БСП ще върне незабавно мандата за съставяне на правителство, който ще им бъде връчен от президента Румен Радев на 5 май. Това реши Националният съвет на левицата на заседание днес след продължили над три часа дебати по три варианта за реакция.

Първият бе именно връщане на мандата и честно обяснение пред хората защо това се прави – БСП няма подкрепа за промяна нито от избирателите, нито от новите партии в парламента.

Вторият вариант бе левицата да предложи надпартиен кабинет, който да е с по-кратък мандат, като приоритетите на левицата бяха очертани по-рано днес от лидера Корнелия Нинова – неподатливи на задкулисие хора, които да доразградят модела на ГЕРБ; антикризисни мерки в грижа за хората и бизнеса; същинска съдебна реформа, проведена от смели хора, както и визионери, които да осъществят промяна, а не подмяна.

Третият вариант беше БСП да вземе мандата с програма и партиен кабинет.

За последните два Нинова заяви на митинга по случай 1 май, че няма как да минат в Народното събрание. От една страна защото БСП не може да състави правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, а от друга има риск надпартият кабинет да бъде подкрепен от хората на Бойко Борисов.

След заседанието Корнелия Нинова обясни решението на Националния съвет с думите, че в сегашната ситуация е невъзможно да има правителство на БСП. Тя добави, че новите партии в парламента са показали незрялост, липса на диалог и желание да се търсят теми, които ги събират, а не разделят. „Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят.  В тази ситуация въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно„, каза Нинова.

По повод решението веднага да се върне мандатът, лидерката на БСП посочи, че няма как левицата да се бави, защото по този начин управлението на Бойко Борисов продължава.

Нямаше да е честно към българските граждани. Ние можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено, просто да си направим пиар, но вземането на мандат и губенето на време постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт“, каза Нинова. Заради Националният съвет е предпочел другият вариант – БСП да върне незабавно мандата, за да се даде шанс на държавния глава да поеме управлението на страната.

Преди два дни стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителството на третата политическа сила в парламента. Преди това ГЕРБ се опита да преговаря с другите партии за съставяне на кабинет, но понеже не получи подкрепа, върна мандата. А „Има такъв народ“ стори това в момента, в който го получи от държавния глава.

Връщането на третия мандат означава нови парламентарни избори. Румен Радев ще разпусне сегашното Народно събрание, ще назначи служебен кабинет и ще насрочи изборите, както гласи Конституцията. Вероятно те ще са на 11 юли, макар днес президентът да отказа да посочи конкретна дата.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Re:
Re:
03 май 2021 12:05
Гост

Вижда се края на герберастията на доказаните герберунгели на държавната хранилка! ОПГ ГЕРБ без власт е като риба без вода!

Пък вие пак плюйте по ИТН. Те управляваха последните две петилетки неизменно. Те настояваха за машини. Те, те, те са виновни са всичко. Същото е в съда. Не убиецът е виновен, а убития!

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 19:53
Гост

Чета, че разни гербери скачат срещу машинното гласуване. Та на тях искам да кажа – ами не гласувайте бе, като се плашите от машините 😊

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 22:13
Гост

Следващият път при машинното гласуване трябва да има и снимки- картинки на кандидатите. За да не стане грешка пък и така е в Индия. Нали ползваме челния опит!

анонимен
анонимен
01 май 2021 19:27
Гост

Другарки и другари, гръм да ви удари

wtf
wtf
01 май 2021 19:29
Гост

И слана да ви попари 🙂

анонимен
анонимен
01 май 2021 19:43
Гост

Сериозно, разпчарованието са ИТН, БСП нямаши ход, но СЛАВИ Т, може да се чете Т и като тъпото, прецака всичко. За половин година можеха и спеца да закрията и сума ти герберски безчинства да поправят

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 21:07
Гост

Можеха, но толкова си и могат. И пак ще гласуват за него

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 19:20
Гост

Е много ясно, че БСП ще върне мандата, няма да си вкарва автогол с производните на ГЕРБ в парламента- демократични Българии, Бабикяновци и прочие.

12345
12345
01 май 2021 19:22
Гост

А с кои да си „играе“ – с мафиотите от ГЕРБ и ДПС ли

Анонимен
Анонимен
03 май 2021 21:04
Гост

Е те ДПС са винаги в сянка. Но всички демократични отпадъци- ГЕРБ, Бабикяновци, демократичната България, всичко, що е дясно, е производно на т.нар. дясно пространство. С корени от СДС. Ако си богат и с десни убеждения, е разбираемо. Но ако си беден (както 90% от българското население) и си с денси убеждения, значи си мноооооого прост. В стил „Тази година ще работя още повече и за по-малко пари, за да може шефа да си купи още по-голяма къща, без да плаща данъци, които ще скрие.“.

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 18:40
Гост

Подозирам, че на тези избори ще е страшен хаос заради новите изборни правила

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 19:51
Гост

Ще ми е интересно как хората ще се справят с машинното, ще успеят ли да доставят машини навсякъде, ще имаме ли ЦИК и т.н.

Re:
Re:
03 май 2021 12:01
Гост

Бъди сигурен, че ще е по-добре от досегашното! Незаменими хора няма, както правилно отбеляза Баце под снежинките /без калинките/.

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 18:32
Гост

Не знам на какво се надяват, пак ще са най-много на трето място