове, напивания… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 9:33
Гост

Добра идея. Доколкото ми е известно това е част от бизнеса на издателите на справочника Легал 500.

in-hause lawyer
in-hause lawyer
16 октомври 2019 9:57
Гост

всъщност това е част от бизнеса на големите правни фирми по света. да се ухажват т. нар. in-hause lawyers, за да ги наемат после по сериозни казуси. владо пенков е хитра лисица, но пък и доколкото чета честно си го е казал.

за сведение
за сведение
16 октомври 2019 10:11
Гост

Разбира се тук нещата са далече от това, което се случва в UK и USA – там се раздават почивки, билети за концерти и спортни прояви, чисти подкупи. затова и по света се налагат по-строги етични стандарти за юристите в компаниите, които все повече отказват тези дарове и се съгласяват само за участие в подобни конференции, на които се разясняват новостите в бизнеса.

Въпрос
Въпрос
16 октомври 2019 10:03
Гост

Какъв е този справочник? Има ли смисъл да се следи?