За какво да подавам оставка? Че си върша работата? Че ще има сериозен спад на битовата престъпност, че десетки олигарси са в арестите или се укриват, че няма недосегаеми? Няма да си подам оставката.

Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред Нова телевизия призивите да се оттегли от поста, отправени от протестиращите снощи, които се събраха след като прокуратурата проведе акция в администрацията на президента Румен Радев и бяха задържани секретарят му по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, съветникът на държавния глава Илия Милушев и бизнесменът Пламен Бобоков.

Сега очаквам ГЕРБ да организира протест, заяви Гешев. И съобщи, че ще започне проверка на министъра на културата Боил Банов във връзка с данни за извършени престъпления. Те са свързани с високата сграда, която се изгражда на Солни пазар в столицата, известна като „Ай тауър“, която трябва да стане хотел част от веригата „Мариот“. За нея преди време Върховната административна прокуратура разпореди проверка на строителния надзор, тъй като имаше публикации, че разрешението за строеж е изтекло. Гешев не даде подробности за какво престъпление на Банов става въпрос, а каза само, че небостъргачът се строи до паметник на културата.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че според доклад на ДНСК при проверкa на място и по документи на строежа на двете сгради, от които се състои небостъргачът, е констатирано, че е има нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). „То се изразява в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б. “а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН)“, обясниха от държавното обвинение.

Въз основа на констатираните нарушения, на 9 юли 2020 г. началникът на ДНСК е издал две заповеди (на основание чл. 224 ал.1 т.6 ЗУТ) за спиране на изпълнението на строежите на двете сгради. Те са връчени на същата дата.

„На 8 юли 2020 г. министърът  на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 9 юли 2020г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството“, обясниха от прокуратурата.

Освен, че за случая е сезирана специализираната прокуратура, от ВАП предлагат на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков да прецени дали да предприеме мерки за „преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект“.

„Очаквайте всичко от нас. Всичко, което е в рамките на закона и е в интерес на българските граждани“, заяви Гешев.

Той коментира призива на Радев, отправен пред протестиращите снощи – „Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата“.

„Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всяка държава е в политиката. Това изявление е тъжно, защото президентът би следвало да обединява нацията и не е признак за държавнически подход да атакува съдебната система, която е един от стълбовете на една правова държава“, каза главният прокурор.

Той повтори на няколко пъти, че прокуратурата не съобразява действията си с политици и техните изказвания. И отрече вчерашната акция в президентството да е реакция на призива на Радев да бъде свалена охраната от НСО на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган.

„Поласкан съм от твърденията, които са откровени лъжи, че прокуратурата има потенциал в рамките на три часа да се организира за такива мащабни действия“, заяви той. И обясни, че по делото във военната прокуратура, свързано с Илия Милушев, се работи от май, а разрешенията за претърсвания на кабинети в президентството са от понеделник или вторник. Тези по делото за търговия с влияние, свързано с Пламен Узунов и Пламен Бобков, са от неделя.

До момента по това дело няма повдигнати обвинения и попитан дали ще бъдат повдигнати, Гешев заяви, че обществото ще бъде уведомено: „Ние не се страхуваме, не се срамуваме и държим гражданите да знаят истината – това, с което разполагаме и да си правят съответните изводи. Това е начинът да се върне доверието към съдебната система“.

Той определи действията на президента като тъжни, като по думите му сноши той се е обединил с наследниците на Иван Костов.

„Истината е, че през последните месеци прокуратурата работи по безпрецедентен начин и не прави компромис с никого – независимо дали става въпрос за висш антимафиот, министър, зам.-министър, шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, на Комисията по хазарта, независимо дали става въпрос за най-богатите хора, някои известни с никнейма „Черепа“, заяви Иван Гешев.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия Петков
Съдия Петков
10 юли 2020 15:33
Гост

Заради чадъра, който си спуснал с Цацаров, върху шопар Пеевски и Ахмед Доган, скапан оперативен идиот, с нулева правна култура и познания, това е Гешев. Позор за правната общост, точно както и правосъдния ни министър Барни Ръбал, от същото тесто от полезни идиоти

Куха каскетна лейка
Куха каскетна лейка
10 юли 2020 14:31
Гост

Гешев е позор! Оставка!

Петров
Петров
10 юли 2020 12:08
Гост

Ей, колко е нахален. Каква работа върши точно.

Ники
Ники
10 юли 2020 12:08
Гост

Поръчки на господарите си и селски туризъм 🙂

каскетлийски
каскетлийски
10 юли 2020 9:59
Гост

Ало каскета, оставката ти е необходима за да бъдеш разследван за аферата КТБ, а после и за друго ?

Живко
Живко
10 юли 2020 9:09
Гост

Хахахах за всяко нещо си знае да повтаря само, че искат да го махнат и това били платени протестъри и хора, които не вярвали в държавността… ама реално това е нормалния народ, а ти си някаква бухалка сложена в прокуратурата

Киро
Киро
10 юли 2020 12:09
Гост

Пълен ибрикчия!

Опенхов
Опенхов
10 юли 2020 9:08
Гост

Аз тоя като го видя да годори и сменям канала. Честно. С глупави хора не искам да си запълвам времето

Mavri
Mavri
10 юли 2020 9:08
Гост

Пълен потрес е тоя каскет. Май си вярва много, ама не знам на какво отгоре. НИКАКВА работа не е свършил до тука. Ма никаква. И смята, че да се стои незаконно и да се поругава знамето ни не е за прокурор…какво да говорим повече!

Саливерстров
Саливерстров
10 юли 2020 9:07
Гост

Набра се зимата, като глист на буца, да обяснява колко е лош Божков и не провери и едно от твърденията му от ОАЕ дали е истина или не. Това говори, че последното нещо което е ГЕшеев и приближените му е безпристрастни и вършещи си работата

Gerova
Gerova
10 юли 2020 9:06
Гост

Нали знаете когато Господ е раздавал акъл, че милиционерите не са били на опашката. А Гешеев си е пълен милиционер….

Велислава
Велислава
10 юли 2020 9:05
Гост

НЕ съм в София иначе и аз и още хора щях да организирам да идем на протест. Това е някакъв вид диктатура и никой престъпник не е влязаъл в затвора. А обикаляш по села и паланки да си правиш ПР. Правоа държава с хора имащи страх от закона не се прави, като главния прокуроро снове по селата!

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 9:31
Гост

Не е необходимо да си в София, за да протестираш. Законът се нарушава от управляващите навсякъде, не само в София. Отстоявайте гражданската си позиция навсякъде, по всяко време.

Temelko
Temelko
10 юли 2020 9:04
Гост

Е как не бе. Голяма работа вършиш. Измиваш си ръцете, като за всичко казваш, че не се занимаваш с политика. И това го повтаряш като развален грамофон. Махай се от там!

Емилиева
Емилиева
10 юли 2020 9:04
Гост

А свърши ли си работата да повдигнеш обвинения на оня господин дето поруга националното знаме?

Димитрова
Димитрова
10 юли 2020 9:03
Гост

Коя работа си вършиш бе тулупин? Ти си машата на Борисов и ръчкаш когото ти нареди! Може ли да си такова същество и да наглееш отгоре

Лили
Лили
10 юли 2020 12:11
Гост

И част от мафията на Делиянчо, който яко дърпа конците в държавата.

Да го ожалиш
Да го ожалиш
10 юли 2020 9:03
Гост

Бойко, Бойко, какъв Каскет си вкара…

Asparuhov
Asparuhov
10 юли 2020 9:02
Гост

По-вреден от тебе няма бе.

Човек
Човек
10 юли 2020 9:02
Гост

Аман от димките на прокурорите за отвличане на вниманието от факта, че не си вършат работата и обвиненията им падат в съда.

Ай сиктир
Ай сиктир
10 юли 2020 9:00
Гост

Като вкарате мутри като Петьо Еврото и сие в затвора, тогава ми говорете, мафиоти нагли!

Бисер
Бисер
10 юли 2020 12:12
Гост

Друг път! Само вдигат шум и си правят ПР.

Койчо
Койчо
10 юли 2020 8:59
Гост

Абе, хора, Каскета да не би да си е повярвал, че може да стане обединител на народа, политик, мъченик на справедливостта?

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 9:07
Гост

Юридически неграмотният Каренин , ръководител на най-голямата престъпна група в страната подхваща поредната си криминално-политическа акция.

Съветник
Съветник
10 юли 2020 8:56
Гост

Гешев, в държавицата не живеят само самотни баби и прост народ, който се възхищава на показни акции срещу дребни крадци и едри олигарси. Тук все още има мислещи хора, те са ти проблема.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 8:54
Гост

Този се оказа твърде бързо троянски кон, торпилира властта, независимо, че действа заедно с нея.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 8:53
Гост

Гешев като влезе в сараите и хотел Берлин, тогава ще му повярвам. Засега само в президентството. Хич да не се парви с Нено, дето не е от ГЕРБ и Банов, който е смешник. Да погне Горанов!

Мишо
Мишо
10 юли 2020 12:13
Гост

Никога! Той за това остави Божков на страна.

всички мутри вън
всички мутри вън
10 юли 2020 8:52
Гост

Защото пазиш Борисов, Пеевски и Доган! Всички мутри – вън!