Заради пандемията от коронаворус и извънредните мерки, които правителствата по цял свят са принудени да вземат, вицепрезидентът на Международната асоциация на съдиите и президент на Европейската асоциация на съдиите Хосе Матос отправи специално послание. „Лекс“ го публикува без редакторска намеса. 

 

„Това, което важи за всички други злини по света, важи и за чумата. Тя може да помогне на хората да се извисят.“

Албер Камю, „Чумата“

Ужасното време, в което живеем с пандемията на коронавирус, поставя тежко предизвикателство за онези, които работят в съдебната система. Разпространението в световен мащаб на кризата с COVID-19 ни изправи за пореден път пред неизменната крехкост на човечеството.

Международната асоциация на съдиите (IAJ) представлява асоциации от 92 държави от пет континента. Глобалният характер на нашата организация изисква от нас отново специално да припомним сериозните отговорности на съдиите във връзка с тази пандемия.

На структурно ниво прилагането на законите за извънредно положение, приети от националните органи, трябва да бъде внимателно контролирано от съдебната система. Тези извънредни решения ще се конфронтират с нормалните принципи на демократичното управление, правата на човека и върховенството на закона. Във всички страни, които решат да прилагат ограничения на конституционния ред, неизбежно ще се появи рискът от подкопаване на ролята на съдебната система.

Цената на свободата е вечна бдителност – известната фраза, приписвана на Томас Джеферсън, придоби в сегашния ни живот обновен смисъл.

Ето защо правителствата не трябва да се изкушават да възприемат настоящата криза като възможност да пренебрегнат основната роля на независимите съдилища като пазители на правата на човека и гражданските свободи.

Трябва също така ясно да се признае, че карантината, причинена от COVID-19, предизвика вредни последици за съдебната дейност. Във всички страни усилията за забавяне на разпространението на COVID-19 масово повлияха на функционирането на съдебната система. Повечето съдебни дела неизбежно се отлагат или ще се отлагат, ако въобще не са спрени.

Бангалорските принципи на съдийско поведение определят, че „съдиите трябва да приемат лични ограничения, които могат да се разглеждат като тежест за обикновения гражданин и трябва да го правят свободно и доброволно“. Такъв е настоящият случай и задължението на всеки съдия да служи на съгражданите си в духа на обществения дълг трябва да бъде прието с готовност. Каквото и да се случи, съдиите ще продължат да бъдат в услуга на всеки гражданин, когато трябва да се реши нуждата от прилагане на спешна мярка; винаги когато трябва да се постанови съдебен акт. Това е приложимо особено по отношение на въпроси, които засягат основни права или изискват защита на уязвими членове на нашите общности, особено – на по-възрастни хора, както и на жертвите на домашно насилие, например, които сега са подложени на голямо напрежение в условията на ограничения в семействата си, и на всички нуждаещи се като цяло.

Поетът Джон Дън беше писал: „Никой човек не е остров, затворен в себе си; всеки човек е парченце от сушата, частица от всичкото.“

Международната асоциация на съдиите, изцяло неполитическа организация, беше изградена върху основния стълб на солидарността както по отношение на съдиите, така и спрямо нашите съграждани.

Това е вярното послание за тревожните времена, в които живеем.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
01 април 2020 12:59
Гост

Всичко това покаа че либерланата демокрация е възфух пд налягане – свободен пазар, не знам си какво – магазините в САЩ, Италия, Англия,Франция – опразняха. В Русия,Китай, дори в изостанала България – не. Великата им медицина на западняците се проваля главоломно, а с маски и др. консумативи – зле, сами виждате. Накрая се оказа че се лекува с хинин, койъо (аналгин – хинин) произвеждахме в БГ преди 30 г. още,и то за стотинки. Милиарди щял да даде Самсунг за нов тип телевизори, милиарди се дават ежегодно за разни нови малоумни приложения на телефоните (като пуснеш естествен метан да премерят налягането… Покажи целия коментар »

Закон и ред
Закон и ред
01 април 2020 17:01
Гост

Много интересно – либерализмът е в криза , защото китайците пият кръв от кокошки и ядат прилепи алангле …. И кое точно да вземем от китайците , освен КОРОНА-ВИРУСЪТ КОЙТО ДОЙДЕ ОТ КИТАЙ , а не от Швеция ? Масовия терор ? Полицейската държава и следенето ? Цензурата ? Политическото преследване ? Липсата на свободна преса и на свобода на изразяване ? Тайните екзекуции /апропо някой да е чувал нещо за бившия шеф на Интерпол-китаец/ ? Аз съм живял в реалния социализъм на Бай Тошо и БЛАГОДАРЯ за китайските „придобивки“. Не съм чул китайците нито да са измислили ваксина срещу… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
01 април 2020 20:47
Гост

е, аз казах какво да вземе – не всичко, а това което върши работа- държавен сектор като backup на частния- ето напр. в Пловдив,където градския транспорт е частен, има вече проблем – обратно, тук си върви нормално…1астни сектор е на принципа: приходите за нас (фирмаджиите),разходите за вас (населението). Не става така- да си поемат сами риска. Що се отнася до Китай и Русия- здравеопазването е безплатно, и виждаме че за разлика от прехваления Запад се спавят точно с коронавируса, а на Запад няма място в бониците- не съм чул като Китай и Русия да построяват нови болници за 2-3 седмици,… Покажи целия коментар »

Закон и ред
Закон и ред
02 април 2020 19:47
Гост

Много неща НЯМА ДА ЧУЕШ за Китай и Русия , защото там има хора , които се грижат точно за това – да се чуват само хубави неща . Нарича се ПРОПАГАНДА. Аз съм живял в тоталитарна държава и там не се чуваха много неща – че умираха от ПТП повече от 1000 души на година , че е имало повече изнасилвания и убийства от днес и пр. Всичко беше прекрасно , въ вестниците имаше само хубави неща , а здравеопазването – безплатно . Е , дядо ми го умориха по бързата писта на 62 години от това безплатно здравеопазване… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
01 април 2020 20:54
Гост

A защо в Танзания – емигрирай в САЩ,Италия, Испания? Сега му е времето – храна бол по магазините, осблужване в болниците на “западно“ ниво, работа лесно за намиране – всички либерални екстри са налице

Бай Ганьо
Бай Ганьо
01 април 2020 21:14
Гост

Ето гледайте за САЩ – 40 млн. абсолютно бедни / бездомни – филма е на Дойче веле, не на лошите комунисти:

https://www.youtube.com/watch?v=JHDkALRz5Rk

Сиси
Сиси
01 април 2020 12:54
Гост

Това им е призванието. Те са длъжни да помагат на хората, независимо от обстоятелствата.

Иванов
Иванов
01 април 2020 12:30
Гост

За мен е нелепо да се смята, че това е причинено от организация и е с цел да се разруши икономиката на дадена страна. Все още хората смятат, че са по-велики от природата и че ако нещо с подобен мащаб се случва, то може да се случи само заради човек, не и заради природата. Самодоволство и надценяване на възможностите ни. Природата с една плюнка ни презими и май ще ни върне с години назад. И това ни се разминаваше доста дълго време. И дори и това е леко.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
01 април 2020 12:32
Гост

Да, много не знаят и го проспаха, но през лятото на 2012 година имаше мощно слънчево изригване,което за наш късмет се осъществи, както бе планирано от учените ни. То обаче се случи в обратната на земята посока. Ако се бе случило в посока земята, всички техники и машинки заминаваха на кино. И се връщахме от 21 ви век в 18ти. Но това бе проспано от света и мерки за това не се взеха. Никой реално не се стресна. Никой не се замисли, че живота ни НЕ може да е само пари!

Стоян
Стоян
01 април 2020 12:48
Гост

Сечи гори, убивай животни ей така за кеф, дупчи като луд земята, за да има нефт. Ееееееееееее, всичко си има граници.

марксист
марксист
01 април 2020 12:48
Гост

Напротив, дядо Маркс доста се беше замислил, та и дебела книга написа. Обаче бутнахме паметниците на брадатия, защото алчността и нетърпението на демократите-партийци да осребрят свободата взе връх. Бас държа, че ако този вирус се задържи половин година, познатия ни капитализъм ще изтече в канала на историята.

Унчев
Унчев
01 април 2020 12:28
Гост

Медицината и най-вече света ще трябва дълго да размишлява защо с всичките ни технологии и напреднала медицина, не можем вече месеци да се оправим с този вирус.

Диана
Диана
01 април 2020 12:49
Гост

Подобно беше положението и при свинскияя грип, но се справиха. Сега обаче нещо взимам да се отчайвам. Вижте в САЩ какво се случва.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
01 април 2020 12:28
Гост

съдиите трябва да приемат лични ограничения, които могат да се разглеждат като тежест за обикновения гражданин и трябва да го правят свободно и доброволно“

Та нима това не важи и не се прилага и то медиците, пожарникарите, военните, полицайте и всички на първа линия? Не е нужно нещо да е написано или прието някъде, като закон или наредба за да се случва. Хората са наясно, че трябва да жертват себе си за общото благо. Уви е така.

Писаревска
Писаревска
01 април 2020 12:26
Гост

Ето защо правителствата не трябва да се изкушават да възприемат настоящата криза като възможност да пренебрегнат основната роля на независимите съдилища като пазители на правата на човека и гражданските свободи. Ами вижте какво. Има такава опасност, но не мисля, че това ще се случи. Не мисля, че някое правителство иска да репресира гражданите си. Още по-малко в Европа или САЩ. В южна Америка може и да има такива. Не знам за там. Но като цяло надали тези мерки се вземат за да ни затворят у дома и да живеем в страх и да слушаме само това, което ни пускат по… Покажи целия коментар »

Десислава
Десислава
01 април 2020 12:24
Гост

Ами те хората са го казали, че „ти пожелавам да живееш в интересни времена“

Ристевски
Ристевски
01 април 2020 12:23
Гост

Да, така е. Това е вярното послание.

Христакиева
Христакиева
01 април 2020 12:23
Гост

Това, което не ни убива, ни прави по-силни. Нали така ? Това казва и той.

Били
Били
01 април 2020 12:51
Гост

Е, при корона вируса не е точно така. Всяко правило си има изключения.

наблюдател
наблюдател
01 април 2020 12:51
Гост

Това разбира се е относимо за преживелите вируса. Въпросът е дали ще имат силите да преживеят и времето на икономическия крах ?

Баикова
Баикова
01 април 2020 12:23
Гост

Но вижте какво – наистина този вирус ни дава шанс да се извисим, не само като хора, а и като технология.

Петя
Петя
01 април 2020 12:52
Гост

За технологиите-да. Ама иначе не съм съгласна.

Драндяци
Драндяци
01 април 2020 12:22
Гост

Ехаа. Тази снимка е като на филм за Илюминатите бре. Не е много героична. Иначе е добре, че искат да помагат.