Нидерландецът Йохан Стелингверф, който вече е обвиняем за две брутални изнасилвания на жени в София, няма да излезе от ареста, въпреки оплакванията му, че там е системно пребиван.

Това реши окончателно състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Емил Дечев и докладчик Величка Маринкова. Стелингверф беше задържан и обвинен през декември, че е изнасилил на Коледа 32-годишна жена. Градският съд обаче го пусна под домашен арест, но миналата седмица той отново беше арестуван и обвинен в още едно изнасилване – на жена от Унгария, с която се срещнал в София на 24 октомври.

Съдът беше категоричен днес, че събраните доказателства срещу Стелингверф за последното обвинение са достатъчни за началото на разследването. Освен това, съдът прие, че на свобода той може да се укрие или да извърши престъпление, защото вече е ползвал фалшива самоличност, а изнасилването, в което е обвинен, е извършено в дома му и домашен арест не би гарантирал, че няма да се повтори.

На днешното заседание в градския съд стана ясно, че Стелингверф е можел да бъде арестуван и месец преди инцидента на Коледа с пострадалата столичанка. Още на 27 ноември друга жертва от Унгария е подала жалба в полицията в Будапеща, че е изнасилена в София през октомври и българската полиция е била уведомена от колегите си по електронна поща. На МВР обаче отнело повече време превеждането от унгарски, а освен това Стелингверф се представил на първата си жертва като Йохан ван Дам от Дания. Едва след като бил арестуван заради жалба след последното изнасилване на жената на Коледа, полицаите сравнили снимките и установили, че става дума за същия човек.

Днес съдът прие, че доказателствата по делото са основно от показанията на пострадалата от Унгария, но уточни, че те са последователни, логични, детайлни и непротиворечиви. Жената е подала жалба в полицията месец след изнасилването на 24 октомври, защото през това време посещавала лекари, тъй като имала затруднения със зрението заради удар с юмрук в слепоочието от страна на Стелингверф.

Тя казва, че са се запознали в Будапеща, имали интимна връзка и след като той се установил в София, разговаряли през социалните мрежи и я поканил на гости. Днес прокуратурата представи и разпечатки от разговорите им в чата.

„Тя не крие, че доброволно се е срещнала тук с него и е дошла, за да продължат връзката си, но изрично е коментирала, че е против садистичния секс и насилието, както пък е настоявал той“, подчерта съдът. Въпреки това, при срещата им в квартирата му в София, се случило точно това.

Стелингверф е представен в чуждестранни медии като „Валиумния изнасилвач“, защото упоявал жертвите си. През 2010 г. той е осъден на 5 г. и 8 месеца затвор за две изнасилвания и едно сексуално посегателство, но е реабилитиран, а в момента е подсъдим в Малта за друго изнасилване на жена, с която също имали интимна връзка.

Пострадалата от Унгария обаче описва далеч по-страшни обстоятелства от упояванията с валиум или прекомерни количества алкохол. Освен заливането с „Узо“, за което тя говори, Стелингверф я рязал и щипал по гърдите, бил я с електрошокова палка и я ударил с юмрук в лицето.

Заради тези данни съдът подчерта, че има основания да му бъде повдигнато обвинение и за блудство, както и за изнасилване чрез използване на насилие, а не само с привеждане в безпомощно състояние.

Съдебният състав беше категоричен, че няма и мотив жената да лъже, тъй като е имала сантименти към Стелингверф и единствената логика да подаде жалба срещу него е да се е случило всичко, което описва.

От своя страна, адвокатите на чужденеца – Борислав Петков и Любомир Александров, твърдяха, че повторното му задържане дошло, след като се „разшумя медийно предишното производство“ и с него се целяло единствено да се поправи „грешката“ с оставянето му под домашен арест. Защитниците бяха категорични, че Стелингверф е имал интимна връзка с жената от Будапеща и всичко между тях се случвало доброволно.

„Сантиментална връзка с всичките ѝ екстри, но нищо повече“, обобщи Петков. Стелингверф пък отрече всички обвинения и опитваше да обясни на съда, че няма как, а и не иска да се укрива, като държеше да остане под домашен арест.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
24 януари 2020 0:30
Гост

И този бил преподавал в университет ?!
Има подобна случка и в БГ, и точно заради мълчание и бездействие ескалира.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
23 януари 2020 15:55
Гост

Да създаде едно затрворническо/арестантско сдружение със съдействието на БХК, че му се нарушават правата в ареста и ето ви новия герой ала Джок Полфрийман. Тука е така. Фундаментални са тия права, я.

анонимен
анонимен
23 януари 2020 14:03
Гост

Доброволно ли? Как може да твърдиш, че е доброволно всичко онова, което описват жените. Безобразие

анонимен
анонимен
23 януари 2020 14:02
Гост

Гледах репортаж по бТВ за този. Впечатляващо е как се е измъкнал от властите в Малта, Испания и Полша, където имали същите сигнали, но не успели да съберат достатъчно доказателства.

ала бала
ала бала
23 януари 2020 16:52
Гост

Измъкнал се е,ама нашите са най-добрите,и измъкване нема – даже,ако го оправдаят там, тук ще му измислят за компенсация – казаното между другото, не че го защитавам

недоумяващ
недоумяващ
23 януари 2020 14:01
Гост

Очевидно е, че второто обвинение и искане за арест е поправка на грешката на предходния състав да го задържи. Става дума за изнасилване. Не мога да проумея с какви очи и с какъв акъл го пуснаха под домашен арест. Може и да е също толкова тежка мярка, но за това престъпление не ти трябва да излизаш от къщи, за да го направиш. Ами момичето? То какво да каже. Нямам думи

анонимен
анонимен
23 януари 2020 13:57
Гост

Ега ти у..да. Как можаха да го пуснат първия път.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 13:36
Гост

Там му е мястото. Въобще не бива да излиза. Иначе може да го търсят после извън България. Е, освен в Малта, разбира се.

Валентин
Валентин
23 януари 2020 13:34
Гост

Много ми е интересно какво разбира Петков под „сантиментална връзка с всичките ѝ екстри“. Заливането с алкохол също ли е екстра?

Кристина
Кристина
23 януари 2020 13:59
Гост

Явно за него всичко, което е извън общоприетото, е екстра. Но да кажеш ти, че това е сантиментална връзка с всичките й екстри е ужасяващо. Как го е изрекъл изобщо

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 13:30
Гост

Този пък го били били. Добре, че само с това се е разминал.

Петров
Петров
23 януари 2020 13:31
Гост

Не е смешно. Може и да ни съди в Страсбург за унизително отношение. И току виж спечелил. Няма да е първият такъв случай.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 13:29
Гост

МВР се затруднило при превеждането от унгарски? Да се бяха обърнали към фирма за преводи и легализации.