Нямаме проблем с разделението, а с взаимодействието и контрола между властите. Следва да се изграждат мостове, а не стени. Много хора, може би партии, са забравили девиза на Народното събрание.

Така кандидатът за главен прокурор Иван Гешев отговори на един от двата въпроса, които му поставиха днес членовете на Комисията по професионална етика на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Те приеха, че той притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран за главен прокурор (пълния текст на доклада виж тук). Ден по-рано Комисията по атестирането и конкурсите излезе с положително становище и за професионалните му качества (нейния доклад виж тук).

Преди да гласуват становището си членовете на комисията попитаха Гешев за интервюто му пред БНТ, което доведе до сигнали до ВСС, че той отрича принципа на разделение на властите. Веднага след издигането на номинацията му за главен прокурор той говори пред обществената телевизия и заяви: „Не споделям виждането на десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата. Другата е взаимодействието между властите в рамките на правомощията им“.

Пред етичната комисия Гешев днес заяви, че изводите, че не зачита разделението на властите са направени, тъй като едно изречение е извадено от цялостния контекст на интервюто му. „Според мен това беше съзнателно и очаквано. Каквото и да бях казал в това интервю, нещо щеше да бъде извадено по същия начин“, започна отговора си той.

И продължи: „Държавната власт произтича от суверена – народа, и тя се осъществява от три независими системи от органи. Те са независими функционално една от друга, но се намират във взаимна връзка. Едва ли откривам топлата вода, като ви го казвам. Модерната теория, а и много решения на Конституционния съд сочат не толкова крайно разделение между властите, а говорят за сътрудничество, взаимодействие, координация, дори в едно се казва, че не трябва да се издигат китайски стени между властите“.

Самата комисия също е изслушала интервюто на Гешев и е решила, че в него той не е погазил етичните правила на прокурорската професия.

Председателят на етичната комисия Георги Кузманов го попита и на какво според него се дължат зачестилите през последните месеци „сигнали срещу кандидатурата му за главен прокурор, медийни публикации и различни прояви“. Иван Гешев заяви, че това за него е очаквано и допълни, че прогнозирал още при разговора си с членовете на Прокурорската колегия преди да го номинират, че ще има много сигнали и публикации срещу него. „Това е един от начините за компрометиране на кандидата и на процедурата. Това ще продължи до процедурата и малко след нея, вероятно. От друга гледна точка гражданите имат право да изложат своето мнение, както искат, стига да не нарушават закона и всеки може да си направи изводите и да съпостави гледните точки“, каза Гешев. Той посочи, че си обяснява много сигнали с „работата на прокуратурата през последните години и засегнатите основно от специализираната прокуратура икономически, политически и чисто криминални интереси“.

Не се притеснявам от каквито и да сигнали. Нямам причина да се притеснявам. Никой не ме е карал да участвам в тази процедура, нито да работя това. Това е част от прокурорската работата и не се случва само спрямо мен, просто интензитетът е по-голям. Всеки, който е бил прокурор или следовател, знае, че това е ежедневие“, заяви Гешев.

Преди етичната комисия да гласува становището си, че той има необходимите нравствени качества, за да бъде избран за главен прокурор, членът ѝ Калина Чапкънова подчерта, че то е основано на анализ на огромен брой материали. „Комисията се запозна с доста голям обем материал, слушахме и интервюта и цялата информация, която касаеше Иван Гешев, беше внимателно анализирана“, каза тя.

Самият Гешев пък заяви, че процедурата по избор на главен прокурор в България е оценена като една от най-откритите и честните, като се позова на Венецианската комисия и на анализ на институт „Отворено общество“ в тази насока.

В доклада на етичната комисия изреди серия от заключения за Иван Гешев. Сред тях са, че е толерантен, диалогичен и открит в работата си, стреми се да създаде необходимите условия за равнопоставеност на страните, демонстрира уважението си към тях, не допуска прояви на предубеденост, проявява обективност и справедливост в отношенията с колегите.

Освен това в доклада се казва, че Гешев има безупречна репутация и се ползва с уважение и доверие, спазва правните и етичните норми, пример е за морал и почтеност и допринася за повишаване на общественото доверие в прокуратурата.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво, господине!
Браво, господине!
18 септември 2019 9:37
Гост

Гадните соросоидчета се мъчат със сетни сили да съберат хора за протест срещу г-н Гешев, но той се държи като достоен човек и професионалист и няма да отстъпи!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 9:56
Гост

Господине, това е сайт за интелигентни юристи, които не може да манипулирате с подобни плиткоумни пропагандни клишета. Така че може да наблегнете на „работата“ си в кафявите порно медии на г-н Пеевски, които са единсвените, подкрепящи юридическото недоразумение, наречено Гешев.

Съгласен
Съгласен
18 септември 2019 9:30
Гост

Да, Гешев е прав – има проблем с контрола между властите, защото изпълнителната власт още не е успяла да овладее съдебната. Иначе законодателната е ясна вече.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 0:37
Гост

Кузманов председател нс етичната комисия. Звучи като виц.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 23:22
Гост

Гешев естествено няма проблеми, защото Цаци му ги разрешава. Но ние имаме проблем, понеже той ще бъде главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 23:19
Гост

Цели два въпроса. Та този е корифей. За полицейската школа никак не е зле.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 23:09
Гост

Привидно изслушване с услужливи въпроси. Всичко е пунта-мара.

Зехари
Зехари
17 септември 2019 21:07
Гост

Гешев, за да си взаимодействат властите, първо трябва да се разделят. По цял свят е така. А ние тепърва откриваме топлата вода

Симо
Симо
17 септември 2019 21:00
Гост

Сигурно Гешев е знаел въпросите предварително. А и както всеки път друг му пише отговорите.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 17:37
Гост

истината е, че може да го спре само бащицата на нацията. другата истина е, че няма алтернативен кандидат. само не ми говорете за онова безумие, което лансират протестърите, бойко атанасов. дайте един читав човек на ББ и да видите какво става, ама нямаааа и туй то, затова ще си имаме този главен прокурор

Скорост
Скорост
17 септември 2019 20:58
Гост

Бащицата на нацията няма спирка.

Стойчо
Стойчо
18 септември 2019 8:46
Гост

Пламен Георгиев изгоре с онези тераси и се оказа в небрано лозе, та сега ни пробутват план Б. Прав сте за две неща – Бойко Атанасов не става, също че няма хора.

разделител
разделител
17 септември 2019 17:32
Гост

ако в статията е цитирано коректно изказването му, наистина не е казал, че е против разделението на властите, както беше изкарано. това се оказа една изфабрикувана история

master ot puppets
master ot puppets
17 септември 2019 17:34
Гост

не това му е кусурът! другите приказки трябва да четете. наистина ще ни домъчнеее за цацаров. а процедурата е наистина открита и така се вижда какъв куклен театър е

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 21:26
Гост

Прах в очите на хората