Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) отказа да съгласува проект на правителството за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, защото видя корупционен риск.

С него се предлагат три основни промени. Първата е, че с три години се увеличава пределната възраст за военна служба за военнослужещите. Втората е, че вече възрастта за приемане на военна служба се вдига на 40 години. Проблемът, за който съобщават от КПКОНПИ е в третото предложение. То е да се даде възможност за увеличаване с още три години на пределната възраст, след която работещите пенсионери в армията могат да останат на служба. В проекта е предвидено това да се случва, когато е „в интерес на службата“, а решението ще се взема от министъра на отбраната след мотивирано предложение по команден ред.

Точната формулировка на разпоредбата, която според КПКОНПИ създава риск от корупция е: „Пределната възраст за военна служба на военнослужещите по чл. 160, ал. 1, 2 и 3, които към датата на влизане в сила на този закон са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред“.

„В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба“, обясняват от комисията. И подчертават, че липсват ясно разписани критерии  – професионална квалификация, компетентност и др. „Освен общо посоченото изискване „в интерес на службата“, относно начина на определяне и подбор на лицата, по отношение на които се предоставя възможност за удължаване на пределната възраст за военна служба. Така се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си, въпреки упражненото право на пенсия. Според КПКОНПИ това представлява корупционен риск“, заявяват от комисията.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Българин
Българин
31 юли 2022 23:29
Гост

Знам как да се справите с корупцията в армията, но никой не ме пита. Зная как остават на служба пенсионерите военнослужещи и зная как да се справя с това но никой не ме търси. Зная как последните с двеста ще си оберат крушите но това ще боли най вече визшия команден състав, който по един или друг начин е минал между капките с протекции на този и онзи.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 17:28
Гост

Не пипайте свещените крави на държавна служба, които получават и пенсия при това.Нека не ги лишаваме от това удоволствие.Все пак са нашенци.Няма такава държава.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2020 0:56
Гост

Да, Слави беше прав. Жалко, че не регистрираха партията му.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 17:22
Гост

Не само третия критерий създава риск от корупция.Тя не е спирала никога.Така е във всички сфери на държавната служба – бруталност безкрай.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 17:18
Гост

Оляха се!Предлагам военната служба да стане пожизнена, та да не се прекъсва рахатлъка на тези нашенци, свещени крави. То се е видяло, че тази държава за младото поколение нехае.

анонимен
анонимен
23 януари 2020 15:58
Гост

Ех, започва да ми липсва Цацаров

подочул
подочул
23 януари 2020 15:59
Гост

Вярно ли е, че с Гешев са обтегнали отношенията

GGG
GGG
23 януари 2020 16:45
Гост

Да не прекаляваме

Анонимен
Анонимен
24 януари 2020 1:00
Гост

Казвах ви аз, че ще го търсим.

Чавдар
Чавдар
23 януари 2020 15:52
Гост

Ние нямаме армия. Или по скоро е пълна с пенсионери, а те решили да им удължат и времето. С право са ги отрязали.

Livorno
Livorno
23 януари 2020 17:00
Гост

Сменят мешките с торбички на Билла

Чавдар
Чавдар
24 януари 2020 1:01
Гост

Най-здравата торбичка. А и е обемиста при това.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:47
Гост

При военните винаги е съществувал субективизъм при вземане на решения.

Андреев
Андреев
23 януари 2020 15:48
Гост

То пък къде ли го няма. Ама те този път много нагло се опитаха да си оплетат кошницата.