Изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС) чука на вратата.

На 10 август започна да тече срокът за откриване на процедура за избор на „наследник“ на Лозан Панов. Според Закона за съдебната власт тя се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди края на мандата на настоящия шеф на съда.

Панов встъпи в длъжност като председател на ВКС на 10 февруари 2015 г. Това означава, че между 10 август и 10 октомври Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да открие процедурата за избор.

ВСС вече работи по хронограмата, в която подробно ще бъдат разписани сроковете във връзка с избора, каза за „Лекс“ представляващият съвета Боян Магдалинчев. „Когато бъде готова, хронограмата първо ще бъде обсъдена на заседание на Съдийската колегия, след което и от Пленума на ВСС“, поясни той. Боян Магдалинчев не се ангажира с конкретни срокове, но беше категоричен, че съветът ще спази крайния – 10 октомври, за начало на процедурата.

Съдийската колегия „ще открие“ новия сезон на 21 септември, а Пленумът – на 23 септември. Дотогава не се очаква хронограмата да бъде готова. Боян Магдалинчев предположи, че по-скоро това ще стане на някое от следващите заседания. Той напомни, че има възможност и за свикването на извънредни.

По закон в четири поредни заседания след това, на което е открита процедурата, се правят предложения. Право да номинират кандидати имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на ВКС и министърът на правосъдието.

Освен общото изискване за наличието на 12 години юридически стаж, към кандидатите за председатели на ВКС и ВАС и за главен прокурор има и специфични такива, заложени в чл. 170, ал. 5 от ЗСВ: да притежават способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности; изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и с принос за утвърждаването на правовата държава; да притежава развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

Поне 17 гласа са необходими за избор на председател на ВКС. В момента ВСС работи в непълнен състав – липсват трима от 25-имата членове. През октомври обаче предстои избор на двама членове на Съдийската колегия.

От месеци няколко имена на потенциални кандидати се „въртят“ из съдийските среди. Първото беше това на съдията от ВКС и бивш член на съвета Красимир Шекерджиев. Самият той обаче преди няколко месеца заяви, че не се стреми към никакви постове.

Сред обсъжданите имена са и на зам.-шефа на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова, както и на съдия Лада Паунова. От няколко месеца като евентуален кандидат е спряган и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
16 септември 2021 15:24
Гост

В кое поделение г-н Панов отслужи задължителната за неговия набор наборна военна служба? Нямам съмнение,че е служил, правилата са еднакви за всички, и беше задължително-затова любезно питам кога и къде. Питам, защото дори и на възраст 50 г мен ме търсиха неотдавна военните за връчване на съответна заповед по закона за резерва за назначение при оповестяване. Оказва се,че дори и след пенсионирането ми ще ме търсят-63г е пределната възраст за служба в резерва на офицерите, а за войниците -55 г(ами да го променят депутатите, и възрастта да е нормална до 40 г!, а не военните окръжия днес да търсят дядовци… Покажи целия коментар »

Соня
Соня
17 септември 2021 19:49
Гост

В същото поделение, в което и Филчев! 😂😂😂

Анонимен
Анонимен
17 септември 2021 21:03
Гост

И това какво значение има за въртенето на земята?

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
16 септември 2021 14:14
Гост

Пази Боже, Чолаков и Шеки! Значи за това Шеки лижеше г-то на Чолака във ВСС и му играеши по свирката, а и заради жена си разбира се. Ако пък Чолаков го изберат ще стане като във ВАС- само далавери и пълно послушание, а във ВАС ефрейтор Гайдов ще приеме щафетата. Номенклатура до номенклатура. Дано е някоя от посочените дами от ВКС, защото иначе срам и позор.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 14:58
Гост

ВСС назначи за председател на СГС лице, което няма българско гражданство, а ръководеният от Чолаков ВАС отказа да изследва гражданството и потвърди назначението му. Толкова за пионките на мафията и задкулисието в съдебната ни система.

Asen
Asen
16 септември 2021 12:40
Гост

Жалко. Този човек е прекрасен колега и отличен ръководител.

Шрек
Шрек
16 септември 2021 12:31
Гост

Не виждам Гешев да блести свисока професионална компетентност.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 11:41
Гост

Последен шанс за задкулисието да си избере кукла на конци на ръководен пост в съдебната ни система. Дано има правни механизми за противодействие на това, преди този най-позорен ВСС да бъде разпуснат.

Anonimen
Anonimen
16 септември 2021 12:37
Гост

Не напразно Панов им е в постоянна опозиция.

Театър за наивници.
Театър за наивници.
16 септември 2021 11:33
Гост

Магдалинчев и свинските черва от ВСС щели да избират председател на ВКС! Смях! Нищо няма да избират, просто ще официализират пионката на Доган, която ще партнират на Гешев и Чолаков в пазенето на мафията и изпълнението на поръчките!

Johan
Johan
16 септември 2021 11:09
Гост

Кажете честно вълнувате ли се ?

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 11:09
Гост

А тотална реформа на съдебната система кога?

Рики
Рики
16 септември 2021 12:42
Гост

След тази на съдебната карта. В необозримо бъдеще по всяка вероятност.

Asparuhov
Asparuhov
16 септември 2021 11:09
Гост

И това ли ни дойде до главите. Не стига всичко друго.

Джеронимото
Джеронимото
16 септември 2021 11:09
Гост

Следя с интерес темата.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 11:08
Гост

Поне 17 гласа са необходими за избор на председател на ВКС. В момента ВСС работи в непълнен състав – липсват трима от 25-имата членове.

Потенциал за драми.

Сълза и смях
Сълза и смях
16 септември 2021 12:45
Гост

Ще има със сигурност.

Авигел
Авигел
16 септември 2021 11:08
Гост

Любопитно ще е в тези турболентни времена кой ще стане шеф на съда.

Заки
Заки
16 септември 2021 12:47
Гост

Само дано да не е Чолаков. Иначе ще има още седем години в Тибет.

Мечински
Мечински
16 септември 2021 11:08
Гост

Интересно ще бъде и там. Ще станат циркове, сигурен съм.

NoNameOff
NoNameOff
16 септември 2021 11:07
Гост

Какво и да ми говорят и каквото и мнение да има в обществото – за мен Лозан Панов се справяше добре на позицията си. Да, в някаква степен доста сгафи с рап-чалга клипа в съда, но не смятам, че е пълна издънка.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 11:45
Гост

Лозан Панов беше единствения човек на ръководен пост в съдебната ни система, който се противопоставяше на мафията в нея. Само да припомним как играещия по свирката на Доган сарай ВСС избра за председател на СГС лице без българско гражданство, а след това ръководения от друга пионка ВАС отказа да изследва въпроса за гражданството му и потвърди избора му! Дано наследникът на Панов има същата активна позиция срещу мафията и задкулисието!

Мищо
Мищо
16 септември 2021 12:51
Гост

Явно не сте сред хората, които той изхвърли от съда и то съвсем неоснователно когато дойде като председател.

Беноа
Беноа
16 септември 2021 11:06
Гост

Чакаме кандидатите

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 11:06
Гост

Преди две години Народното събрание трябваше да открие процедура за инспектори към Инспектората на ВСС и след това и на Главния инспектор. Но правовата държава още е мираж…

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 11:05
Гост

А викате време си е