Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла в съда иск за конфискуване на имущество на бизнесмена Евелин Банев-Брендо, който е окончателно осъден в три държави и се издирва с европейска заповед за арест.

Според информационната система на Софийския градски съд КПКОНПИ искът е внесе на 13 ноември и е за конфискация на активи на самия Брендо, на бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, брат му Симо Карайчев и фирмата на Добринова „Б.М.А. ТРЕЙДИНГ“ ЕООД, съобщи „Дневник“ като уточнява, че сума не е посочена.

Разследването срещу Брендо и роднините му започна през далечната 2007 г., а през 2009 г. делото влезе в съда. Според прокуратурата между 17 октомври 2002 г. и май 2005 г. Брендо и останалите са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към „Прайвът файнанс юниън“ АД, като „знаели или предполагали“, че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от държавното обвинение твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 – 2005 г.

През септември 2017 г. стана известно, че Брендо е осъден окончателно на 20 години затвор в Италия по обвинение за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин, припомня „Дневник“. Малко по-рано Банев бе осъден в Румъния на 10 години затвор за търговия с кокаин. А през април т.г. и българският Върховен касационен съд осъди Брендо на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик. Брендо обаче изчезна и до ден днешен се издирва.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 ноември 2018 9:59
Гост

Дреме му за имуществото. Той нали се покри с кеш пара.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2018 9:03
Гост

Кой го знае къде е сега с няколко операции, променен до неузнаваемост.

Енчо
Енчо
19 ноември 2018 8:37
Гост

Каквото и да направят с имуществото му, това няма да пимогне за справедлива присъда.