Кандидатите за европейски делегирани прокурори вече са 12, след като още петима магистрати се включиха в надпреварата. Те са прокурори от София и Пловдив и следователи.

Венцислав Фердинандов е с над 20 години стаж в прокуратурата. От юли миналата година е в Специализираната прокуратура, а преди това е работил в РП-Плевен.

В мотивационното си писмо той пише: „С годините развих у себе си умението за екипна работа, което преценявам като изключително важно в работата на прокурора, независимо в кой орган на Съдебната власт изпълнява той служебните си задължения. Екипността е онзи инструмент, чрез който се достига до пълноценно обследване и правилно разрешение на поставените служебни задачи. Изключително съм благодарен за развитието на това умение на всички колеги, с които съм работил през годините. Считам, че умението за работа в екип е едно от основните качества, с които трябва да разполага всеки, който работи в структурата на Европейската прокуратура, изводимо от нейните устройствени документи и публично прокламирани насоки на работа“.

Следващият кандидат е Дочо Дочев от Софийската градска прокуратура. Работи в съдебната система от 2006 г., а преди това е бил в Агенцията за държавни вземания.

Целият ми професионален път в прокуратурата до момента е изминал като икономически прокурор. Той ме отведе до много професионални успехи, но и до разочарования, от които смятам, че съм си взел съответните поуки. В професионален план, смятам, че е време да надградя всичко това, за което работя, откакто постъпих в прокуратурата. Опитът, натрупан при разследванията на дела за корупционни престъпления, данъчни престъпления, крупни присвоявания на средства, както и срещу различни длъжностни лица ми дава увереността, че при борбата с този вид престъпления, които са сред приоритетите и на Европейската прокуратура ще съм в състояние да постигна значими резултати“, пише Дочев в мотивационното си писмо.

В подбора ще участва и Димитър Беличев, обвинител в окръжната прокуратура в Пловдив. Той е в съдебната система от 2010 г., първо в Хасково, а от 2015 г. – в Пловдив. От юни 2019 г. до момента е командирован като национален експерт в ОЛАФ.

В мотивационното си писмо Беличев сочи: „Интересът ми към длъжността на Европейски делегиран прокурор е само отчасти продиктуван от моето образование и професионален опит. Особено се интересувам от работата на Европейски делегиран прокурор, тъй като Европейската прокуратура е призвана да се бори с престъпления, сериозно засягащи Европейския съюз, неговото нормално функциониране и финансови интереси. Вярвам, че притежавам необходимите воля и умения, за да продължа да защитавам интересите на Европейския съюз, Върховенството на Закона и да подпомогна за изграждането авторитета на Европейската прокуратура“.

Четвъртият кандидат е следователят от отдела към СГП Десислав Цанев. От малко над 15 години той работи като следовател. Преди това две години е бил адвокат.

Считам, че през годините на професионалната ми дейност съм развил необходимите умения и способности, които да надградя за успешно провеждане на разследване по дела от компетентността на Европейската прокуратура – да разследва, да извършва наказателно преследване и да предава на съд престъпления срещу бюджета на ЕС, като например измами (над 10 000 евро), корупция трансгранични измами с ДДС за над 10 млн. евро… Вярвам, че ще съумея успешно да приложа придобития ми опит на децентрализирано ниво на Европейската прокуратура“, казва Цанев.

В подбора ще участва и Станелия Караджова – следовател от спецпрокуратурата. Тя има над 28 години стаж като следовател.

Специализирала съм се в разследването на престъпления срещу финансовата и данъчната система, корупционни престъпления, пране на пари, престъпления по служба и др. Като следовател в Специализирана прокуратура от 8 март 2018 год. съм работила в икономическия и данъчен отдел на структурата, като, освен възложените ми досъдебни производства, съм разследвала и множество международни правни помощи по Европейски заповеди за разследване за престъпления, извършени срещу финансовата система на ЕС“, казва Станелия Караджова в мотивационното си писмо.

Срокът за подаване на документи изтича в понеделник, а местата за европейски делегирани прокурори са 10.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:16
Гост

­­Г­­о­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­м­­о­­­м­­и­ч­­­е­­т­­а­­­ ­­в­и­­ ­­о­ч­­а­к­в­­а­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?52455

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:11
Гост

Аз пък се питам кой от ПК, която ще ги подбира, знае в такава степен английски език, че ще оценява нивото на владеене на кандидатите. Представям си следната картина – застанали Дамянов, Стоев и Иванов със слушалки в ушите, за да им подсказва някой, а те повтарят – Кен лий, диби си абаут ю

бай Тръмп
бай Тръмп
15 януари 2021 18:31
Гост

Я виж каква беше комисията за подбор на европейски прокурор преди две години, пък прави си сметка каква ще е сега 🙂

RedHead
RedHead
15 януари 2021 18:05
Гост

Ами освен да изберат качествени хора, а не такива с връзки

Гергана Т
Гергана Т
15 януари 2021 18:04
Гост

За мен – странна позиция

Mavri
Mavri
15 януари 2021 17:59
Гост

И з какво е тая позиция

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 17:59
Гост

Очаквах по-голям наплив за тази сладка служба.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 17:58
Гост

О, 12 магистрати, които знаят английски? Браво.

Vergi
Vergi
15 януари 2021 17:58
Гост

Ще гняват евро пари

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 17:57
Гост

Ама какви са тези есета като автобиография от 80-те. Чета, а в ушите ми все едно звучи „произхождам от бедно работническо семейство“.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2021 18:06
Гост

Хаха ха И аз оставам с това впечатление.

Vergi
Vergi
15 януари 2021 17:57
Гост

Уапех на кандидатите

Olq
Olq
15 януари 2021 17:57
Гост

Има хора със завиден опит

Узунов
Узунов
15 януари 2021 17:56
Гост

Дано изберат качествени хора

Kan
Kan
15 януари 2021 17:55
Гост

Успех на кандидатите

123
123
15 януари 2021 17:55
Гост

Ееееех, оправихте корупцията в БГ и вече подхващате европейската.

Islo4
Islo4
15 януари 2021 17:54
Гост

Па много бе