Кметът на Стрелча Стойно Чачов е обвинен в принуда, защото накарал служител да напусне общината, като го заплашил с уволнение.

От прокуратурата съобщиха днес, че обвинението на Чачов е за случай от 2016 г., когато принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване. След като го заплашил, че ще бъде уволнен, ако не напусне, Чачов злоупотребил и с властта си на кмет, като е наредил молбата да бъде внесена с входящ номер без знанието и съгласието на служителя. На Чачов е наложена парична гаранция от 2000 лева, а от прокуратурата поясниха, че разследването трябва да приключи до два месеца.

Кметът Чачов беше кандидатура на АБВ, а преди това е бил служител в Българския футболен съюз и международен съдия по минифутбол.

До обвинението му се стигна, след като униформени влязоха в общината миналата седмица по сигнал на служителя, който твърди, че е неправомерно уволнен. Тогава Чачов обясни, че през 2016 г. събрал служителите в залата на общината и им съобщил, че ако някой не желае да работи в новия екип или не може да се справи, може да напише молбата си и допълни, че не си спомня колко служители са подписали такива молби.

Междувременно кметът на Червен бряг Данаил Вълов е единственият обвиняем за схемата с обществените поръчки в града, за която вчера съобщиха от държавното обвинение. Вълов беше задържан с още петима служители на общината за 24 часа, след което са били освободени. Разследването е за доставка на храни за социално слаби, като поръчката за близо 230 000 лева била прекратена и от това се облагодетелствали близки до кмета фирми, вместо да бъде сключен договор с тази, която е дала най-ниската оферта. След това била обявена нова поръчка, в която вече спечелили двете близки до кмета дружества.

Вълов е обвинен в престъпление по служба и му е наложена парична гаранция от 75 000 лева. Пред „Нова телевизия“ днес кметът отричаше да е плащал гаранция.

„Просто ме разпитаха и след това ме пуснаха. Всичко беше нормално, само малко ми дойдоха в повече качулките. Нито една фирма от прекратената обществена поръчка не е обжалвала моето решение и това говори само по себе си“, каза Вълов.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
21 март 2019 19:01
Гост

А оня със заплахите към преподавателите, че ще публикува уронващи неверни статии и му робуваха вестниците?!

Анонимен
Анонимен
21 март 2019 14:01
Гост

За тия далавери с обществените поръчки трябва да осъдят поне един ефективно, та да им секне ентусиазма да крадат.

Анонимен
Анонимен
21 март 2019 13:36
Гост

Е, смеят ли фирмите да обжалват решението. Нали после ще видят обществена поръчка през крив макарон.

Анонимен
Анонимен
21 март 2019 13:28
Гост

Този явно не е за такъв пост. Що не ходи да се занимава с футбол, вместо да притиска хората.