Квесторите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Елена Костадинчев и Станислав Лютов отиват на съд за безстопанственост, с която са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лева.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт срещу двамата вече е внесен в Софийския градски съд. Те са обвинени в умишлена безстопанственост в особено големи размери, която е и особено тежък случай, за което могат да бъдат осъдени на от 3 до 12 години затвор.

Квесторите поеха управлението на КТБ, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г. и останаха в банката до обявяването ѝ във фалит и назначаването на синдици.

Според обвинението Лютов и Костадинчев умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договора за индивидуални срочни депозити с привилегировани лихви и така сумите били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете. От това са настъпили и вредите за фонда, които са изчислени на 1 070 383,83 лева.

Прокуратурата твърди, че действията на квесторите са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, според който не се изплащат гарантираните размери на влоговете на тези, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия.

Лютов и Костадинчев остават на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – „Подписка“.

За евентуални престъпни действия на двамата квестори говореше още преди 3 години премиерът Бойко Борисов, който тогава каза, че Костадинчев и Лютов са преправили около 1000 договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат по 100 хил. евро от фонда. Сметката на Борисов беше дори, че фондът е бил ощетен със 100 млн. евро, но обвиненията срещу двамата са само за 9 преференциални депозита.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
tamos
tamos
16 юли 2021 7:49
Гост

Such a great post, this is very informative post. good job

Safedoom
Safedoom
07 април 2020 8:51
Гост

It is always good to get best duck hunting jackets for the best protection

Jose Wilson
Jose Wilson
19 февруари 2020 18:24
Гост

Наистина страхотна статия. Благодаря за споделянето на тази статия. Наскоро публикувах блога си. Freshhandyman Разгледайте моя блог и знайте повече за инструментите и триони.

JacobMason
JacobMason
17 декември 2018 22:28
Гост

Awesome post. Thanks for sharing. I have also a little discussion on . PPE is tools that may shield the consumer in opposition to well being or JustChainsaw security dangers at work. It may embrace gadgets similar to security helmets, gloves, eye safety, high-visibility clothes, security footwear, security harnesses and respiratory protecting tools.

Минко
Минко
17 декември 2018 12:00
Гост

От хиляда договора-обвинения само за 9 преференциални депозита. Кой знае колко още ще намалеят до края на делото.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2018 12:01
Гост

Чакай, има време. То още не е започнало. Краят му въобще не се вижда.

анонимен
анонимен
17 декември 2018 17:24
Гост

Като действат лежерно. Преди 3 години умало съмнения.

Минувач
Минувач
17 декември 2018 11:58
Гост

Омръзнало ми е да чета за това „на колко могат да бъдат осъдени“. Интересува ме окончателната присъда.

анонимен
анонимен
17 декември 2018 11:51
Гост

Това въобще не ме учудва. А милиардите, с които КТБ ощетиха клиентите си, които пиха по една студена вода…