Главният прокурор Иван Гешев беше попитан днес дали има намерение да „влезе в политиката“, за да опита да промени нещо заради увеличаващата се престъпност и войната между институциите. Това се случи на пресконференция след семинар за противодействието на интернет престъпността и прането на пари, организиран от фондация „Ханс Зайдел”.

„Как да ви кажа дали ще вляза в политиката като съм главен прокурор. Нямам право по Конституция да коментирам този въпрос. Само ще кажа, че за съжаление нищо не може да се промени без политика. Можеш да си удряш главата в стената“, каза главният прокурор и припомни как се случи закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

По думите му, всички са обяснявали, че може и да не е правилно закриването им, но решението било политическо, а някои можело и да са взели „бонбони“ за него. Той за пореден път подчерта, че сега прокуратурите в страната няма как да работят като специализираната, защото в отделните градове „всички се познават“.

„Не, че беше безгрешна Специализираната прокуратура, не, че нямаше проблеми и за какво да бъде обвинявана… Обаче разваляме сравнително най-доброто работещо нещо и се връщаме към неработещо“, каза Гешев и подчерта, че в момента няма дела за трафик и разпространение на наркотици.

„Това беше политическа екзекуция, която показа: Като работите, ще ви се случи това, може да бъде изселени в цяла България“, добави главният прокурор.

Той отново подчерта липсата на взаимодействие между институциите, като в последната година се обсъжда основно напрежението между МВР и прокуратурата. Гешев описа процеса като кола на която ѝ вървят предните гуми, а задните не искат. По подобен начин той описа и законодателната реформа.

„Законодателната реформа е една луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт на двигателя – да, трябва съдебна реформа, но не това, което твърдят. Колата е с много хубаво купе и много хубави гуми. Някакви хора казват – проблемът е в гумите, защото искат да продадат гумите. И собственикът, който не разбира, сменя гумите с по-евтини, а колата пак не върви. А този, който взема гумите, ги продава. Това е съдебната реформа“, заключи главният прокурор.

На въпрос дали допуска, че може да се превърне в заложник за съставяне на следващо правителство, главният прокурор отговори, че не вярва да е така, защото няма основание за неговото отстраняване.

“ Ако това е вярно, би било смешно и тъжно. Явно е, че няма основания за отстраняването ми, защото единствената процедура, която е в съответствие със закона, е Велико народно събрание и промени в Конституцията“, каза Гешев.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
09 октомври 2022 16:12
Гост

Прав е Гешев, че специализираната прокуратура и специализираният съд имаха превантивна функция за престъпниците. И кой имаше интерес да ги закрият? Отговорът е ясен – олигарсите и техните адвокати-политици: адв. Христо Иванов, адв. Надежда Йорданова, адв. Атанас Славов, адв. Ина Лулчева, адв. Татяна Дончева, адв. Атанас Атанасов, адв. Николай Хаджигенов, адв. Лена Бориславова и адвокатите-депутати от ПП, ДБ, БСПи ИТН, които са виждали разследвания и съдебни процеси само по телевизията. Жалко картинка и некомпетентност.

Бреййй!!
Бреййй!!
07 октомври 2022 20:51
Гост

Пак е гледал филма „Новият политик“! Оправи прокуратурата, сега и политиката щял да оправя!?! Само, че не му стиска, защото ако се яви на истински избори, не като нагласения от Герб и ДПС негов, а като политик, така ще катастрофира, че на Чалгаджията 3% ще му бъдат недостижими! Ако има малко багаж, ще си наляга парцалките, няма да се обажда много и може и да си изкара мандата! Но той е „голям“ мъж и не си трае! Ще поживеем, ще се посмеем, то времето лети!

Съдия
Съдия
07 октомври 2022 19:04
Гост

Нещо спряха демократите да му искат оставката, което ме навежда на мисълта, че от СРС-тата е изскочил голям заек

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2022 16:08
Гост

Изреченото от Каскета ми звучи досущ като излязло от устата на Божинката. Той също е заслужил полуидиот, така че е редно и за него да започнат да правят поредица мемета.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2022 15:22
Гост

Единствено Кирил Петков може да се сравнява с Божинката и даже е едни гърди напред.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2022 18:58
Гост

Кирил Петков с това образование може да се сравнява с други интелектуалци на неговото ниво. Божинката може да се сравнява само с Тиквата, Каскета и други подобни селяни и байганьовци.

Старата школа
Старата школа
07 октомври 2022 15:25
Гост

Аз помня през 90-те години, е, тогава бях съвсем млад юрист, току-що изкарал задължителния едногодишен (по наше време) стаж и взел правоспособност, как тогавашните „интелектуалци“ се бяха съсредоточили САМО в изработването на Новата Конституция, която накрая се усетиха, че е никаква и нищо Конституция, та бяха оставили всичко друго. В смутните и сиви времена на 90-те, където всичко тепърва започваше да се гради по американски модел, незабелязано, особено в Съдебната система, някои хора се възползваха от ОТВОРЕНАТА ВРАТИЧКА и се вкопчиха като съдии и прокурори. Масово адвокати се възползваха и ставаха съдии и прокурори от нищото. Понеже все още нямаше… Покажи целия коментар »

Каскет
Каскет
07 октомври 2022 15:09
Гост

Давайте да закриваме всичко ако спеца е бил „сравнително най-доброто работещо нещо“…

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2022 14:00
Гост

Има една приказка за едно момче на име Пинокио, чийто нос… знаете нататък. Та, за спецпрокуратурата Гешев говори на ангро, описва едни апокалиптични картини, държи се така, все едно са му взели любимото играчка, а то май наистина е така, защото за мен нямаше по-поръчкова прокуратура от специализираната. А всъщност нещата не стоят така, както ги говори Гешев. Колко кандидати за шефове на прокуратури казват, че по места нямат проблеми с МВР и работят добре – много. Разногласията са на централно ниво, не на местно. И не мога да спра да се питам – защо толкова подценяват прокурорите в страната,… Покажи целия коментар »

прокурор
прокурор
07 октомври 2022 14:55
Гост

Как пък не чух кои са неправилно обвинените, т.е. „поръчаните“ и кои е следвало да бъдат обвинените? Защото ако си мислите, че сега някой в Градския съд се е хвърлил да ги гледа тези дела, сериозно се лъжете. Правят някакви събрания, разправят се, с идеята да се отърват от делата, ако можело в друг град да ги гледат, ако можело съдията, който е дошъл от спеца , ако може да се върне на прокуратурата. До една година ще са ги забатачили по стара традиция на СГС, обзалагам се на Черно Джони …

адвокат от прованса
адвокат от прованса
07 октомври 2022 15:07
Гост

Не си разбрал правилно- не че в провинцията няма качествени професионалисти, но в малкото градче много трудно се организира и разследване и осъждане по тежко дело. Нито ги искам, нито са ми необходими за кариерно израстване делата на спеца. Да си ги гледа Градския съд.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
07 октомври 2022 13:59
Гост

Моя приятелка е прокурор в едно провинциално градче, забутано по сегашните разбирания. Говорихме си какво е да ставаш рано за работа, тя ми вика- а, пф, по-рано от 15 ч не ходя на работа. Викам, що така?! Ами казва, административния ръководител предварително си избира на кого да разпредели дадена преписка и казва на съответния колега да е налице в същия ден. Ако ми каже, че е мой ред, тогава в 9 ще отида. Така процедират те

Корадо
Корадо
07 октомври 2022 14:48
Гост

Когато си измисляте небивалици, направете си труда поне да са що годе достоверни. Това, което твърдите, че ви е казала вашата приятелка-прокурор е невъзможно, поради простата причина, че разпределението на преписките и делата в прокуратурата, както и в съда не се прави от административните ръководители, а от компютърна система и на принципа на случайния подбор.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2022 15:09
Гост

Небивалица е това за отиването в 9ч. За другото логиката е следната. Разпределението се прави от административния ръководител в окръжния град. В малките градове са ТО и не разпределят преписки. Обикновено преписките за деня се събират докъм 2 ч. и се носят на шефа за разпределение в 2,30 – 3,00. Така че наистина въпросната колежка няма какво да прави преди 15,00ч. на работа, ако не е дежурна и няма заседания.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
07 октомври 2022 15:14
Гост

Еми, да, има УЖ система за случайно разпределение, но явно при тях нещо……Но какво пък, кой ги знае еди-къде си в забутаното градче:))))!

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
07 октомври 2022 13:53
Гост

“В политиката е истината, гледайте кат завършите да се уредите като депутати и министри, там ще можете да пипате цялата държава, да ковете и предлагате каквито искате закони, да тормозите и враговете си, учете се от Георги Близнашки, който бе служебен премиер и е видял много!”

Q$Q
Q$Q
07 октомври 2022 13:51
Гост

Айде да обясни Гешев как окръжен прокурор обяснява, че не може да е наблюдаващ по дело срещу Гошо Мутрата, щото децата им са в едно училище.

Джанго
Джанго
07 октомври 2022 13:52
Гост

И още едно питане от мен: A на софийските мутри и спецпрокурори, не им ли се засичаха децата?

адвокат от прованса
адвокат от прованса
07 октомври 2022 15:03
Гост

Докато беше спецсъда, в окръжните градчета настъпваше страшна драма, ако се прави спецакция на Специализираната, защото мярката ти гледа съдия, който нито го знаеш, нито имаш възможност да стигнеш до него, нито можеш да установиш роднинските му връзки в рамките на 24 часа . А и истината беше , че тези от спеца бяха безкомпромисни, доводът,че не си осъждан, който в провинцията винаги минава за по лека мярка там много не беше приоритет. така, че не ми ги разправяй за познанствата и приятелствата. Не че и там ги няма , но много по ограничени.

адвокат
адвокат
07 октомври 2022 14:57
Гост

E, това Христо Иванов да ти го обясни, който твърдеше че местните прокурорски структури имат пълния капацитет да се справят с организираната престъпност, която от жълтите павета в София така му е изглеждала.

Тити
Тити
08 октомври 2022 3:18
Гост

Надали. Не му стиска.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2022 13:50
Гост

Гешев хем казва, че няма право да коментира, хем после коментира политическата криза. Всъщност от началото на манадата си не е спрял да прави само политически изказвания, няма нито едно професионално, познайте защо

123
123
07 октомври 2022 13:50
Гост

Ама той много е отслабнал! На следващата пресконференци да го питат как, поне ще е полезно за българските граждани.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2022 16:06
Гост

Отслабнал е… умствено

Глупости без край.....
Глупости без край.....
07 октомври 2022 13:40
Гост

Този пак е демонстрирал „мислене“!

Дичо
Дичо
07 октомври 2022 13:26
Гост

Поредните глупости на Гешев.

Lozan
Lozan
07 октомври 2022 13:25
Гост

Е, как тази поръчкова прокуратура ще е най-доброто работещо нещо!

Anonimen
Anonimen
07 октомври 2022 13:23
Гост

Не може милият да преглътне закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Кики
Кики
07 октомври 2022 13:21
Гост

Е, само той ни липсва в политиката.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2022 13:16
Гост

Гешев изглежда е единственият, който разбира, че начинът да бъде премахнат е с Велико народно събрание и промени в Конституцията. Въпросът е защо всички „съдебни реформатори“ на пръв поглед не разбират това. Или по-скоро – защо този вариант не ги устройва. Аз лично бих подкрепил Гешев, ако ще работи по собственото си отстраняване и премахването на фигурата главен прокурор като цяло.

Рики
Рики
07 октомври 2022 13:22
Гост

Надали ще работи по собственото си отстраняване. 🙂