Каталунската полиция Mossos d´Esquadra е потвърдила, че разследва премиера Бойко Борисов заради известния случай с луксозната къща в Барселона, която беше свързвана с него, покрай приписвана му връзка с бившата манекенка Борислава Йовчева. Темата беше отново повдигната с обширна статия днес в испанското издание „Периодико“, според което разследване за пране на пари стига до българския премиер.

„Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация“, са потвърдили от пресцентъра на полицията в Каталуния пред в. „Сега“.

Журналистическото разследване на „Периодико“ пък тръгва от сигнал на българската неправителствена организация БОЕЦ, подаден преди една година. Според публикацията става дума за международна схема за пране на пари, чрез която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – „Numin Invest SL“ и „Emma BGS SL“, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Парите към двете дружества идвали от физически лица извън Испания. В луксозната къща с басейн Йовчева живеела с 8-годишната си дъщеря, с баща си Георги и съпругата му. Според изданието Йовчева фигурира като единствен настойник на детето, без да е посочен друг родител.

Полицаи от звеното за икономически престъпления следили и снимали къщата и според тяхното определение става дума за “луксозно жилище с охрана и модерна система за наблюдение“ в квартал Esplugues de Llobregat в Барселона. Имотът бил купен през 2013 г. за 3 млн. евро и е на името на „Numin Invest SL“. Йовчева е администратор на фирмата от януари до юни 2013 г., а основен акционер е руският гражданин Александър Чаушев, който е бивш шеф на „Лукойл“ при Валентин Златев.

Според испанската полиция фирмата няма реална дейност и е създадена за “репатриране на капитал към трети страни“.

От „Периодико“ са опитали да получат коментар от Борисов, но той не е отговорил. Местната полиция пък проверявала данъчните декларации на премиера пред НАП, за да прецени дали той може да направи въпросните разходи със собствени приходи, а заключението било, че не е възможно. Приходите на Йовчева и баща ѝ също не били достатъчни, за да поддържат начина на живот, който водят.

Така полицията е решила да поиска специализираната прокуратура за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, кредитните карти, приходи от чекове и други банкови данни на Йовчева, баща ѝ и още петима.

Втората фирма на бившата манекенка „Emma BGS SL“ е собственик на луксозен магазин за дрехи в Барселона. Тази фирма е получила преводи от близо 2 300 000 евро от друго дружество със седалище в Кипър, собственост на Йордан Христов и Силвия Николова.

Разследващите установили още, че Йовчева се придвижва с бяло Porsche Macan за 70 000 евро, което също се водело на „Emma“. Според полицията разходът е в разрез с данните за загуби на магазина и фирмата, която е в състояние на фалит.

Премиерът Бойко Борисов коментира днес, че поредната атака за къщата в Барселона цели да му цапа името и да го разклати, като заподозря, че идва от президента Румен Радев и от Русия.

“За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Ходил съм последно като кмет преди 15 години. Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, които не съм виждал 10, 15, 20 години дори. Никоя служба, власт, полиция, не ме е потърсила, за да ме запита вярно ли е. Отнасям се с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие”, каза Борисов, намеквайки, че в новото разгласяване на случая има намеса от президента Радев и шествието на 19 февруари до паметника на Левски, което той предвождаше. По думите на Борисов, „децата на разузнавачите от ГРУ, които са сега и в европарламента го говореха всичко това преди една година“.

Преди година сигнал в прокуратурата за къщата в Барселона подаде евродепутатът Елена Йончева, която тогава беше водач на листата на БСП. Тя твърдеше, че къщата е на Борисов, а пътят на парите води до трима негови приближени – Иван Саздов, който е управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Борисов за кмет на София през 2005 г, братовчедът на премиера – Радослав Иванов и Йордан Христов, който е управител на „Спортни имоти Приморско“ АД“.

„Защо да отговарям на нещо, което дори и ТАСС, които веднага го препечатаха, пишат, че няма доказателства. Да, Саздов беше шеф на комсомола в Банкя, когато бях ученик. И като кажа така, значи: „А, познава се!“. С Христов съм играл тенис преди 15 години. Да, истина. Изведнъж да кажат: „А, значи истина е!“. Разбирам ги тези ченгеджийски номера. Пикът трябваше да бъде в сряда, само че нещо се объркаха, не стана или много рехави бяха и сега искаха да ме разклатят през нощта“, обясни Борисов днес.

За евентуално познанство с Борислава Йовчева обаче, премиерът подчерта, че такива въпроси не обсъжда.

„Аз не се занимавам с личния живот. На тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да започне да коментира кой, кого познава, защото стават бели. Още повече, че много хора си имат семейства след това, имат си съвсем друг живот“, каза Борисов.

За къщата в Барселона се заговори за пръв път през 2015 г., покрай скандала с изтеклите записи по случая „Яневагейт“. Тогава бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева каза, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 млн. евро.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
тикволог
тикволог
22 февруари 2020 6:36
Гост

Идва края на позорния период в българската история, който ще запомним като управлението на боко-тиквата.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
21 февруари 2020 19:04
Гост

Аз обаче, Барни Ръбъл, ще внеса предложение във ВСС да го уволнят,щото и той като Андон Миталов, уронва престижа на България

Веска
Веска
21 февруари 2020 16:17
Гост

Аз много по-малко пари щях да му взема – тая голяма златотърсачка , къщи , поршета , фирми . И съм по-млада , и съм по-хубава , и по-евтино вземам ! Може и по любов ;))

Даниел
Даниел
22 февруари 2020 18:25
Гост

Може , но може и да имат извънбрачна дъщеричка…

банкяр
банкяр
21 февруари 2020 16:08
Гост

Ради, явно не си покрил добре мангизите на братовчеда; явно ще те маризи както едно време.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 16:07
Гост

Аз пък бях останал с впечатление, че манекенките са от контингента на Митьо пищова.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
21 февруари 2020 18:44
Гост

Че тоя с какво е по-различен от Митьо Пищова – простак е като него, и бандит като другия Митьо (Очите)

поздрав за премиера!
поздрав за премиера!
21 февруари 2020 16:05
Гост
Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 15:56
Гост

Явно някой наистина върти ченгеджийски номера. Обаче не е изключено да го хванат.

ох, Банкя, ох кеф
ох, Банкя, ох кеф
21 февруари 2020 15:52
Гост

Борисов към директора на прокуратурата за борба с корупцията в Каталуня:

„Защо правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се рaзправя с вас? За някаква абсолютна глупост. Отиваш лично днес на Placa de Catalunya, Placa de Sant Jaume, Placa de la Vila de Gracia и, като едно време глашатаите, викаш по три пъти: „Няма да има разследване! Няма да има разследване! Няма да има разследване!”

Кирилов
Кирилов
21 февруари 2020 16:00
Гост

Ще се разправи, ама друг път. Това да не му е тук, където размахва пръст постоянно.

Баба Яга
Баба Яга
21 февруари 2020 15:50
Гост

Бойче, ами тя белята станала преди 8 години, бе чоджум!

Хахаха
Хахаха
21 февруари 2020 15:49
Гост

Поне е признал за момичето…по неговия си начин.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 15:47
Гост

Преди време Бойко беше казал, че дарява заплатата си. От какво тогава живее и то добре сравнявайки снимките му преди и сега

Simo
Simo
21 февруари 2020 15:58
Гост

Сигурно хапва филийки с мас. Или пържени картофи. Той нали беше казал, че сам си ги отглежда.

Икономист
Икономист
21 февруари 2020 15:46
Гост

Много солено му излязло на премиера, бе

Винету
Винету
21 февруари 2020 15:45
Гост

И аз познавах много хора, ама вече си имат семейства и не е хубаво да ги споменавам 🙂

ох, Банкя, ох кеф
ох, Банкя, ох кеф
21 февруари 2020 15:52
Гост

Пълен класик на простащината, а се измъква играейки го джентълмен. Можеш да извадиш момчето от Банкя, но Банкя от момчето – не…