Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е публикувал имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд с личните ѝ данни – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурират и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете.

Според Закона за съдебната власт имуществените декларации на магистратите се публикуват на сайта на ИВСС, но с изричното условие, че това става „при спазване на изискванията за защита на личните данни“.

И още един факт – файлът с декларацията на съдия Тодорова е „кръстен“ „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“. Около обяд достъпът до декларациите бе преустановен.

„Лекс“ потърси за коментар Инспектората към ВСС. В специално становище до медиите от там заявиха, че е бил публикуван работният файл на декларацията на съдия Тодорова, а не окончателният вариант със заличените данни. От инспектората добавят, че след получаването на сигнал за незаличените данни, незабавно е бил спрян достъпът до регистъра с имуществените декларации на магистратите.

В съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета на Европа (GDPR) от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни предстои да бъдат уведомени Комисията за защита на личните данни и съдия Мирослава Тодорова, в законовите срокове“, уточняват от ИВСС. И добавят, че са взети всички мерки за установяване на причината за „допуснатия пропуск“ и се извършва проверка. В зависимост от нейните резултати, ще бъдат предприети и съответните действия, заключава ИВСС.

Декларацията на съдия Мирослава Тодорова. Личните данни са заличени от "Лекс".
Декларацията на съдия Мирослава Тодорова. Личните данни са заличени от „Лекс“.

Същевременно пък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска главният инспектор Теодора Точкова да бъде поканена и изслушана от Съдийската колегия на заседанието й във вторник по повод публикуваните лични данни на Мирослава Тодорова и семейството й.

Главният инспектор следва да изясни обстоятелствата по случая за допуснатото нарушение – неспазване на изискванията на Закона за личните данни спрямо магистрат, както и може ли да се търси тенденциозност в заглавието на файла с декларацията на съдия Мирослава Тодорова„, съобщиха от ВКС.

Справка на случайно подбрани имуществени декларации на други магистрати показа, че при тях проблем няма – личните данни са заличени, а файловете носят името на съответния съдия или прокурор.

За изтичането на личните данни на съдия Тодорова се разбира само два дни, след като Съдийската колегия с 8 на 2 гласа (против бяха само Цветинка Пашкунова и Олга Керелска) реши да понижи оценката ѝ от атестацията. Вместо определените от Комисията за атестирането и конкурсите 94 точки, СК на ВСС гласува 89. Предложението за намаляване на оценката от атестацията беше направено от Боян Новански. Мотивите за това бяха – „заради три дисциплинарни производства за забавени дела“.

По закон след изтичане на една година от „изтърпяване“ на наказанието, то се заличава, което е станало и с наложените на съдия Тодорова две наказания. Неотдавна пък Съдийската колегия не я наказа по друго дисциплинарно производство.

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
1984
1984
19 юли 2019 9:59
Гост

Личните данни на всички знайни и незнайни, сегашни и бъдещи опозиционери на статуквото вече са публични. Честито! Сега властта ще издевателства над нас както си иска. Добре дошли в дистопията България.

Виктор
Виктор
19 юли 2019 8:07
Гост

Не ми се вярва, че е случайно това действие! От 4000 декларации само една да оставят без заличени данни, това говори за умисъл!

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 17:42
Гост

Чао Точкова! Не ти казвам „довиждане“ защото не си за гледане. Че им клякаш пък и лягаш хубаво, ама по толкова глупав начин да се изложиш.

адвокат
адвокат
18 юли 2019 17:12
Гост

Това е за прокурор, ако имахме прокуратура, а не цацаратура!
Нарочно са огласили адреса и семейстовото й. Това е наказателен съдия, осъдила стотици престъпници. Направено е да се страхува за живота си и за живота на съпруга си и малолетното си дете! И докато се страхува да спре да критикува.

Огласили са дори името на детето й, бе хора! Инспектората и шефката му Теодора Точкова са престъпници за затвор!!! Гнусна мафия която е. готова да постави в опасност живота на дете само, за да си опази кочината и статуквото!

Тези трябва да бъдат незабавно уволнени! Незавно! Какви проверки, какви пет лева!

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 16:51
Гост

Тя също като Лозан Панов не пести критиките си за недъзите в съдебната система. Което е достойно за магистрат, защитаващ независимостта на съдебната система. Пеевските лайномети разбира се винаги намират за какво да я разкритикуват, докато такива, които са не за критика, ами за бой направо – като Владимира Янева, Петя Крънчева, Пепи Еврото и прочие подлоги на Цацаратурата – дори не им образуват дисциплинарки, камо ли да ги накажат за нещо.

Николай
Николай
18 юли 2019 15:53
Гост

Поредната свинщина в кочината…

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 15:42
Гост

И кому беше нужно това?
Тя винаги е в нарушение, а пък Инпектората вместо да и извади очите, ще и изпише вежди

Пич
Пич
18 юли 2019 15:39
Гост

Абе, много сте глупави от инспектората, зорлем правите Тодорова жертва и героиня и то по толкова тъп начин.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 15:33
Гост

В Булгаристан абсурдите са неизбежни.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 15:32
Гост

Напълно в унисон с дисциплинарките срещу нея. Аз на нейно място бих ги съдил.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 15:30
Гост

На Инспектората към ВСС колко ли време ще му трябва, за да изясни позицията си!