Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият, а и по всяка вероятност единствен, кандидат за главен прокурор. Той беше номиниран за поста от всичките 11 членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатурата му беше внесена днес на второто поред заседание на Пленума на ВСС, посветено на номинациите за нов главен прокурор.

Тъй като само членовете на Прокурорската колегия имат право да издигат кандидатури, това прави невъзможно да номинират друг. Така единственият вариант да се появи конкурент на Гешев в процедурата е кандидатура да внесе министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той обаче многократно заяви, че не възнамерява да го прави, освен в краен случай. Ако все пак реши да го направи, това може да стане на следващите две заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет на 25 и 29 юли.

Алтернативна кандидатура обаче, чисто математически, не би имала никакъв шанс, тъй като с 11 гласа „за“ тази на Гешев, друг кандидат би получил най-много 14, а за избор на главен прокурор са необходими поне 17 от 25-е гласа на членовете на ВСС.

Гешев е на 49 години. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си именно в министерството, като оперативен работник през 1994 г. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в столичната следствена служба.

Влиза в държавното обвинение през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглави Специализираната прокуратура.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров само преди година.

Оттогава непрекъснато е спряган за негов приемник начело на държавното обвинение. Самият Гешев обаче многократно отрече вероятността да участва в надпреварата за поста на главен прокурор. Като прогнозира мръсна кампания. „Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране…“, каза Иван Гешев в началото на юни.

Най-голямото дело в кариерата му е това за източването на Корпоративна търговска банка, по което е обвиняем бившият ѝ мажоритарен собственик Цветан Василев. По този повод след внасянето в съда на обвинителния акт от хиляди страници ще се запомни репликата на Гешев: „Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната“.

Мотивите всички членове на Прокурорската колегия да издигнат кандидатурата на Иван Гешев подробно изложи Даниела Машева. Тя обясни, че членовете на колегията са провели консултации с Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите преди да направят номинацията си.

Двете съсловни организации са изтъкнали, че трябва да е човек от съдебната система, а за предпочитане от прокуратурата и с опит като следовател. Изтъкнали са, че кандидатът за главен прокурор трябва да притежава изключително високи нравствени качества, да е с кариерно развитие в системата на прокуратурата, да има административен опит, да е визионер с модерно мислене и стратегически подход, да е изявен лидер и да излъчва институционално доверие.

Машева специално изложи развитието на Специализираната прокуратура от създаването ѝ до поемането ѝ от Гешев през 2016 г. И заключи: „Постигането на високи резултати в работата на специализираната прокуратура в условията на безпрецедентна натовареност, показва не само, че кандидатът може да мотивира магистратите, но и доверието, с което се ползва в прокуратурата“.

Тя посочи, че Гешев познава не само актуалните проблеми в прокуратурата, но има и глобален поглед над тях, умее да организира работата и да разгърне потенциала на магистратите.

На пресконференция Машева заяви, че от една година като зам.-главен прокурор Гешев „продължава в своята професионална изява умело да ръководи прокуратурата, да е много оперативен и да демонстрира добри организационни качества“. „Считаме, че ще представи концепция, с която да отговори на очакванията на магистратите“, каза тя и допълни, че номиниралите го разчитат той да покаже новаторско и модерно мислене.

Попитана как стана така, че Гешев, който преди по-малко от два месеца заяви, че е 99,9% сигурен, че няма да участва в надпреварата за главен прокурор, сега се е съгласила да бъде номиниран, Машева каза: „Обсъждахме помежду си, преценихме, че за нас той има нужния опит, поканихме го една неформална среща, за да обсъдим тук във ВСС евентуалното му предлагане и той се съгласи. Това е едно много важно, нелесно решение да се кандидатираш за тази висша магистратска длъжност и той след известно мислене се мотивира“.

На въпрос как оценяват номиниралите Гешев различните акции на спецпрокуратурата, включително и публичния арест на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, за който е сезиран съдът в Страсбург, Даниела Машева отговори: „Стилистиката на работа на специализираната прокуратура по публичните акции можем да кажем, че е съобразена със закона“.

Тя отхвърли твърдението, че след като Гешев е издигнат от всичките 11 членове на Прокурорската колегия, изборът му е предизвестен. „Резултатът няма как да бъде предизвестен, ние в колегията сме 11, а необходимият брой гласове е 17. Избор може да има, а може и да няма“, каза Машева.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Константин Илиев
Константин Илиев
23 юли 2019 10:33
Гост

Когато държавата се казва Корупция и това е основният й Закон- да избереш втория виновник,защото първият си заминава е логично решение на Царя-слънце! Очевадно е ,че тази територия отдавна се е предала на черните сили и те ще управляват, докато…народа търпи! А народа е доказано търпелив – 5 века не са малко време!

Deja vu
Deja vu
23 юли 2019 10:25
Гост

Вждам един ББ с десет години по-млад, но имаме ли още десет години от живота си, които искаме да пропилеем с него? Главен милиционер или главен прокурор търсим?

Мария Антоанета
Мария Антоанета
23 юли 2019 1:12
Гост

Поредното политическо фиаско и прах в очите на хората. Хлябът е скъп, но никой не предлага пасти. Прост и гладен народ, слаба държава.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 19:09
Гост

Преди няколко дни премиерът обяснава как Гешев му пишел СМС-и и му се отчитал веднага за акцията с цигарите. И ще очакваме от този човек да бори корупцията..? А на отговорите на журналисти дали Пеевски е призован като свидетел по КТБ, отговорите бяха, че и Обама и Путин не са. Сами са правете изводите следващите седем години какво ни чака.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 1:05
Гост

Гешев така и не благоволи да даде интервю след като се обърна на 180 градуса. Да не би и него да са го галили три папи пи главата.

Злите езици
Злите езици
22 юли 2019 18:02
Гост

Сигурно се чудите какво правеха Цацарон и Гешо на срещата на Баце относно футболните дела. Мислите си – всичката Мара втасала, че до умрелия ни футбол ли стигна ПРБ. Съмнението ви е основателно. Срещата имаше други цели. Първо – да се покаже Кой командва в тази държава, вкл. и футбола. Второ – да се получи одобрението на маститите бизнесмени за бъдещия Главен, а ако много мрънкат да им се припомни, че само благодарение на Него преживяват дните си. Трето – да се сплашат с новия Главен, който е далеч по-вярно куче от стария, доколкото милиционерската вярност e нерушима като българо-съветската… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 17:41
Гост

Пак ще има отлив на прокурори към съда. Както стана при Цацаров.

Постановката е боза
Постановката е боза
22 юли 2019 16:54
Гост

Театърът, който властта играе, вече стана тъп, безинтересен и предсказуем. Преди имаше някакви скандали, режисирани спектакли с неочаквани обрати, сега всичко е до болка ясно, видимо и банално. Кукловодите са простовати, безидейни, актьорите се изчерпват, не се появяват нови, правят се рокади и публиката примирено не очаква нищо, гледа риалити, а като почнат новините сменя канала.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 15:01
Гост

Да почакаме, все пак. Може да има някакъв разум сред останалите членове на пленума на ВСС.

Николай
Николай
22 юли 2019 15:42
Гост

Не се надявам… А се имам за оптимист…

Развий потенциала си Джорждано!
Развий потенциала си Джорждано!
22 юли 2019 14:37
Гост

Аз издигам пекенеза си за главен прокурор, със същите интелектуални качества като този е само дето не е толкова корумпиран. Сериозно защо това нещо наречено прокуратура е още част от съдебната система, да минава към изпълнителната власт или направо Пеевски да го регистрира като ЕООД в Дубай.

Frey
Frey
22 юли 2019 14:18
Гост

Браво! Освен специализирана прокуратура има и други прокуратури. Дано не ги пренебрегне….

Прокуроското Винету
Прокуроското Винету
22 юли 2019 14:15
Гост

Лъже се много и се лъже нагло, и затова се намираме в това положение, ако мога да перифразирам един-единствен кандидат за главен прокурор.

Николай
Николай
22 юли 2019 14:07
Гост

Чудесно допълнение към данаил кирилов – ще са като Поразяващата уста и Порязващата ръка! 🙁

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 14:07
Гост

Това е възможно най-добрата кандидатура, особено на фона на съмнителни типове като Пламен Георгиев, който окончателно падна от терасата

Еха!
Еха!
22 юли 2019 14:06
Гост

ПОбикновено заместникът винаги е по-добър професионалист от титуляра, когато става въпрос за публичните личности на високи постове! Мога да приведа много примери за министри и техни заместници, директори и техни заместници, кметове и техни заместници и пр.рисъединете се към дискусията…

Poor
Poor
22 юли 2019 13:54
Гост

След председател на върховен съд, Симеоново излъчи и главен прокурор. Евалла!

БайХ
БайХ
22 юли 2019 13:51
Гост

Кой си го избра

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 18:23
Гост

задаваш отговори 😉

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 13:51
Гост

Който и да е, не му завиждам как ще се справи с кочината, която му оставят.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 17:43
Гост

Гешев е избраникът именно за да не се справи с кочината, а да я зарие още

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 13:50
Гост

За мен това е добра новина. В последно време този човек ми правеше силно впечатление с изказванията и действията си.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 13:55
Гост

Ще се радвам да споделиш конкретика

Паулу Коелю
Паулу Коелю
22 юли 2019 14:01
Гост

Делото „Иванчева“ е дребна битка на фона на голямата борба с корупцията.

Еха!
Еха!
22 юли 2019 14:05
Гост

На същото мнение съм. Обикновено заместникът винаги е по-добър професионалист от титуляра, когато става въпрос за публичните личности на високи постове! Мога да приведа много примери за министри и техни заместници, директори и техни заместници, кметове и техни заместници и пр.

Marinco
Marinco
22 юли 2019 13:48
Гост

„На 99.9% е сигурно, че няма да участвам в състезанието за нов главен прокурор. 100% дава само Господ“, каза той преди 4 месеца.

Руска рулетка
Руска рулетка
22 юли 2019 14:22
Гост

Ей, или този 0.1 % ще се окаже, че е много печеливш, или Ванката е скрита лимонка.