Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е поискал от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) становище за това дали трябва да скрие, или да публикува имената на децата, съпрузите и партньорите, посочени от магистратите в декларациите им за имущество и интереси. Едва след като го получи, ще публикува годишните декларации на съдиите, прокурорите и следователите.

Повод за питането е влезлият в сила на 25 май Общ регламент за защита на данните.

ИВСС води електронен регистър на декларациите за имущество и интереси на съдиите, прокурорите и следователите. В тях магистратите обявяват не само своето имущество, но това на своите съпрузи, на лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и на ненавършилите пълнолетие деца. Затова от инспектората са поискали КЗЛД да каже дали подлежат на публикуване имена, различни от тези на декларатора, както и в какъв вид – пълен или минимизиран.

Въпросът се отнася и до имената на други физически лица, които магистратът е посочил в декларацията си във връзка с наличие на частен интерес или пък такива, от които е взел или на които е предоставил заем.

Наскоро по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, КЗЛД вече даде тълкуване за това кои данни от декларациите на представителите на висшите етажи на властта следва да са публични. В становището се казва, че преди публикуването им от тях трябва да бъдат премахнати ЕГН, номер на документ за самоличност, адрес, подпис на декларатора, номера на банкови сметки и банкови карти. Що се отнася до данните на третите лица, от КЗЛД посочиха, че всеки на висша публична длъжност има възможност изрично да посочи, че не желае да бъде публикувана информация за имотите и доходите на лицето, с което е във фактическо съжителство.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неизвестен
неизвестен
23 юли 2018 15:28
Гост

Следва да бъдат заличени. Регламента важи за всички и не следва да се правоприлага по изгода, независимо дали са във връзка с публична личност, която трябва да подава каквато и да било декларация. Тук се касае за имущество, а не за роднински връзки.

Георги
Георги
23 юли 2018 15:15
Гост

Естествено, че трябва да се заличават. При тези постове, на които са, не бива да се огласяват семейни и роднински връзки, защото стават уязвими.

Агент 007
Агент 007
23 юли 2018 15:17
Гост

То пък нали никой не ги знае! Всеки, който се е поинтересувал си е извадил необходимата информация от декларациите през предните години.

Петеов
Петеов
23 юли 2018 15:09
Гост

А защо да не се публикуват поне имената. Какво толкова има да крият.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2018 15:07
Гост

Ще зашичат данните със сигурност. Нали са недосегаеми.