Премиерът Кирил Петков обяви, че би било пълно безобразие, ако прокуратурата е поискала информация за всички лица, които са влизали и излизали от Министерския съвет (МС).

По информация на „Лекс“ Софийската градска прокуратура (СГП) е изискала от Националната служба за охрана (НСО) записи от камерите за видеонаблюдение на всички входове и изходи на МС за периода от 23 февруари до 23 март.

Писмото е от прокурор Марина Ненкова и е адресирано до шефа на НСО Емил Тонев и в него се казва, че информацията е изискана във връзка с разследване по досъдебно производство и трябва да бъде предадена спешно.

„Не съм информиран за това, но ако се окаже вярно, ще е пълно безобразие. Министерски съвет е контактна точка за европрокуратурата. Ако се опитват да видят кой влиза и излиза от МС, за да видят кои са хората, които дават сигнали, това ще е поредният саботаж. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората, които подават сигнали“, коментира в Благоевград премиерът Петков.

Говорителят на СГП Десислава Петрова заяви пред „Лекс“, че не може нито да потвърди, нито да отрече за поисканата информация.

Периодът, за който прокуратурата е искала данни от НСО съвпада с посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристигна в София на 16 март и се срещна в МС с Кирил Петков.

На следващия ден пък МВР задържа за 24 часа лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на партията Севделина Арнаудова. След това стана ясно, че арестите са били по разследване за изнудване на Васил Божков от страна на Борисов, по което пък показания като свидетел в МС е дал премиерът Петков.

Впоследствие прокуратурата обяви за незаконни действията на МВР, тъй като разследванията на престъпления, извършени евентуално от членове на МС, трябва да се извършват от следователи. Така досъдебното производство беше поверено на екип от следователи, които разпитаха повторно Борисов, Горанов и Арнаудова.

Днес от градската прокуратура съобщиха, че на 4 април за повторен разпит е призован и Кирил Петков.

„Неговият първоначален разпит, проведен от разследващ полицай при Главна дирекция „Национална полиция“, явяващ се некомпетентен орган, е бил първото действие по разследването, с което е образувано досъдебното производство. С оглед на това, проведеният разпит от 17 март няма правна стойност и следва да бъде саниран“, заявиха от прокуратурата.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
02 април 2022 20:28
Гост

Това че Каскета е престъпник и не познава закона е ясно за всекиго. С хитрости тръгнал гешо, да бори хора с ум и сърце.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 април 2022 22:19
Гост

Добре, Кире! Току-що се нареди до Надежда Йорданова и квалификацията й за моралната отговорност пред обществото, която има ВСС. За хубаво или лошо, властта се упражнява по определени правила, а нравствените качества, макар и важни, са на второ място. Само не забравяй, че ти почна този конфликт с прокуратурата така безобразно. Политиката и войната са изкуство, а ти си уличен трубадур в крайпътен хан. Наздраве!

---
---
02 април 2022 15:34
Гост

Привет , тролче . Кирил Петков е прав . А на теб – наздраве по време на дежурство .

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 април 2022 16:24
Гост

Ех, „колегата“ от другия лагер се появи. Забаихте се, от колко време Ви чакам. Помислих, че са Ви спрели финансирането.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 22:53
Гост

Първо рев, че прокуратурата не работи, а сега направо ридане, че работи. Положението е: Внимавай какво си пожелаваш!

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 10:05
Гост

За съжаление работи избирателно. Вместо да гони истинските престъпници, тя се занимава с глупости.

---
---
02 април 2022 15:35
Гост

Нали не на това му казвате работа на прокуратурата ?

Николай
Николай
31 март 2022 18:30
Гост

С този им нелеп шеф прокуратурата не може да има авторитет.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 17:37
Гост

Интересно,а като бяха бити младежи по време на протестите дали прокуратурата прояви ентусиазъм да изиска веднага записите? Или записите яха изискани, след като властта се смени?

Още по-интересно-за какво и е на прокуратурата записи, като тя не вярва на очите си. Имам предвид случаят самоскъсаният пагон- самоскъсването заснето на видео, но не прокуратурата прати на съд набедените невинни граждани.

Чавдар
Чавдар
31 март 2022 18:31
Гост

Именно за това е прикриватура.

777
777
31 март 2022 22:32
Гост

Невинни граждани,които минавайки покрай 01 РПУ,счупиха чистачките на полицейския автомобил……cncfh

Павлин
Павлин
31 март 2022 17:20
Гост

Каквито и нескопосани внушения да се опитва да прави Кирил Петков, явно се притеснява от нещо, при все че МС е публично място. Но от какво? Били направили МС „контактна точка“. Е, и? Всеки, влизащ в МС, ли подава сигнали? Сигнали само лично ли се приемат? Ако седна до входа на МС да наблюдавам кой влиза, някой ще дойде да ме изгони ли? Някой не знае какво да си измисля, за да изкарва Прокуратурата „черна“, когато самият той бе обявен от най-висшата съдебна инстанция за документен измамник. Моето предположение е, че записите са необходими за разсейване на лъжите, че Асен… Покажи целия коментар »

---
---
02 април 2022 15:37
Гост

Привет , тролче !

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 17:12
Гост

И новите и старите ни вкарват от „скандал“ в „скандал“, а беднотията и мизерията, като изкл.депутатските, магистратските и министерските заплати се задълбочава!

---
---
02 април 2022 15:47
Гост

Това за новите го пишете , за да забравим какво са правили старите , нали ? За да няма бедност – трябва да има справедливост . А това включва прокуратурата да си върши работата , което тя не прави . На това му се казва и специална и превантивна дейност , а не пресконференции и публикуване на точки на несъгласие .

Тъп, по-тъп, каскет.
Тъп, по-тъп, каскет.
31 март 2022 16:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ще видим
Ще видим
31 март 2022 19:41
Гост

Подценявате го Каскета и това ще ви изиграе лоша шега! Вече ви е скроил шапка, както той си знае, та не знам кой е по-прост!

---
---
02 април 2022 15:42
Гост

Мисля , че той се надценява , а и Вие него . Гъне се в момента каскета . Пуска мисирките – заместници и подчинени да пишат , възразяват и изпълняват последни негови указания , а иначе ако не предсрочно – пътник е . Жалко , че Да – България казаха „хоп“ преди да скочат и това създаде известна надежда и нетърпение . Но няма вечни . И Гешев няма да е .

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 16:03
Гост

Аз мислех, че никой не е над закона? Законът доста ясно е посочил какво и от кого може да изисква прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 16:11
Гост

То бяха чували, кюлчета, чекмеджета, джуджета… ама вместо да разследва престъпленията прокурватурата разследва кой подава сигналите… срам

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 16:21
Гост

Да, определено доскорошните управляващи са над закона, ако се съди по действията на прокуратурата, която не ги разследва за престъпленията им и същевременно се чуди какво да си изсмуче от пръстите, за да се заяде за нещо с новите в поредния нескопосан опит да ги дискредитира

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:56
Гост

Прокуратурата може да иска всякаква информация във връзка със службата, и от всеки и този всеки е длъжен за мълчи и козирува.

Pi ar Sevi Boiko
Pi ar Sevi Boiko
31 март 2022 18:38
Гост

От съда не може за радост. По висящи дела точно прокурора козирува и се моли

---
---
02 април 2022 15:55
Гост

ДО : Pi ar Sevi Boiko . Усмихнахте ме , но сигурно практикувате в София за Ваша радост . Извън София за съжаление не е така . Но в София поне често чувам : “ не съм съгласен , ще се съдим“ , което значи , че има поне надежда и вяра , че ще бъде чут от Съда .

Лъжат като дърти каскети
Лъжат като дърти каскети
31 март 2022 15:48
Гост

Май ПРИКРИВАтурата търси кой лош човек пуска основателни сигнали за корупция срещу бившите управляващи, за да влезе в ролята на ПОРЪЧКОратура и да му скалъпи някакво обвинение и после да твърди, че той не е надежден свидетел като Божков.

адвокат от САК
адвокат от САК
31 март 2022 15:33
Гост

Няма никакво безобразие- може да има връзка с тази прясна новина- Спецакция в ДАНС заради съмнения за шпионаж
31 март 2022 15:14 дарикнюз Спецакция срещу агенти на българското контраразузнаване тече в сградата на Държавната агенция „Национална сигурност“ в София.По непотвърдена информация на NOVA разследването е срещу служители на ДАНС, уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи у нас. Очаква се коментар от прокуратурата и ДАНС.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:46
Гост

Ако това е вярно, то това ще е поредната олигофрения на Каскета от поредицата „Ловци на руски шпиони“

Самозабравихте се
Самозабравихте се
31 март 2022 15:13
Гост

Така ли? И Защо? Министерски съвет да не е частна собственост на Киро? Нещо притеснително ли има българският народ да знае кой и защо взлиза при изпълнителната власт???

Милена
Милена
31 март 2022 15:06
Гост

Смотана работа. Да.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:05
Гост

По-голяма глупост не бях чувал. И на какво основание се налага следене кой влиза и излиза? За компромати в полза на ГЕРБ преди следващи избори ли?

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:04
Гост

Безумие е, но няма да се спрат пред нищо за да дескридитират сегашните управляващи, за да има после партенки от страна на ГЕРБ, Коцето Ангелов и придворния шут Тома Биков.

Роберта
Роберта
31 март 2022 15:04
Гост

Ония 70 милиона какво ги направихме? Къде са отишли

Емилиева
Емилиева
31 март 2022 15:03
Гост

Нямам думи. Това е наглост.

Спаружен
Спаружен
31 март 2022 15:03
Гост

Защо не излезе Гешев и не каже,че няма да разследва персонално Борисов и цялата партия ГЕРБ и да се свърши? Да си каже, като мъж позицията.

Циклев
Циклев
31 март 2022 15:03
Гост

Да де, тя прокуратурата вижда повече нередности в сегашните управляващи, които управляват от 100 дни, но не и в бившите, които го правиха 12 години.

Трандофко
Трандофко
31 март 2022 15:02
Гост

Абе не ни занимавайте с войната на управляващите с ВСС и Прокуратура. Едните подават сигнали без доказателства, другите им правят сечено, защото защитават ГЕРБ. Това е.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:01
Гост

Безумие е да даваш сигнал на база гугъл сърч.

Анонимен
Анонимен
31 март 2022 15:01
Гост

Да, но тя иска да се заяжда