Хората, поставени под карантина или в изолация през април, няма да могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно от предложените промени в закона за извънредното положение, които депутатите от правната комисия гласуваха на второ четене.

Според последното предложение на управляващите, направено между двете четения, поставените под карантина и изолираните болни ще гласуват с подвижни избирателни кутии. За целта обаче трябва да подадат заявление не по-късно от 3 дни преди изборния ден, който е на 4 април.

Това означава, че трябва да са поставени под карантина или да са с изолирани с установен коронавирус преди 1 април. Депутатът от БСП Филип Попов обърна внимание, че по този начин хората, които са се заразили два дни преди изборите няма да могат да гласуват, защото вече ще са изпуснали срока за подаване на заявление, но не получи отговор и предложението беше прието от комисията.

Между двете четения на законопроекта, депутатите разтовариха Централната избирателна комисия (ЦИК) от отговорността да определя здравните правила, по които да протече вотът. В проекта, който предстои да бъде гласуван и в пленарната зала, вече е записано, че противоепидемичните мерки за изборите ще бъдат определени от здравния министър и главния държавен здравен инспектор, а ЦИК ще организира вота, съобразно мерките.

Днес депутатите от правната комисия се погрижиха и за протичането на предизборните си кампании. Красимир Ципов от ГЕРБ се съгласи с предложението на Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали, където могат да присъстват повече хора, но като спазват дистанция и с до 30% от капацитета на залата.

„Иначе всяко събрание ще бъде концерт“, мотивира се Цонев.

Категорично против промените в закона се обяви Крум Зарков, като няколко пъти подчерта, че те трябва да бъдат направени в Изборния кодекс. Депутатът от БСП изтъкна, че сегашните изменения в закона за извънредното положение влизат в колизия и с Конституцията, и с Изборния кодекс. За пример Зарков посочи, че няма как членовете на секциите с подвижните кутии да са поне трима при спазване на ИК, както предлагат управляващите, при положение че кодексът предвижда поне петима.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 19:41
Гост

Оня гербав форумен трол на заплата АнонименАдвокат няма ли да се изкаже по въпроса, да близне хубаво Боко за прекрасната идея? Сега е момента да излезе от другите си „Аз“ и да се представи за начетен йорис по конституционно право, с лек уклон, че правото е на страната на герб.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 19:16
Гост

Еваси, герберастка диктатура ли се задава? Да очакваме минимум 2 милиона карантинирани към април? Случайно ли сега се заговори за нови щамове коронавирус, много по-заразни и опасни? Народе, защо спиш с блажена усмивка под натрапената ти маска? А?

Лозан
Лозан
28 януари 2021 15:18
Гост

Диктатурата си я има откакто Боко е захапал кокала.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 18:06
Гост

Карантина не означава ограничаване на права! Алооо, капацитетите от правната комисия в НС вземете и си попрочетете учебниците по конституционно право!

Stratiev
Stratiev
27 януари 2021 17:52
Гост

Измекярско решение и мишово такова

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 15:19
Гост

От измекяри какво друго да очакваш.

Златимир
Златимир
27 януари 2021 17:52
Гост

Скандално!

Емилиева
Емилиева
27 януари 2021 17:52
Гост

Който се заразил – се заразил. Да не се е заразявал демек. Ние ще се оправим и без него на вота.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 19:17
Гост

Ами да, ще нагласят нещата по герберастки, супер.

Kera
Kera
28 януари 2021 15:19
Гост

Otnowo rabotqt za sebe si.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 17:52
Гост

Конституционните ни права нарушавате, мръсници!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 17:51
Гост

Ама не бе то ако няма никой да гласува ще са най-доволни. Да се преизбират пожизнено

Анонимен
Анонимен
27 януари 2021 17:50
Гост

Това ли измислиха за 2 месеца мислене?

Емил
Емил
27 януари 2021 17:50
Гост

Първото ми мнение е, че това е ограничаване на човешките права. Конституционните такива.

Spiro
Spiro
27 януари 2021 17:50
Гост

Според мен това е скандлано.

Агов
Агов
27 януари 2021 17:49
Гост

така беше най-лесно